COPAXONE 40 mg/ml kullanıma hazır dolu enj. 12 adet Zararları

TEVA Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Copaxone zararları, Copaxone önlemler, Copaxone riskler, Copaxone uyarılar, Copaxone yan etkisi, Copaxone istenmeyen etkiler, Copaxone cinsel, Copaxone etkileri, Copaxone tedavi dozu, Copaxone aç mı tok mu, Copaxone hamilelik, Copaxone emzirme, Copaxone alkol, Copaxone kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

COPAXONE ile ilgili güvenlilik verilerinin çoğu günde bir defa subkutan olarak uygulanan COPAXONE 20 mg/ml için toplanmıştır. Bu bölüm, günde bir defa uygulanan COPAXONE20 mg/ml plasebo-kontrollü çalışmalardan ve haftada üç defa uygulanan COPAXONE 40mg/ml ile plasebo-kontrollü çalışmalardan toplanan güvenlilik verilerini sunmaktadır.

Günde bir defa uygulanan Copaxone 20 mg/ml

Tüm klinik çalışmalarda, en sık görülen yan etki enjeksiyon bölgesindeki reaksiyonlardır ve bu durum COPAXONE kullanan hastaların çoğu tarafından bildirilmiştir. Kontrollü çalışmalarda,bu reaksiyonları en az bir kez bildiren hastaların oranı, COPAXONE 20 mg/ml ile tedavide(%70) plasebo ile enjeksiyona (%37) kıyasla daha fazladır. Enjeksiyon bölgesinde en sıkgörülen reaksiyonlar; eritem, ağrı, kitle oluşumu, şiddetli kaşıntı, ödem, enflamasyon ve aşırıduyarlılıktır.

COPAXONE kullanan hastalarda, enjeksiyon sonrası birkaç dakika içinde vazodilatasyon, göğüs ağrısı, dispne, palpitasyon veya taşikardi semptomlarının en az biri veya daha fazlasıgörülebilir. Bu semptomlar, ani enjeksiyon sonrası reaksiyonlar olarak tanımlanır. Anienjeksiyon sonrası reaksiyonların en az biri, COPAXONE 20 mg/ml kullanan hastalar ileplasebo kullanan hastalar karşılaştırıldığında, COPAXONE kullananların %31’i, plasebokullananların ise %13’ü tarafından bildirilmiştir.1

COPAXONE 20 mg/ml ile tedavi edilen hastalarda, plasebo alanlara kıyasla daha sık görülen tüm advers reaksiyonlar aşağıdaki tabloda verilmiştir. Bu veriler, 36 aya kadar COPAXONE20 mg/ml ile tedavi edilen toplam 512 hasta ve plasebo ile tedavi edilen 509 hastayla sürdürülendört merkezi, çift kör, plasebo kontrollü klinik çalışmalardan elde edilmiştir. Tekrarlayan ataklarile seyreden MS (relapsing-remitting MS: RRMSj’te yapılan üç çalışmaya, 35 ay kadarCOPAXONE 20 mg/ml ile tedavi edilen 269 hasta ve plasebo ile tedavi edilen 271 hasta dahiledilmiştir. Birinci klinik epizodu yaşayan ve klinik olarak kesin MS geliştirmeye ilişkin yüksekrisk taşıdığı belirlenen hastalarda yapılan dördüncü çalışmaya, 36 aya kadar COPAXONE 20mg/ml ile tedavi edilen 243 hasta ve plasebo ile tedavi edilen 238 hasta dahil edilmiştir.

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor).

Vasküler hastalıkları

Vazodilatasyon*

Varikoz Ven

Solunum, göğüs bozuklukları vemediastinal hastalıkları

Dispne*

Öksürük, Mevsimsel Rinit

Apne, Yutma güçlüğü, Epistaksis,Hiperventilasyon,Laringospazm, AkciğerBozukluğu

Gastrointestinal

hastalıkları

Bulantı*

Anorektal Bozukluk, Konstipasyon, DişÇürüğü, Dispepsi,Disfaji, Fekalİnkontinens, Kusma*

Kolit, Kolonik polip, Enterokolit, Erüktasyon,Özofagus Ülseri,Peridontit, RektalHemoraji, TükürükBezinde Büyüme

