ETOPOSID EBEWE 100 mg/5 ml IV inf. için kon. çöz. içeren flakon Uyarılar

Ebv Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Etoposid uyarılar, Etoposid zararları, Etoposid önlemler, Etoposid riskler, Etoposid yan etkisi, Etoposid alerji, Etoposid alkol, Etoposid hamileler, Etoposid emzirme, Etoposid araç kullanımı, Etoposid fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

ETOPOSİD EBEWE, sadece sağlık personeli tarafından kanser kemoterapötik ajanlarının kullanımında deneyimli doktorların denetiminde uygulanmalıdır. Uygulama sırasındaenjeksiyon bölgesinde reaksiyonlar oluşabilir.

Hızlı intravenöz infüzyonun olası bir hipotansiyon reaksiyonu ortaya çıkarması nedeniyle, ETOPOSİD EBEWE yavaş intravenöz infüzyonla verilmelidir. İnfüzyon süresi 30 dakika ila60 dakika arasındadır.

Etoposidin intravenöz uygulanmasında ekstravazasyonu önlemek için son derece dikkat edilmelidir. Olası herhangi bir infıltrasyona karşı infüzyon bölgesinin uygulama sırasındamümkün olduğunca yakından izlenmesi önerilir. Ekstravazasyon reaksiyonları için spesifikbir tedavi şu anda bilinmemektedir.

Kızarma (flush), titreme, ateş, taşikardi, bronkospazm, dispne ve hipotansiyonla seyreden ve ölüme neden olabilen olası bir anaflaktik reaksiyon ortaya çıkabileceğinden, dikkatliolunmalıdır (Bkz. Bölüm 4.8). Önerilenden daha yüksek infüzyon konsantrasyonları alançocuklarda oldukça sık olarak anaflaksi benzeri reaksiyonlar bildirilmiştir. Bu durumlardainfüzyon derhal durdurulmalıdır, tedavisi semptomatiktir. Hekimin kararma göresempatomimetikler, kortikosteroidler, antihistaminikler ya da plazma genişleticileruygulanmalıdır.

Şiddetli miyelosupresyon sonrasında, enfeksiyonlar ya da kanama oluşabilir. Etoposid uygulaması sonrasında fatal miyelosupresyon bildirilmiştir. ETOPOSİD EBEWE ile tedaviedilen hastalar, miyelosupresyon yönünden hem tedavi sırasında hem de tedaviden sonra sıkolarak gözlenmelidir. Doz kısıtlayıcı kemik iliği supresyonu etoposid tedavisiyle ilişkili enönemli toksisitedir. Tedaviye başlamadan önce ve etoposidin takip eden dozlarında şuölçümler yapılmalıdır: Trombosit sayısı, hemoglobin miktarı, lökosit sayısı ve tam kansayımı.

Etoposid tedavisine başlamadan önce radyoterapi ve/veya kemoterapi yapılmışsa, kemik iliğinin düzelebilmesini sağlamak için yeterli zaman aralığı bırakılmalıdır.

Periferik kan sayımı ve karaciğer fonksiyonu izlenmelidir. Nötrofıl sayısı 1.500 hücre/mm3 ya da trombosit sayısı 100.000 hücre mm3’ün altına düşmüşse ETOPOSİD EBEWEuygulanmamalıdır. Bunun istisnası, kan hücre sayılarındaki düşüşün malign hastalık tutulumunedeniyle olmasıdır.

Nötrofıl sayısı 5 günden fazla süreyle 500 hücre/mm3’ün altına düşerse ya da bu düşüş ateş ya da enfeksiyonla birlikte olursa, trombosit sayısı 25.000 hücre/mm3’ün altına düşerse, başka bir3. ya da 4.dereceden toksisite gelişirse ya da böbrek klirensi 50 ml/dak’nın altında isebaşlangıç dozundan sonra ugulanacak dozun ayarlanması gerekir. İlaveten reçetelenmiş ilaçlarveya daha önce uygulanmış ve kemik iliği rezervini etkilemiş olan radyasyon tedavisi veyakemoterapinin miyelosupresif etkilerinin karşılanması için ETOPOSİD EBEWE dozudeğiştirilmelidir.

Etoposidin tek başına veya kombine tedavi şeklinde kullanılmasına bağlı olarak, kan tablosu normalde 21 gün içinde düzelir.

Hastaların yaklaşık %30-40’ında kusma ve bulantı oluşur. Bu istenmeyen etkiler antiemetiklerin uygulanmasıyla etkili bir şekilde tedavi edilebilir.

Etoposid tedavisine başlamadan önce bakteriyel ve viral enfeksiyonlar kontrol altına alınmalıdır.

Etoposid, radyoterapi ve kemoterapi alan hastalarda ve kardiyak aritmisi olan, daha önce miyokard enfarktüsü geçirmiş, karaciğer fonksiyon bozukluğu, böbrek fonksiyon bozukluğu,periferik nöropati, idrar yapma güçlüğü, epilepsi veya beyin hasarı veya ağız mukozasındailtihap olan hastalarda dikkatle uygulanmalıdır.

