BEXGRATIN 75 mg 100 yumuşak kapsül Etkileşimi

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Bexgratin etkileşimi, Bexgratin etken madde, Bexgratin yardımcı maddeler, Bexgratin alkol, Bexgratin etkileşim, Bexgratin kullananlar, Bexgratin dozu, Bexgratin kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Diğer maddelerin beksaroten üzerinde etkileri:

Beksaroten ile etkileşimleri değerlendirmek için resmi bir çalışma yapılmamıştır. Beksarotenin Sitokrom P450 3A4 (CYP3A4) oksidatif metabolizmasının dayanarakketokonazol, itrakonazol, proteaz inhibitörleri, klaritromisin ve eritromisin gibi diğerCYP3A4 substratlarıyla birlikte uygulandığında teorik olarak plazma beksarotenkonsantrasyonlarında bir artışa sebep olabilir. Ayrıca, rifampisin, fenitoin, deksametazon veyafenobarbital gibi CYP3A4 indükleyiciler ile birlikte uygulanması teorik olarak plazmabeksaroten konsantrasyonlarında bir azalmaya neden olabilir.

Terapötik aralığı dar olan CYP3A4 substratları (immünosüpresif ajanlar (siklosporin, takrolimus, sirolimus)) ve CYP3A4 ile metabolize edilmiş sitotoksik ajanlar (örneğin,siklofosfamid, etoposid, finasterid, ifosfamid, tamoksifen, vinka alkaloidleri) ile kombinasyonhalinde kullanıldığında dikkatli olunmalıdır.

KTHL hastalarında plazma beksaroten konsantrasyonlarının bir popülasyon analizi gemfibrozil ile birlikte uygulanması beksaroten plazma konsantrasyonlarında önemli artışlarile sonuçlandığını göstermiştir. Bu etkileşimin mekanizması bilinmemektedir. Benzer koşullaraltında, beksaroten konsantrasyonları atorvastatin veya levotiroksin ile eş zamanlıuygulanması sonucunda etkilenmemiştir. Beksaroten ile gemfibrozilin birlikte uygulanmasıtavsiye edilmez.

Beksarotenin diğer maddeler üzerinde etkileri:

Beksarotenin CYP3A4’ü indükleyebileceği endikasyonlar bulunmaktadır. Bu nedenle, beksarotenin tekrarlanan uygulaması kendi metabolizmasının otomatik indüksiyonuna nedenolabilir ve özellikle 300 mg/m2/gün’den daha büyük doz seviyeleri metabolizma hızınıartırabilir ve tamoksifen gibi sitokrom P450 3A4 ile metabolize olan diğer maddelerin plazmakonsantrasyonlarını azaltabilir. Örneğin beksaroten (bölüm 4.4 ve 4.6) oral kontraseptifetkinliğini azaltabilir.

Laboratuvar testi etkileşimleri: Yumurtalık kanseri hastalarında CA125 test değerleri beksaroten tedavisi ile vurgulanabilir.

Gıda etkileşimleri: Tüm klinik çalışmalarda, hastalar yemekle ya da hemen sonra Bexgratin kapsül almaları için bilgilendirilir.

Bir klinik çalışmada, plazma beksaroten AUC ve Cmax değerleri yağ içeren bir yemek veya glukoz çözeltisinin uygulanmasını takiben karşılaştırıldığında yağ içeren yemekuygulamasından sonra önemli ölçüde yüksek bulunmuştur.

Klinik çalışmalarda güvenlik ve etkinlik verileri gıda ile uygulamaya dayalı olduğundan, BEXGRATİN kapsüllerin gıda ile uygulanması tavsiye edilmektedir.

Beksarotenin Sitokrom P450 3A4 (CYP3A4) oksidatif metabolizmasının dayanarak, greyfurt suyu teorik olarak plazma beksaroten konsantrasyonlarında bir artışa sebep olabilir.