ETOPOSID EBEWE 100 mg/5 ml IV inf. için kon. çöz. içeren flakon Gebelik

Ebv Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Etoposid gebelik kategorisi D'dir. Etoposid hamilelik kategorisi, Etoposid gebelik kategorisi, Etoposid emzirme, Etoposid anne sütüne geçer mi, Etoposid laktasyon, Etoposid hamilelerde kullanımı, Etoposid ve bebek, Etoposid kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: D

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/ Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlara hamile kalmaktan kaçınmaları önerilmelidir. Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar ve erkekler tedavi süresi boyunca ve tedavidensonraki 6 ay içinde etkin bir doğum kontrol yöntemi kullanmalıdır. Eğer bir hasta etoposidtedavisini takiben çocuk sahibi olmayı planlıyorsa mutlaka genetik yönden bir uzmanadanışması önerilir.

Gebelik dönemi

Gebelik süresince uygulandığında etoposidin şiddetli konjenital def ekti ere neden olabileceğinden şüphe edilmektedir. Etoposid farelerde ve sıçanlarda, klinik olarak uygulanandozlara eşdeğer dozlarda teratoj eniktir. Hamile kadınlarda kullanımı sırasında güvenliliğiortaya koyulmamıştır, gebelikte kullanımı ile ilgili yeterli ve kontrollü çalışmalar yoktur.

ETOPOSİD EBEWE mutlak bir endikasyon olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır. Bu ilaç gebe kadınlara verilirse ya da alınırken hamile kalınırsa uygun bir prenataldanışmanlık alınmalı ve tedavinin faydaları fetüse karşı riskleri açısından tartılmalıdır (5.3.Klinik öncesi güvenlilik verileri bölümüne bakınız).

Laktasyon dönemi

ETOPOSİD EBEWE emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Etoposidin insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Emzirilen çocuk üzerindeki risk hariç tutulamaz. Birçok ilaç anne sütüne geçtiğinden ve emzirilen çocuk için potansiyelşiddetli istenmeyen etkiler bulunduğundan, etoposid tedavisinden kaçınılıp kaçınılmayacağınaya da emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ilişkin bir karar verilmelidir. Anneaçısından ilacın önemi dikkate alınmalıdır. Etoposid emzirme süresince kontrendikedir vetedavi süresince kesilmelidir (bkz. Bölüm 4.3).

Üreme yeteneği/Fertilite

ETOPOSİD EBEWE fertiliteye azalmaya neden olabilir. Geri dönüşü olmayan kısırlık olasılığı vardır.

Etoposidin mutajenik potansiyeli nedeniyle çocuk yapma potansiyeline sahip kadınlar ve erkekler tedavi süresince ve tedaviden sonraki 6 ay içerisinde etkin bir doğum kontrolyöntemi kullanmalıdır. Eğer bir hasta etoposid tedavisini takiben çocuk sahibi olmayıplanlıyorsa mutlaka genetik yönden bir uzmana danışması önerilir. Etoposid erkek fertilitesiniazaltabileceği için bir erkek hasta çocuk sahibi olmak isterse sperm koruma ve saklamayöntemlerinin uygulanması düşünülebilir.