Kemoterapi için etoposidin düşünüldüğü tüm vakalarda, hekim ilacın gerekliliği ve yararları ile istenmeyen etkilerinin tehlikesini tartarak karar vermelidir. Çoğu istenmeyen etkiler erkenteşhis edildiğinde geri çevrilebilir. Şiddetli istenmeyen etkiler oluşursa, doz azaltılmalı ya dailaç tedavisi kesilmelidir. Hekimin klinik kararına göre uygun düzenleyici önlemleralınmalıdır. Etoposid tedavisine özellikle toksisite reküransının olasılığı göz önüne alınarak veilaç kullanımına devam edilmesinin gerekliliği için yerinde bir değerlendirmeye dayanılaraktedbirli bir şekilde devam edilmelidir.

Serum albumin seviyeleri düşük olan hastalarda etoposidin tetiklediği toksisite riski artabilir. Karaciğer ve böbrek bozukluğu olan hastalarda birikim riskine karşı karaciğer ve böbrekişlevleri düzenli olarak takip edilmelidir.

Etoposid içeren kemoterapi rejimleriyle tedavi edilen hastalarda, miyelodisplastik sendromu içeren ya da içermeyen akut lösemi vakaları bildirilmiştir.

Kümülatif bir dozda (etoposid > 2000 mg/m2) sekonder akut non-lenfoblastik lösemi riski artar. Sekonder lösemi gelişimindeki kümülatif risklerin ya da yatkınlaştırıcı faktörlerin nelerolduğu bilinmemektedir. Uygulama biçimlerinin ve kümülatif etoposid dozunun rolü tamanlamıyla açık değildir.

Bazı durumlarda sekonder lösemisi olan ve epi-podofılotoksin alan hastaların llq23’te kromozomal anomalisi olduğu bulunmuştur. Bu anomali ayrıca bir epi-podofılotoksiniçermeyen kemoterapi rejimi sonrası sekonder lösemi geliştiren ve lösemisi tekrar edenhastalarda da bulunmuştur. Epi-podofılotoksin tedavisi alan hastalarda sekonder löseminindiğer bir özelliği de kısa latensin bulunması gibi görünmektedir. Lösemi gelişimine kadarkimedyan süre yaklaşık 32 ay idi.

Uzun süreli tedavi planlanırken etoposidin mutajenik ve karsinojenik etkileri (bkz. Bölüm 5.3) olduğu dikkate alınmalıdır.

Etoposidin mutajenik potansiyeli nedeniyle çocuk yapma potansiyeline sahip kadın ve erkekler tedavi süresince ve tedaviden sonraki 6 aya kadar etkin bir doğum kontrol yöntemikullanmalıdır (bkz. Bölüm 5.3).

Deri ya da mukozalar etoposide maruz kaldığında derhal bol miktarda su ile durulanmalıdır.

ETOPOSİD EBEWE’nin 1 ml’si 260,6 mg etanol içerir. 120 mg/m2 etoposid dozunda, vücut yüzey alanı 1,6 m2 olan bir hasta 2,5 g’a kadar etanol alacaktır. Alkol bağımlılığı olanlar içinzararlı olabilir. Hamile ve emziren kadınlar, çocuklar ve karaciğer hastalığı ya da epilepsi gibiyüksek risk grubundaki hastalar için dikkate alınmalıdır.

Bu tıbbi ürün her flakonda 100 mg benzil alkol içermektedir. Prematüre bebekler ve yeni doğanlara uygulanmaması gerekir. ETOPOSİD EBEWE, içerdiği benzil alkol yüksekolasılıkla metabolik asidoza yol açacağı için 6 aylıktan küçük çocuklara uygulanmamalıdır.Bebeklerde ve 3 yaşına kadar olan çocuklarda toksik reaksiyonlara ve anafılaktoidreaksiyonlara sebebiyet verebilir.

ETOPOSİD EBEWE’nin yardımcı maddeleri arasında, prematüre bebeklere verildiğinde karaciğer ve böbrek yetmezliği, akciğer işlevlerinde kötüleşme, trombositopeni ve asitgelişimiyle birlikte seyreden hayatı tehdit edici bir sendromla ilişkilendirilmiş olan birparenteral E vitamini müstahzarında bulunan polisorbat 80 adlı madde bulunmaktadır.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Etoposidin araç ve makine kullanımı üzerindeki etkilerinin değerlendirildiği bir çalışma yürütülmemiştir. Uyku hali, şiddetli yorgunluk, mide bulantısı, kusma ve akut aşırı duyarlılıkreaksiyonları (kan basıncındaki düşüş nedeniyle meydana gelebilir) ya da geçici görme kaybıgibi istenmeyen etkilerde hasta araç ya da makine kullanmamalıdır.

ETOPOSİD EBEWE’nin içindeki etanol nedeniyle hastanın araç ve makine kullanma yeteneği zarar görebilir.