ETOPOSID EBEWE 100 mg/5 ml IV inf. için kon. çöz. içeren flakon Etkileşimi

Ebv Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Etoposid etkileşimi, Etoposid etken madde, Etoposid yardımcı maddeler, Etoposid alkol, Etoposid etkileşim, Etoposid kullananlar, Etoposid dozu, Etoposid kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Radyoterapi ve miyelosupresyona neden olabilecek ilaçların uygulanması etoposidin neden olduğu miyelosupresyonu artırabilir.

Etoposid diğer ilaçların (örn. siklosporin) sitotoksik ve miyelosupresan etkilerini artırabilir. Etoposid monoterapisine kıyasla 2.000 ng/ml’nin üzerindeki yüksek dozlarda siklosporin ilebirlikte oral etoposid uygulaması, etoposid maruziyetinde (Eğri Altındaki Alan: EAA)%80’lik bir artışa ve etoposid toplam vücut klirensinde %38’lik bir azalmaya neden olur.

Sisplatin ile eş zamanlı tedavi etoposidin toplam vücut klirensinde azalmayla ilişkilidir.

Fenitoin ile eş zamanlı tedavi etoposidin toplam vücut klirensinde ve etkililikte azalmayla ilişkilidir.

Bu nedenle, etoposide benzer miyolesupresif etkileri bulunan ilaçların önceden ya da eş zamanlı kullanımının aditif ya da sinerjik etkilere yol açabileceği tahmin edilebilir (bkz.Bölüm 4.4).

Oral antikoagülanların etkileri artabilir. Varfarin ile eş zamanlı tedavi Uluslararası Normalizasyon Oranı (INR) değerinde yükselmeye neden olabilir. INR’nin yakından takipedilmesi önerilir.

Plazma proteinine in vitro %97 oranında bağlanır. Fenilbutazon, sodyum salisilat ve salisilik asit, etoposidin plazma proteinlerine bağlanmasını etkileyebilir.

Antrasiklinler ve etoposid arasında çapraz direnç olduğu klinik öncesi çalışmalarda deneysel olarak gösterilmiştir.

Fosfataz aktivitesini inhibe ettiği bilinen ilaçlarla (örn. Levamizol hidroklorür) etoposidin birlikte kullanımı ile ilgili herhangi bir veri yoktur.

Sarı humma aşısının kullanımı sistemik aşıyla ilişkili fatal sonuçlanan hastalık riskini artırır. Bağışıklık sistemi zayıflamış hastalarda canlı aşılarla immünizasyon fatal sonuçlanabilenşiddetli enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle bu gibi hastalarda canlı aşılarkontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3).

ETOPOSİD EBEWE alkol içerdiği için disülfıram ile birlikte alınmamalıdır.

Potansiyel olarak yararlı etkileşimler:

Etoposid genellikle diğer sitotoksik ilaçlarla birlikte kullanılır ve sitotoksik etki yönünden sineıjistik etki gösterdikleri varsayılır. In vitro ortamda metotreksat ve sisplatin gibi bazıilaçlar ile böyle bir sinerji gösterilmiştir.