EKIPIM 0.5 gr IM/IV enjektabl toz içeren 1 flakon Zararları

Tüm Ekip Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Ekipim zararları, Ekipim önlemler, Ekipim riskler, Ekipim uyarılar, Ekipim yan etkisi, Ekipim istenmeyen etkiler, Ekipim cinsel, Ekipim etkileri, Ekipim tedavi dozu, Ekipim aç mı tok mu, Ekipim hamilelik, Ekipim emzirme, Ekipim alkol, Ekipim kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Sefepim genellikle iyi tolere edilir. Klinik çalışmalarda (N=5598) Sefepim’e bağlı en sık rastlanan yan etkiler gastrointestinal semptomlar ve aşırı duyarlılık reaksiyonlarıdır.EKİPİM ile ilişkili olan yan etkiler şu şekildedir:

Aşağıdaki sıklık grupları kullanılmıştır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1,000 ila < 1/100); seyrek (>1/10,000 ila <1/1,000); çok seyrek (<1/10,000), bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor)

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Kızarıklık, döküntü, ürtiker

Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Baş ağrısı Yaygın: Sersemlik, parestezi

Vasküler hastalıklar

Yaygın: Vazodilatasyon

Solunum, göğüs ve mediastinal hastalıklar

Yaygın: Dispne

Gastrointestinal hastalıklar

Çok yaygın: Bulantı, kusma, oral monilyazis, diyare, kolit (pseudomembranöz kolit dahil) Yaygın: Karın ağrısı, konstipasyon

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın: Ateş, vajinit, eritem

Yaygın: Genital prurit, tat alma bozukluğu, titreme ve spesifik olmayan monilyazis % 0.05’den daha az sıklıkla görülen klinik olarak önemli olaylar anaflaksi ve nöbetlerdir.

IV infüzyon yerinde flebit (% 2.9) ve enflamasyon (% 0.1) gibi lokal reaksiyonlar görülebilir. Bu reaksiyonlar hastaların %5,2’sinde görülmüştür. Enjeksiyon yerindeenflamasyon ve ağrı yaşayan hastaların % 2.6’sında Sefepim’in IM uygulaması çok iyitolere edilmiştir.

İlaç Kullanıma Sunulduktan Sonraki Deneyim

Sefepim ile yapılan Kuzey Amerika klinik çalışmaları sırasında rapor edilen yan etkilere ilave olarak, dünya çapındaki pazarlama sonrası deneyimler sırasında da aşağıdaki yanetkiler kaydedilmiştir. Ancak, spontan klinik çalışma raporlarının kontrolsüz olması nedeniile bu yan etkilerin Sefepim’e bağlı olup olmadığı tespit edilememiştir.

Aynı sınıftan diğer ilaçlarda olduğu gibi, ensefalopati (konfüzyon, halüsinasyonlar, stupor ve koma dahil bilinç kaybı), nöbet, miyoklonus, ve/veya böbrek yetmezliği kaydedilmiştir.Pek çoğu, böbrek yetmezliği olan ve önerilenden daha yüksek dozlarda sefepim alanhastalarda görülmüştür.

Diğer sefalosporinlerde olduğu gibi, anafilaktik şok dahil anafilaksi, geçici lökopeni, nötropeni, agranülositoz ve trombositopeni kaydedilmiştir.

Sefalosporin grubu antibiyotik kullanıldığında kaydedilen yan etkiler ve değişen laboratuvar bulguları şunlardır: Stevens-Johnson Sendromu, eritema multiform, toksikepidermal nekroliz, toksik nefropati, aplastik anemi, hemolitik anemi, hemoraji ve idrarglukozu için hatalı pozitif test.

Laboratuvar Testleri Üzerindeki Etkileri

Klinik çalışmalar sırasında başlangıç değerleri normal olan hastalarda gelişen laboratuvar testi anormallikleri geçici olmuştur. % 1-2 sıklıkta (aksi belirtilmediği takdirde) gelişengeçici laboratuvar test anormallikleri şunlardır: alanin aminotransferaz (%3.6), aspartataminotransferaz (%2.5), alkalin fosfataz, total bilurubin, anemi, ezinofili, protrombinzamanında uzama, parsiyal tromboplastin zamanı (%2.8) ve hemolizsiz pozitif Coombstesti (%18.7). Hastaların % 0.5 ila 1’inde kan üre azotu ve/veya serum kreatininde geçiciartış, geçici trombositopeni görülmüştür. Geçici lökopeni ve nötropeni de görülmüştür(<% 0.5).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Pediyatrik popülasyon

Sefepim’in bebeklerde ve çocuklarda kaydedilen güvenlilik profili yetişkinlerdeki ile benzerdir. Klinik çalışmalarda en sık kaydedilen yan etki döküntüdür.