EXCEGRAN 100 mg 100 kapsül Dozu

Zentiva Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Excegran dozu, Excegran dozaj, Excegran doz aşımı, Excegran uygulama, Excegran kullanım şekli, Excegran kullanımı, Excegran kullanım süresi, Excegran açmı tokmu, Excegran nedir, Excegran ne için kullanılır, Excegran nasıl kullanılır, Excegran faydaları, Excegran etkileri, Excegran günde kaç kez, Excegran sabah mı akşam mı, Excegran fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Zonisamid yetişkinlerde monoterapi ya da ek tedavi olarak kullanılır. Klinik etkiye göre doz titrasyonu yapılmalıdır.

Klinik etkiye göre doz titrasyonu yapılmalıdır. Önerilen edilen doz artırımı aşağıda, Tablo l’de belirtilmiştir. Bazı hastalar, özellikle CYP3A4 indükleyici ajanlar kullanmayan hastalar daha düşük dozlara cevap verebilirler.

Tablo 1 Yetişkinler -önerilen doz artırımı ve idame dozu

bir doz gerekirse İki haftalık aralar ile 100 mg lık artışlarla maksimum 500 mg’a kadar arttırın.

Adjuvan

tedavi

- CYP3A4-indükleyen ajanlarla (Bkz. Bölüm 4.5)

Hafta 1

50 mg/gün (iki doza bölünerek)

Hafta 2

100 mg/gün (iki doza bölünerek)

Hafta 3’ten 5’e

Haftalık aralar ile 100’er mg artırın.

Günde 300 -500 mg (iki doza bölünmüş olarak günde bir defa)

- CYP3A4-indükleyen ajanlar

kullanılmıyorsa ya da böbrek veya karaciğer yetmezliği varsa

Hafta 1 + 2

50 mg/gün (iki doza bölünerek)

Hafta 3 + 4

100 mg/gün (iki doza bölünerek)

Hafta 5’ten 10’ a

100 mg’a kadar artışlarla iki haftalık aralar ile artırın.

Günde 300 -500 mg (iki doza bölünmüş olarak günde bir defa)

Bazı hastalar daha düşük dozlara cevap verebilir.

Tedavi sonlandırımı

EXCEGRAN tedavisi sonlandırması kademeli olarak yapılmalıdır (Bkz. Bölüm 4.4). Yetişkin hastalarda yapılan klinik çalışmalarda birer haftalık aralıklarla 100 mg doz azaltımı (gerekli olduğu durumlarda) diğer antiepileptik ilaçların doz ayarlamalarıyla birlikte uygulanmıştır.

Uygulama şekli:

EXCEGRAN oral yoldan, aç veya tok kamına, günde bir veya iki kez kullanılır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Zonisamid karaciğerde metabolize olduğundan ve böbreklerle atıldığından, karaciğer ve böbrek hastalığı olan hastalarda tedavinin dikkatle düzenlenmesi, dozun daha yavaş artırılması ve hastanın daha yakından izlenmesi önerilir.

Böbrek yetmezliği olan hastalarda tek doz zonisamid klerensi kreatinin klerensi arasında pozitif korelasyon bulunmuştur. Plazmadaki zonisamid’in EAA’ı kreatinin klerensi <20 ml/dak olan hastalarda %35 oranında artmıştır.

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle ağır karaciğer hastalığı olan hastalarda kullanılması önerilmez. Hafif ve orta derecede karaciğer yetmezliği olan tedavinin dikkatle düzenlenmesi, dozun daha yavaş artırılması ve hastanın daha yakından izlenmesi önerilir.

Pediyatrik popülasyon:

EXCEGRAN’ın çocuk ve ergenlerde güvenlik ve etkinliği kanıtlanmamıştır (Mevcut veriler Bölüm 5.2’de sunulmuştur ancak pozoloji konusunda bir öneride bulunulamaz).

Geriyatrik popülasyon:

Doz aşımı ve tedavisi

Pediyatrik ve erişkin hastalarda kazaen veya amaçlı doz aşımı vakaları bildirilmiştir. Bazı vakalarda, özellikle hemen kusma veya mide yıkaması gerçekleştirildiğinde doz aşımı asemptomatik idi. Diğer vakalarda doz aşımını somnolans, bulantı, gastrit, nistagmus, miyoklonus, koma, bradikadi, renal işlevlerde azalma ve solunum depresyonu gibi semptomlar takip etmiştir.

Tedavi

Zonisamidin özgün antidotu bulunmamaktadır. Doz aşımından şüphelenildiği durumlarda, solunumun açık tutulmasına yönelik genel önlemlerin yanısıra kusturma ve mide lavajı uygulanmalıdır. Yaşamsal belirtilerin yakından izlenmesi ile birlikte genel destekleyici önlemler alınmalıdır. Zonisamidin yarılanma ömrü uzun olduğundan ve plazma proteinlerine bağlanması düşük olduğundan, böbrek diyalizi etkili olmayabilir. Doz aşımı durumunda bir zehir danışma merkezi ile bağlantı kurularak zonisamid doz aşımına ilişkin bilgi alınmalıdır.