Hepato-bilier hastalıkları

Karaciğer fonksiyon testlerinde anormallik

Kolelityazis,

Hepatomegali

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Döküntü*

Ekimoz, Hiperhidroz, Kaşıntı, CiltBozukluğu*, Ürtiker

Anjiyoödem, Kontakt Dermatit, EritemaNodosum, CiltNodülü

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemikhastalıkları

Artralji, Sırt Ağrısı*

Boyun Ağrısı

Artrit, Bur si t, Yan Ağrısı, Kas atropisi, Osteoartrit

Böbrek ve idrar hastalıkları

İdrar Tutamama, Pollaküri, ÜrinerRetansiyon

Hematüri, Böbrektaşı, Üriner Kanal Bozukluğu,İdrar Anormalliği

Gebelik, pueperiyum durumları ve perinatalhastalıkları

Düşük

Konjenital ve

kalıtımsal/genetik

hastalıkları

Memede Dolgunluk, Erektil Disfonksiyon,Pelvik Prolapse, Priapizm,Prostat Bozukluğu, SmearServikal Anormalliği,Testis Bozukluğu, VajinalHemoraji, VulvovajinalBozukluk

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesineilişkin hastalıkları

Asteni, Göğüs Ağrısı*,

Enjeksiyon Yeri Reaksiyonları *§,Ağrı*

Üşüme*, Yüzde Ödem*, Enjeksiyonyeri atrofısi*, LokalReaksiyon*, PeriferikÖdem*, Ödem, Pireksi

Kist, Hangover, Hipotermi, Enjeksiyonsonrası erken reaksiyon,İnflamasyon, Enjeksiyonyeri nekrozu, MukozMembran Bozukluğu

Yaralanma, zehirlenme Cerrahi ve tıbbiprosedürler

Aşılama Sonrası Sendromu

COPAXONE tedavi grubundaki hastalarda plasebo grubuna kıyasla % 2’den daha (>2/100) fazla oranda görülmüştür. * Sembolü olmayan advers reaksiyonlar %2’ye eşit veya daha düşük olanfarkları göstermektedir.

§ : ‘Enjeksiyon yeri reaksiyonları’ terimi (farklı çeşitler), tabloda ayrı şekilde verilmiş olan enjeksiyon

yeri atrofısi ve enjeksiyon yeri nekrozu dışında enjeksiyon yerinde gerçekleşen tüm advers olayları içermektedir.

* Enjeksiyon yerinde lokalize lipoatrofı ile ilgili olan terimleri içermektedir.

Yukarıda belirtilen dördüncü çalışmada, plasebo kontrollü çalışmadan sonra açık etiketli tedavi aşaması yürütülmüştür (Bkz. Bölüm 5.1.). 5 yıla kadar süren açık etiketli takip dönemindeCOPAXONE 20 mg/ml’nin bilinen risk profilinde bir değişiklik gözlenmemiştir.

Haftada üç defa uygulanan 40 mg/ml COPAXONE

Kör, plasebo kontrollü bir çalışmada haftada üç kez COPAXONE 40 mg/ml ile tedavi edilen 943 hastanın yaklaşık %3’ü, bir advers reaksiyon nedeniyle tedaviyi bırakmıştır. En yaygınadvers reaksiyonlar, tedaviyi bırakmanın da en yaygın nedeni olan enjeksiyon yerireaksiyonlarıydı.

Tablo 2’de, kör, plasebo kontrollü çalışmada COPAXONE 40 mg/ml ile tedavi edilen hastaların en az %T sinde meydana gelen tedaviye bağlı belirti ve semptomlar listelenmektedir.Bu belirti ve semptomlar, plaseboya kıyasla COPAXONE 40 mg/ml ile tedavi edilen hastalardasayısal olarak daha yaygın şekilde meydana gelmiştir. Advers reaksiyonların şiddeti genelliklehafifti.

