DIVINA 21 tablet Farmakolojik Özellikleri

Abdi İbrahim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik Grup: Projestojenler ve östrojenler (sıralı preparatlar) ATC Kodu: G03FB06

Sentetik 17P-östradiol olan östradiol valerat, kimyasal ve biyolojik olarak endojen insan östradiolünün aynısıdır. Menopozal kadınlarda östrojen üretim kaybında kullanılır ve menopozal semptomları hafifletir.Östrojen menopoz veya overektomi sonrası gözlenen kemik kaybını önler. Östradiol valerat etkisini östrojen duyarlı dokularda spesifik sitoplazmik reseptörlere bağlanarak gösterir.

Medroksiprogesteron asetat, doğal progesteronun 17-a-hidroksi-6 metilprogesteron türevidir.Medroksiprogesteron asetat endometriyum üzerinde proliferatif fazı sekretuvar faza değiştirerek ve progestin spesifik reseptörlere bağlanarak etkisini gösterir.

Östrojenler,endometriyumun büyümesini uyardığından, östrojen kullanımı endometriyal hiperplazi ve kanser riskini artırmaktadır. Histerektomi yapılmamış kadınlarda progesteron ilavesi östrojen ile uyarılmış endometriyal hiperplazi riskini azaltır fakat ortadan kaldırmaz.

Klinik bilgi

• Kanama vakaları ve östrojen yetersizliği semptomlarının hafifletilmesi

Menopozal semptomların hafifletilmesi tedavinin ilk haftalarında meydana gelir. Çekilme kanaması kadınların %86’sında 5 günlük süre içinde oluşur. Çekilme kanaması genellikle kombinasyon tableti olarak 2 mg östradiol valerat+10 mg medroksiprogesteron asetat ile olan peryottan 2-3 gün sonra başlar. Ara kanama ya da lekelenme kadınların yaklaşık %24’ünde terapinin ilk üç ayında, %34’ünde 10-12. aylarda görülür. Amenore ise tedavinin ilk yılı sırasında kadınların %10’unda oluşur.

• Osteoporozun önlenmesi

Menopoz kemik döngüsünde artış ve kemik kütlesinde azalmayla ilişkilidir. Östrojenin kemik mineral yoğunluğu üzerindeki etkisi doz bağımlıdır. Koruma tedavi devam ettiği sürece etkindir. HRT’nin kesilmesi sonrası kemik kütlesi, tedavi uygulanmamış kadınlardakine yakın oranda kaybolur.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim : Östradiol oral uygulama sonrası iyi emilir. Östradiol 6,7 saat içinde maksimum plazma düzeylerine ulaşır. 2 mg dozdan sonra (çoklu doz çalışması) Cmaks yaklaşık 234 pmol/l’dir. Medroksiprogesteron asetat, gastrointestinal kanaldan iyi absorbe edilir. Divina uygulanmasını takiben MPA maksimum plazma konsantrasyonuna 2,9 saatte ulaşır. 10 mg dozu takiben C maks yaklaşık 720 pg/ml’dir.

Dağılım : Östradiol dolaşımda, seks hormonuna bağlanan globulinlerine ve albumine bağlı olarak bulunur. Medroksiprogesteron tablet emilimi takiben dolaşımdan eksravasküler dokulara süratle dağılır.

Biyotransformasyon : Serbest östradiol karaciğerde metabolize edilerek, kısmen daha az aktif olan östron olan östrojenlere çevrilir.Medroksiprogesteron asetat karaciğerde metabolize edilir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Östradiol ve medroksiprogesteron asetat ile yapılmış hayvan çalışmaları, beklenen östrojenik ve gestajenik etkiler göstermiştir.