BEXGRATIN 75 mg 100 yumuşak kapsül Uyarılar

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Bexgratin uyarılar, Bexgratin zararları, Bexgratin önlemler, Bexgratin riskler, Bexgratin yan etkisi, Bexgratin alerji, Bexgratin alkol, Bexgratin hamileler, Bexgratin emzirme, Bexgratin araç kullanımı, Bexgratin fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Genel: Bexgratin kapsül retinoidlere karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Çapraz reaksiyon hiçbir klinik durumda görülmemiştir. BEXGRATİN alanhastalar transfüzyon amacıyla kan bağışında bulunmamalıdır. BEXGRATİN’in içeriğindekibutillenmiş hidroksianisol mukoz membranlarda tahrişe neden olabilir, bu nedenle kapsüllerolduğu gibi yutulmalı ve çiğnenmemelidir.

Lipidler: Klinik çalışmalarda beksaroten kullanımı ile bağlantılı olarak olarak hiperlipidemi tespit edilmiştir. Açlık kan lipid tayinleri (trigliseridler ve kolesterol) beksaroten tedavisibaşlamadan önce ve genellikle iki ila dört hafta içinde ortaya çıkan lipid yanıt sağlanana kadarhaftalık aralıklarla, daha sonra da aylık aralıktan daha az olmayacak şekilde yapılmalıdır.Açlık trigliseridleri beksaroten tedavisi öncesinde normal olmalıdır veya uygun müdahale ilenormale getirilmelidir. Her girişim, klinik sekellerin riskini azaltmak için trigliseridseviyelerini 4.52 mmol/l’nin altında tutmak için yapılmalıdır. Açlık trigliseridleri yüksekseveya tedavi sırasında yükselmişse, antilipemik tedavi tavsiye edilir ve gerektiğinde dozazaltmaları (300 mg/m2/gün’den 200 mg/m2/gün’e ve gerekirse 100 mg/m2/gün’e) veyatedavinin kesilmesi önerilir. Klinik çalışmalardan elde edilen veriler beksarotenkonsantrasyonlarının atorvastatinin birlikte uygulanmasından etkilenmediğini göstermektedir.Ancak, gemfibrozilin birlikte uygulanması beksaroten plazma konsantrasyonlarında önemliartış ile sonuçlandığı için gemfibrozil ile beksarotenin birlikte kullanılması önerilmez (bkz.bölüm 4.5). Serum kolesterolün yükselmesi mevcut tıbbi uygulamaya göre yönetilmelidir.

Pankreatit: Açlık serum trigliserid yükselmeleri ile ilişkili akut pankreatit klinik çalışmalarda bildirilmiştir. Potansiyel yarar riskten fazla olmadıkça pankreatit için risk faktörleri olan(pankreatit erken atakları, kontrolsüz hiperlipidemi, aşırı alkol tüketimi, kontrolsüz diyabet,safra yolları hastalığı ve trigliserit düzeylerini arttırdığı veya pankreas toksisitesi ile ilişkiliolduğu bilinen ilaçlar), KTHL hastaları beksaroten ile tedavi edilmemelidir.

Karaciğer Fonksiyon Testi (KFT) anormallikleri: Beksaroten kullanımı ile ilişkili KFT yükselmeleri bildirilmiştir. Devam eden klinik çalışmalardan elde edilen verilere dayanarak,dozun azaltılması ya da tedavinin kesilmesini takiben hastaların % 80’ninde bir ay içinde KFTyükselmesi düzelmiştir. Temel karaciğer fonksiyon testleri sağlanmalıdır ve karaciğerfonksiyon testleri ilk ay içinde haftada bir, sonra ayda bir dikkatle takip edilmelidir. Testsonuçlarının SGOT/AST, SGPT/ALT, veya bilirubin için normal değerlerin üst sınırının üçkat daha fazlasına ulaşması halinde, beksaroten tedavisinin askıya alınması veya kesilmesigöz önünde bulundurulmalıdır.

