DIVINA 21 tablet Zararları

Abdi İbrahim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Divina zararları, Divina önlemler, Divina riskler, Divina uyarılar, Divina yan etkisi, Divina istenmeyen etkiler, Divina cinsel, Divina etkileri, Divina tedavi dozu, Divina aç mı tok mu, Divina hamilelik, Divina emzirme, Divina alkol, Divina kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Advers etkiler daha sıklıkla tedavinin ilk aylarında oluşur. Tedavi edilen hastalarda advers etki bildiren hastaların genel oranı %15-20’dir. Bu yan etkiler genellikle hafiftir ve tedavinin devamı sırasında azalmaktadır. Baş ağrısı ve meme hassasiyeti klinik çalışmalarda hastaların %10’undan fazlasında gözükmektedir.

Östrodiol valerat ve medroksiprogesteron asetat ile gözlenen yan etkiler, vücut sistemlerinde aşağıdaki gibi sınıflandırılmıştır, çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: antikoagülasyon faktörlerinde değişiklikler

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın: kilo artışı

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın olmayan: libido ve ruh hali değişmesi

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: baş ağrısı Yaygın olmayan: migren

Göz hastalıkları

Yaygın olmayan: görme bozuklukları

Vasküler hastalıkları

Seyrek: venöz tromboemboli

Gastrointestinal hastalıkları

Yaygın: bulantı

Hepato-bilier hastalıkları

Yaygın olmayan: serum karaciğer enzim konsantrasyonlarında değişiklikler

Üreme sistemi ve meme hastalıkları:

Yaygın: meme hassasiyeti, ara kanama

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Yaygın: Ödem, yorgunluk

Çok sayıda epidemiyolojik çalışma ve randomize plasebo kontrollü çalışmanın (WHI) ışığında, HRT kullanan veya daha önceden kullanmış olanlarda HRT kullanım süresinin uzaması ile meme kanseri riski artmaktadır.

Östrojen ve progesteron ile kombine HRT için bazı epidemiyolojik çalışmalar tek başına östreojen kullanımına göre meme kanserinde daha yüksek risk bildirmiştir.

Uterusu sağlam kadınlarda, endometriyal hiperplazi ve endometriyal kanser riski östrojenin kullanım süresi ile artmaktadır. Epidemiyolojik çalışmaların ışığında, HRT kullanmayan kadınlarda risk için en iyi tahmin 50-65 yaş arası kadınlarda her 1000 kadından 5’inde endometriyal kanser beklenmektedir. Tedavi süresi ve östrojen dozuna bağlı olarak östrojen kullananlarda endometriyal kanser riski hiç kullanmayanlara göre 2-12 kat artmaktadır.

Östrojen/progestagen tedavisi ile bildirilmiş olan diğer advers reaksiyonlar:

-Östrojene bağımlı benin ve malin neoplazmalar, ör, endometrium kanseri

-Derin bacak veya pelvis venöz trombozu ve pulmoner emboli gibi venöz tromboemboli, HRT kullanıcıları arasında kullanmayanlara göre daha sıktır. Daha fazla bilgi için 4.3 ve 4.4’e bakınız.

-Miyokard infarktüsü ve inme

-Mesane hastalıkları

-Deri ve deri altı dokusu rahatsızlıkları: kloasma, eritema multiforme, eritema nodosum, vasküler purpura.