BEXGRATIN 75 mg 100 yumuşak kapsül Gebelik

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Bexgratin gebelik kategorisi X'dir. Bexgratin hamilelik kategorisi, Bexgratin gebelik kategorisi, Bexgratin emzirme, Bexgratin anne sütüne geçer mi, Bexgratin laktasyon, Bexgratin hamilelerde kullanımı, Bexgratin ve bebek, Bexgratin kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: X

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Beksaroten kullanıldığı zaman doğurganlık çağındaki kadınlarda uygun doğum kontrol önlemleri kullanılmalıdır. Negatif, duyarlı bir, gebelik testi (örneğin serum beta-hCG, beta-HCG) beksaroten tedavisi öncesinde bir hafta içinde sağlanmalıdır. Etkili bir doğum kontrolyöntemi negatif gebelik testinden tedavinin başlatılmasına kadar, tedavi sırasında ve tedavininkesilmesini takiben en az bir ay boyunca kullanılmalıdır. Doğum kontrolünün gerekli olduğuzaman, aynı anda iki güvenilir doğum kontrol yönteminin kullanılması önerilir. Beksarotenpotansiyel olarak metabolik enzimleri indükleyebilir ve böylece teorik olarak östroprogestatifkontraseptiflerin etkinliğini azaltabilir (bkz. bölüm 4.5).

Bu sebeple eğer Beksaroten tedavisi çocuk doğurma potansiyeli olan bir kadın için amaçlanıyorsa, güvenilir, hormonal olmayan bir kontraseptif yöntem tavsiye edilir. Cinselpartnerleri hamile olan, hamile olma olasılığı olan ya da potansiyel olarak hamile olabilecekolan erkek hastalar beksaroten kullandığı sırada ve son dozdan sonra en az bir ay için cinselilişki sırasında prezervatif kullanmalıdır.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlarda beksaroten kullanımına ilişkin yeterli veri yoktur. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir. Hayvan ve hastabeksaroten maruziyetlerinin karşılaştırılmasına göre, insan teratojenisitesi için bir güvenlikmarjı (bkz. bölüm 5.3) gösterilmemiştir. Beksaroten (bkz. bölüm 4.3) gebeliktekontrendikedir.

Bu tıbbi ürün gebelik sırasında yanlışlıkla kullanılırsa ya da hasta bu tıbbi ürünün kullanımı sırasında gebe kalırsa, hasta, fetüsün potansiyel tehlike altında olduğu hususundabilgilendirilmelidir.

Laktasyon dönemi

Beksarotenin insan sütü ile atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Beksaroten emziren annelerde kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Beksarotenin doğurganlık üzerinde etkisi ile ilgili hiçbir insan verisi bulunmamaktadır. Erkek köpeklerde, bazı etkileri (bkz. bölüm 5.3) belgelenmiştir. Doğurganlık üzerindeki etkileri gözardı edilemez.