DOPALEVO 200/50/200 mg 100 film tablet Etkileşimi

Abdi İbrahim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Dopalevo etkileşimi, Dopalevo etken madde, Dopalevo yardımcı maddeler, Dopalevo alkol, Dopalevo etkileşim, Dopalevo kullananlar, Dopalevo dozu, Dopalevo kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Diğer anti-Parkinson ilaçlar ile etkileşimler:

Bugüne kadar, standart anti-Parkinson ilaçlann DOPALEVO tedavisi ile birlikte kullanımım engelleyecek etkileşimlere dair belirtiler görülmemiştir.

Yüksek dozlarda uygulanan entakapon, karbidopa absorpsiyonunu etkileyebilir. Ancak önerilen tedavi programında (günde 10 kereye kadar 200 mg entakapon) karbidopa ileherhangi bir etkileşim gözlenmemiştir. Levodopa/DDK inhibitörü ile tedavi edilen Parkinsonhastalarıyla yapılan tekrarlayan doz çalışmalarında entakapon ile selejilin arasında herhangi biretkileşim gözlemlenmemiştir. DOPALEVO ile birlikte kullanıldığında günlük selejilin dozu10 mg’ı geçmemelidir.

DOPALEVO entakapon içerdiğinden, Comtan (entakapon) ile eş zamanlı olarak kul 1 anı lmamal ı dır.

Aşağıdaki etkin maddeler levodopa tedavisiyle eş zamanlı olarak uygulanırken dikkatli olunmalıdır.

Antihipertansif ilaçlar ile etkileşimler:

Halen antihipertansif İlaçlar uygulanmakta olan hastaların tedavilerine levodopa eklendiğinde semptomatik postüral hipotansiyon ortaya çıkabilir. Antihipertansif ajanların dozlarınınayarlanması gerekebilir.

Antidepresanlar ile etkileşimler.

Levodopa/karbidopa ve trisiklik antidepresanların birlikte kullanıldığı durumlarda nadiren hipertansiyon ve diskinezi de dahil bazı yan etkiler bildirilmiştir. Entakapon ile imipramin veentakapon ile moklobemid arasındaki etkileşimler sağlıklı gönüllülerin katıldığı tekli dozçalışmalarında incelenmiştir. Herhangi bir farmakodinamik etkileşim gözlenmemiştir.Parkinson hastalığı olan önemli sayıda hasta, aralarında desipramin, maprotilin ve venlafaksingibi noradrenalin gerialım inhibitörleri, trisiklik antidepresanlar ve MAO-A inhibitörleri ileKOMT (katekol-O-metil transferaz) tarafından metabolize edilen ilaçlann (örneğin, katekolyapılı bileşikler, rimiterol, izoprenalin, adrenalin, noradrenalin, dopamin, dobutamin, alfa-metildopa, apomorfin ve paroksetin) bulunduğu bazı etkin maddelerle birlikte levodopa,karbidopa ve entakapon kombinasyonu verilerek tedavi edilmiştir. Herhangi birfarmakodinamik etkileşim gözlemlenmemiştir. Ancak bu ilaçlar DOPALEVO ile birliktekullanılacakları zaman dikkatli olunması yerinde olacaktır (Bkz. Bölüm 4.3.Kontrendikasyonlar ve Bölüm 4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

Diğer ilaçlar ile etkileşimler:

Dopamin reseptör antagonistleri (örneğin bazı antipsikotikler ve antiemetikler), fenitoin ve papaverin levodopamn terapötik etkisini azaltabilir. DOPALEVO uygulamasıyla birlikte builaçlan kullanan hastaların terapötik yanıt kaybı açısından dikkatli bir biçimde izlenmesigerekir.

Levodopa/karbidopa/entakapon kombinasyonu, entakaponun sitokrom P450 2C9 enzimine in vitro afınitesi nedeniyle ( Bkz. Bölüm 5.2. Farmakokinetik özellikler) , S-varfarin gibimetabolizması bu izoenzime bağımlı olan ilaçlarla potansiyel olarak etkileşime girebilir.Ancak, sağlıklı gönüllülerle yürütülen bir etkileşim çalışmasında entakapon etkisiyle R-varfarin eğri altı alan (EAA) değeri ortalama %18 [CI90 %11- 26] kadar artarken S-varfarinplazma düzeyleri değişmemiştir. INR değerleri ise ortalama %13 [CI90 %6-19] kadarartmıştır. Dolayısıyla, varfarin kullanan hastalara DOPALEVO başlanması düşünüldüğündeINR kontrolü önerilmektedir.

Diğer etkileşim biçimleri:

Levodopa belirli amino asitlerle yarıştığı için, yüksek protein diyeti uygulayan bazı hastalarda DOPALEVO absorpsiyonu bundan zarar görebilir.

In vitro veriler:

Entakapon, diazem ve ibuprofenin de aralarında bulunduğu çeşitli ilaçların bağlandığı insan albümini II bağlanma yerine bağlanır. Yapılan in vitro çalışmalara göre terapötikkonsantrasyonlarda bu ilaçlar için önemli düzeyde bir yer değiştirme olmasıbeklenmemektedir. Bu doğrultuda, bugüne kadar böyle bir etkileşimi gösteren herhangi birişarete rastlanmamıştır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin herhangi bir klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

Pediyatrik popülasyon: Pediyatrik popülasyona ilişkin herhangi bir klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.