DYNACIRC SRO 5 mg 30 kapsül Farmakolojik Özellikleri

Novartis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Vasküler etkisi baskın olan selektif kalsiyum kanal blokerleri, dihidrodipin türevleri

ATC Kodu: C08CA03

DYNACIRC SRO’nun aktif maddesi olan isradipin, voltaj-kontrollü kalsiyum kanalları (L-tipi veya "uzun etkili") üzerinde selektif etkiye sahip, dihidropiridin türevi güçlü bir kalsiyum kanal blokeridir. Isradipin’in arterlerin düz kaslarındaki kalsiyum kanallarına affinitesi, miyokarddaki kalsiyum kanallarına affinitesinden daha fazla olduğundan, kalp fonksiyonunu olumsuz yönde etkilemeden, özellikle kalpteki, beyindeki ve iskelet kasında bulunanlar olmak üzere arteriyel damar yataklarının genişlemesini sağlar. Periferik vazodilatasyonun sonucunda arteriyel kan basıncı düşer.

Hayvanlarda ve insanlarda yapılan deneyler isradipinin sinoatrial düğüm otomatisitesi üzerindeki olumsuz etkisinin minimal düzeyde olduğunu, ancak A-V impuls iletimini veya miyokard kontraktilitesini azaltmadığını göstermektedir. İsradipine eşlik edebilen refleks taşikardi, bu nedenle orta şiddettedir ve P-Q aralığı, daha önce beta-bloker kullanılmış bile olsa uzamaz. Kan basıncını düşüren dozlardaki isradipinin ayrıca, hayvanlarda ve insanlarda orta şiddette, ancak anlamlı sodyum diürezine yol açtığı gösterilmiştir.

İsradipin tedavisi, ilk 3-6 ay boyunca, böbreğe giden plazma miktarını ve glomerül filtrasyon hızını hafifçe artırır, renal vasküler direnci hafifçe azaltır. Bu değişiklikler, süresi 1 yılı aşan tedavilerde ortadan kalkar ama böbrek fonksiyonu, tedavi edilmeyen hipertansiflerdekine kıyasla korunur. İsradipin tedavisi, devamlı natriüretik ve diüretik etki sağlar ve bunlar, ilacın antihipertansif etkisine katkıda bulunur. Kalsiyum kanal blokerlerinin, böbrek transplantasyonu sonrası siklosporin kullanan hastalarda böbreği koruduğu da gösterilmiştir. Afferent arteriollerde sağlanan dilatasyon burada, özellikle önemli bir role sahip gözükmektedir.

Hipertansif hastalarda sırtüstü yatarken, otururken ve ayakta dururken ölçülen kan basıncı; tek bir kapsülün alınmasını izleyen 2-3 saat içerisinde, dozla orantılı olarak düşer. Terapötik kullanım sırasında DYNACIRC SRO’nun etkisinin uzun süre devam etmesi, bir tek SRO kapsülün günde bir defa alınmasıyla, arteriyel kan basıncının 24 saat boyunca kontrol altına alınmasını sağlamaktadır. Bir haftalık tedaviden sonra kan basıncında anlamlı azalma kaydedilir ama bu bakımdan maksimal etki elde edilebilmesi için, 3-4 haftalık tedaviye ihtiyaç vardır. DYNACIRC SRO kapsülleriyle kalp atım sayısı değişiklikleri, genellikle gözlemlenmemiştir.

Hipertansiyonu veya stabil angina pektorisi olan hastalarda günde 20 ve 22.5 mg’a kadar yükselebilen dozlarda verilen DYNACIRC SRO, iyi tolere edilmiştir.

Tek oral DYNACIRC SRO dozları, astım hastalarının efora verdiği bronkospastik cevabı azaltmıştır.

Glikoz homeostazı üzerinde klinik önemi olan herhangi bir etkiye sahip bulunmaması nedeniyle isradipin, diyabetli hastalara verilebilir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Genel Özellikler

Emilim:

Verilen dozun %90-95’inin gastrointestinal kanaldan emilmesini takiben geniş kapsamlı bir ilk-geçiş metabolizmasına uğradığından DYNACIRC SRO’nun biyoyararlanım oranı, %16-18 kadardır.

20 mg’a varan dozlardan sonra maksimal plazma konsantrasyonu ve EAA değeri, dozla lineer | ilişkiye sahiptir.

DYNACIRC SRO kapsülündeki isradipinin yaklaşık %50’si, 10 saat içerisinde emilir ve plazmadaki maksimal konsantrasyonlar, dozdan 5-7 saat sonra elde edilir. Maksimal plazma konsantrasyonu (Cmax), 5 mg’lık bir tek DYNACIRC SRO kapsülden sonra 1 nanogram/ml, kararlı plazma düzeylerine ulaşıldığında ise 1.8 nanogram/ml’dir .

SRO kapsülün yemeklerde alınması, plazma konsantrasyonlarını hafifçe artırır ve DYNACIRC SRO’nun biyoyararlanım oranını %20 kadar yükseltir.

Dağılım:

%95’i plazma proteinlerine bağlanan isradipinin sanal dağılım hacmi 283 litredir. Biyotransformasyon:

İsradipin karaciğerde, dihidropiridin bölümünün de-esterifikasyonu ve aromatizasyonuyla geniş kapsamlı olarak biyotransformasyona uğrar. Asıl bileşiğin dozunun %95’i, 5 metabolite dönüşür. Bu metabolitlerin hiçbiri, isradipinin kardiyovasküler etkilerine in vitro katkıda bulunmaz. İdrarda, ölçülebilir düzeylerde değişmemiş isradipin bulunmaz.

Eliminasyon:

DYNACIRC SRO’nun total klerensi 43 L/saattir. Eliminasyonu iki fazda gerçekleşir ve terminal eliminasyon yarı-ömrü 8.4 saattir. Verilen dozun %60-65 kadarı idrarla, %25-30 kadarı dışkıyla vücuttan atılır.

Doğrusallık/Doğrusal Olmayan Durum:

DYNACIRC SRO’nun farmakokinetiği, plazma ilaç konsantrasyonunun uygulanan dozla orantılı olduğu 5-20 mg doz aralığında doğrusaldır.

Hastalardaki Karakteristik Özellikler

Böbrek yetmezliği: Mevcut veriler, isradipin farmakokinetiğiyle böbrek fonksiyonu arasında net bir ilişki bulunduğunu göstermemiştir; isradipin biyoyararlanımı, böbrek fonksiyon bozukluğunda artabilir veya azalabilir.

Karaciğer yetmezliği: Karaciğer fonksiyonu bozuk olanlardaki biyoyararlamm oranının artabildiği ve %27’lere kadar yükselebildiği bildirilmiştir.

Pediyatrik popülasyon: DYNACIRC SRO’nun çocuklardaki farmakokinetiği ile ilgili veri mevcut değildir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Tek ve çoğul-doz toksisitesiyle genotoksik, klastojen ve karsinojen potansiyelin incelendiği geleneksel çalışmaların sonuçlarından elde edilen klinik-öncesi veriler, insanlarda özel bir tehlikenin söz konusu olmadığını göstermektedir. Embriyo üzerinde toksik etki ancak, anne için de toksik olan dozlarda görülmüştür. İsradipinin teratojen potansiyeli yoktur.