Tablo 2: Kontrollü bir klinik çalışmada plaseboya kıyasla COPAXONE (haftada üç kez 40 mg/ml) ile >%2’lik insidansla ve daha sık meydana gelen advers reaksiyonlar

COPAXONE 40 mg/ml(n=943)

Plasebo

(n=461)

Genel bozukluklar ve

Enjeksiyon yerinde eritema

%22

%2

uygulama bölgesine ilişkin

Enjeksiyon yerinde ağrı

%10

%2

hastalıkları

Enjeksiyon yerinde kitle

%6

%0

Enjeksiyon yerinde prurit

%6

%0

Enjeksiyon yerinde ödem

%6

%0

Pireksi

%3

%2

Grip benzeri hastalık

%3

%2

Enjeksiyon yerinde enflamasyon

%2

%0

Üşüme

%2

%0

Göğüs ağrısı

%2

%1

Enfeksiyonlar ve

Nazofarenjit

%11

%9

enfestasyonlar

Solunum yolu viral enfeksiyonu

%3

%2

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinalhastalıkları

Dispne

%3

%0

Vasküler hastalıkları

Vazodilatasyon

%3

%0

Gastrointestinal hastalıkları

Bulantı

%2

%1

Deri ve deri altı doku

Eritema

%2

%0

hastalıkları

Döküntü

%2

%1

Klinik çalışmalarda ve pazarlama sonrası deneyimde günde bir COPAXONE 20 mg/ml ile tedavi edilen hastalarla haftada üç kez COPAXONE 40 mg/ml ile tedavi edilen hastalarkarşılaştırıldığında herhangi bir yeni advers reaksiyon görülmemiştir. COPAXONE 40 mg/mlile yapılan kontrollü klinik çalışmalarda meydana gelen advers reaksiyonlarla ilgili veriler,cinsiyete dayalı farklılıkları değerlendirmek üzere analiz edilmiştir. Klinik olarak anlamlı birfark tespit edilmemiştir. Bu klinik çalışmalardaki hastaların yüzde doksan sekizi beyaz ırk olupçoğunluğu 18 ve 50 yaş arasındaydı. Sonuç olarak veriler, klinik olarak anlamlı yaş gruplarıylailgili advers reaksiyon insidans analizi yapmak için yeterli değildir.

Pazarlama Sonrası Deneyim

COPAXONE ’un onay sonrası kullanımı sırasında, pazara sunulduğundan bu yana COPAXONE 20 mg/ml ile tedavi edilen hastalarda bildirilen ve yukarıda belirtilmeyenaşağıdaki yan etkiler tanımlanmıştır. Bu reaksiyonlar büyüklüğü bilinmeyen bir popülasyondagönüllü olarak bildirildiğinden sıklığın güvenilir şekilde tahmin edilmesi veya ilaç maruziyeti ilebir nedensellik ilişkisi göstermesi her zaman mümkün değildir.

Tüm Vücut: sepsis; SLE sendromu; hidrosefali; karında büyüme; alerjik reaksiyon; anaflaktoid reaksiyon

Kardiyovasküler Sistem: tromboz; periferik vasküler hastalık; perikardiyal efüzyon; miyokard enfarktüsü; derin tromboflebit; koroner oklüzyon; konjestif kalp yetmezliği; kardiyomiyopati;kardiyomegali; aritmi; anjina pektoris

Sindirim Sistemi: dil ödemi; mide ülseri; hemoraji; karaciğer fonksiyonunda anormallik; karaciğer hasarı; hepatit; eruktasyon; karaciğer sirozu; kolelitiyazis

Kan ve Lenf Sistemi: trombositopeni, lenfoma benzeri reaksiyon, akut lösemi

Metabolizma ve beslenme hastalıkları: hiperkolesterolemi

Kas-iskelet Sistemi: romatoid artrit; yaygın spazm

Sinir Sistemi: myelit; menenjit; Merkezi Sinir Sistemi neoplazması; serebrovasküler olay; beyin ödemi; anormal rüyalar; afazi; konvülsiyon; nevralji

Solunum Sistemi: pulmoner emboli; plevral efüzyon; akciğer kanseri

Özel Duyular: glokom, körlük

Ürogenital Sistem: ürogenital neoplazma; idrar anomalisi; över karsinoması; nefrozis; böbrek yetmezliği; meme kanseri; mesane kanseri; sık idrara çıkma

Şüpheli Advers Reaksiyonların Raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr: e-posta:tufam@titck,gov.tr: tel: O 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)