Tiroid fonksiyonu testi değişiklikleri: Tiroid fonksiyonu testlerindeki değişiklikler beksaroten alan hastalarda gözlemlenmiştir. Bu değişiklikler çoğunlukla tiroid hormon (toplam tiroksin[toplam T4]) ve tiroid stimüle edici hormon (TSH) seviyelerinde geri döndürülebilir azalmaolarak görülmüştür. Temel tiroid fonksiyon testleri en az ayda bir izlenmeli ve hipotiroidizmile ilişkili semptomların ortaya çıkmasına göre belirlenmelidir. Beksaroten tedavisi görensemptomatik hipotiroidizm hastaları tiroid hormonu takviyesi ile tedavi edilmiştir.

Lökopeni: Beksaroten tedavisi ile ilişkili lökopeni, klinik çalışmalarda bildirilmiştir. Vakaların çoğunda doz azaltılması ya da tedavinin kesilmesinden sonra düzelmiştir.

Diferansiyel sayımı ile beyaz kan hücresi sayımı tayini başlangıçta, ilk ay içinde haftalık ve daha sonra aylık olarak yapılmalıdır.

Anemi: Beksaroten tedavisi ile ilişkili anemi klinik çalışmalarda bildirilmiştir. Hemoglobin tayini tedaviye başlamadan ve tedaviye başlanılan ilk ay için haftalık ve daha sonra aylıkolarak yapılmalıdır. Hemoglobindeki azalmalar mevcut tıbbi uygulamaya göre yönetilmelidir.

Lens opasitesi: Beksaroten tedavisini takiben, bazı hastalarda daha önce tespit edilmemiş lens opasiteleri veya tedavi süresi veya maruz kalınan doz seviyesi ile ilgili olmayan önceden varolan lens opasitelerinde bir değişiklik olduğu gözlenmiştir. Klinik çalışmalarda temsil edilenyaşlı hasta popülasyonunda katarakt oluşumunun yüksek prevalansı ve doğal oranı göz önünealındığında, beksaroten tedavisi ve lens opasitesi oluşumunun insidansı arasında belirgin birilişki bulunamamıştır. Ancak, insanlarda lens opasitesi oluşumu, uzun süreli beksarotentedavisinin yan etkilerinden hariç tutulmamıştır. Görsel zorluklar yaşayan beksaroten iletedavi edilen her hasta uygun bir göz muayenesi olmalıdır.

A vitamini takviyesi: Beksaroten ile A vitamininin ilişkisinden dolayı, potansiyel ilave yan etkileri önlemek için hastalar A vitamini takviyelerini <15,000 IU/gün ile sınırlamalıdırlar.

Diyabet hastaları: İnsülin, insülin salgılanmasını artıran ajanlar (örneğin sülfonilüreler) veya insülin-sensitizörleri (örneğin tiyazolidindionlar) kullanan hastalara beksaroten uygulanırkendikkatli olunmalıdır. Bilinen etki mekanizmasına göre, beksaroten potansiyel olarak bumaddelerin etkisini artırarak hipoglisemiye sebep olabilir. Monoterapi olarak beksarotenkullanımı ile ilişkili hipoglisemi vakası bildirilmemiştir.

Fotosensitivite: Bazı retinoidlerin kullanımı fotosensitivite ile ilişkilendirilmiştir. In-vitro verilerin gösterdiği gibi beksarotenin potansiyel olarak ışığa duyarlılığı artıran bir etkisiolabilir, bu nedenle hastalar beksaroten tedavisi süresince güneş ışığı maruziyetini minimizeetmeli ve güneş lambalarından uzak durmalıdır.

Oral kontraseptifler: Beksaroten potansiyel olarak metabolik enzimleri indükleyerek teorik olarak östroprogestif kontraseptif etkinliğini azaltabilir. Bu nedenle beksaroten tedavisi çocukdoğurma potansiyeli olan bir kadın için tasarlandıysa, güvenilir, hormonal olmayan birkontrasepsiyon gereklidir, çünkü beksaroten malformatif riski yüksek bir terapötik sınıfaaittir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkileriyle ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Ancak, beksaroten alan hastalarda baş dönmesi ve görme zorluklarıbildirilmiştir. Tedavi sırasında baş dönmesi ya da görsel zorluklar yaşayan hastalar araç veyamakine kullanmamalıdır.