EXCEGRAN 100 mg 100 kapsül Etkileşimi

Zentiva Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Excegran etkileşimi, Excegran etken madde, Excegran yardımcı maddeler, Excegran alkol, Excegran etkileşim, Excegran kullananlar, Excegran dozu, Excegran kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

EXCEGRAN’ın sitokrom P450 enzimleri üzerinde etkisi

Zonisamidin klinik olarak anlamlı serbest serum konsantrasyonlarının 2 katı veya daha yüksek seviyelerinde insan karaciğer mikrozomları kullanılarak yapılan in vitro çalışmalarda sitokrom P450 izozimleri 1A2, 2A6, 2B6, 2C8, 2C9, 2C19, 2D6, 2E1 veya 3A4’ün inhibisyonu görülmemiş veya çok düşük inhibisyon (<%25) göstermiştir. Bu nedenle EXCEGRAN, karbamazepin, fenitoin, etinilestradiol ve despiramin ile in vivo gösterildiği gibi sitokrom P450 üzerinden etki gösteren diğer ilaçların farmakokinetiklerini etkilemesi beklenmemektedir.

EXCEGRANın diğer tıbbi ürünleri etkileme potansiyeli Antiepileptik ilaçlar

Epileptik hastalarda EXCEGRAN ile kararlı durum dozu karbamazepin, lamotrijin veya sodyum valproat üzerinde klinik olarak anlamlı farmakokinetik etki göstermemiştir.

Oral kontraseptifler

Sağlıklı gönüllülerdeki klinik çalışmalarda, EXCEGRAN ile kararlı durum dozu bir kombine oral kontraseptifte etinilestradiol veya norethisteron serum konsantrasyonlarını etkilememiştir.

Karbonik anhidraz inhibitörleri

Olası bir farmakodinamik etkileşimi dışlayacak yeterli veri olmadığı için topiramat gibi karbonik anhidraz inhibitörleri ile eş zamanlı EXCEGRAN kullanımında dikkatli olunmalıdır (Bakınız. Bölüm 4.4).

P-gp substrat

Bir in vitro çalışma zonisamidin, 267 mikromol/1 IC50 ile zayıf bir P-gp (MDR1) inhibitörü olduğunu göstermektedir ve teorik olarak zonisamidin P-gp substratı olan maddelerin farmakokinetiğini etkileme potansiyeli bulunmaktadır. P-gp substratı olan tıbbi ürünler alan (örnek: digoksin, kinidin) hastalarda zonisamid tedavisine başlanırken, sonlandırırken veya doz değişikliklerinde dikkatli olunması önerilmektedir.

EXCEGRAN’ı etkileyebilecek potansiyel tıbbi ürün etkileşimeri

Klinik çalışmalarda lamotrijinin eş zamanlı kullanımı zonisamid farmakokinetiği üzerinde belirgin etki göstermemiştir. EXCEGRANın ürolitiyazise neden olabilecek tıbbi ürünler ile kombinasyonu böbrek taşı geliştirme riskini artırabilir; bu nedenle bu tip ilaçlann eş zamanlı kullanımından kaçınılmalıdır.

Zonisamid kısmen CYP3A4 (redüktif bölünme) ve N-asetil-transferaz ve glukuronik asid konjügasyonu ile metabolize olur. Bu nedenle bu enzimleri indükleyen ve inhibe eden enzimler zonisamidin farmakokinetiğini etkileyebilir.

- Enzin indüksiyonu: fenitoin, karbamazepin ve fenobarbiton gibi CYP3A4 indükleyen ajanları alan epileptik hastalann zonisamide maruziyeti düşüktür. Mevcut tedaviye EXCEGRAN ilave edildiğinde bu etkilerin klinik anlamı bulunmamaktadır, ancak eş zamanlı CYP3A4-indükleyen anti-epileptik veya diğer tıbbi ürünlerin kullanımı sonlandığında, dozu ayarlandığında, kullanıma başlandığında zonisamid konsantrasyonunda değişiklik olabilir ve EXCEGRAN dozunda düzenleme gerekebilir. Rifampisin güçlü bir CYP3A4 indükleyicidir. Eş zamanlı kullanım gerektiğinde hasta yakından gözlenmeli ve EXCEGRAN ve diğer CYP3A4 subtratlarınm dozları gerektiği şekilde düzenlenmelidir.

- CYP3A4 inhibisyonu: Klinik verilere göre, bilinen spesifik ve spesifik olmayan CYP3A4 inhibitörlerinin zonisamid farmakokinetik maruziyet parametreleri üzerinde klinik olarak anlamlı etkisi bulunmamaktadır. Sağlıklı gönülülerde ketokonazol (400 mg/gün) veya simetidin (1200 mg/gün) kararlı durum dozunun zonisamidin tek doz farmakokinetiği üzerinde klinik olarak anlamlı etkisi bulunmamaktadır. Bu nedenle bilinen CYP3A4 inhibitörleri ile eş zamanlı kullanıldığında EXCEGRAN dozunda değişiklik gerekmeyecektir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyona ilişkin etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon