ARCAPTA 150 mcg 30 inhaler kapsül Zararları

Farmanova Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Arcapta zararları, Arcapta önlemler, Arcapta riskler, Arcapta uyarılar, Arcapta yan etkisi, Arcapta istenmeyen etkiler, Arcapta cinsel, Arcapta etkileri, Arcapta tedavi dozu, Arcapta aç mı tok mu, Arcapta hamilelik, Arcapta emzirme, Arcapta alkol, Arcapta kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Önerilen dozlarda gözlenen en yaygın advers reaksiyonlar; nazofarenjit (%9.6), öksürük (%6.6), üst solunum yolu enfeksiyonu (%5.6) ve kas spazmlarıdır (3.8%). Bunların büyükkısmı hafif ya da orta şiddettedir ve tedavinin devam ettirilmesi durumunda sıklıklarıazalmaktadır.

KOAH hastalarında önerilen dozlarda ARCAPTA’nın advers ilaç reaksiyonu profili, beta2-adrenerjik stimülasyonunun klinik olarak anlamlı olmayan sistemik etkilerini göstermektedir. Ortalama kalp atım hızı değişiklikleri dakikada birden daha az olmuştur; taşikardi nadir olarakgözlenmiştir ve plasebo grubuna benzer oranda bildirilmiştir. Plasebo ile karşılaştırıldığında,QTcF aralıklarında anlamlı uzamalar saptanmamıştır. Dikkate değer QTcF aralığı [yani >450ms (erkekler) ve >470 ms (kadınlar)] ve hipokalemi bildirimleri plasebo ile benzerbulunmuştur. Kan şekerinde maksimum değişikliklerin ortalaması, ARCAPTA ve plasebogruplarında benzer bulunmuştur.

ARCAPTA, Faz III klinik geliştirme programına, orta ila şiddetli KOAH klinik tanısı konmuş hastalar alınmıştır. Bu çalışmaların güvenlilik verileri, günde bir kere önerilen maksimumdozun iki katına kadar indakaterole maruz kalan 2484 hastadan toplanmıştır. Bunların 957’sigünde bir kere 150 mikrogram ile, 853’ü ise günde bir kere 300 mikrogram ile tedaviedilmiştir. Hastaların yaklaşık olarak %41’inde şiddetli KOAH saptanmıştır. Hastalarınortalama yaşı 63 bulunmuş, %47’sinin 65 yaşın üzerinde olduğu ve çoğunluğunun (%86)beyaz ırka mensup olduğu belirlenmiştir.

Aşağıdaki advers ilaç reaksiyonları, KOAH güvenlilik veritabanında MedDRA sistem organ sınıfına göre sıralanmıştır. Advers reaksiyonlar her bir sistem organ sınıfı içinde aşağıdakikategoriler altında azalan sıklık sırasına göre dizilmiştir (CIOMS III): Çok yaygın (>1/10);yaygın (>1/100, <1/10); yaygın olmayan (>1/1,000, <1/100); seyrek (>1/10,000, <1/1,000);çok seyrek (<1/10,000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın:

Nazofarenjit, üst solunum yolu enfeksiyonu, sinüzit

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın:

Diyabet ve hiperglisemi

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan:

Parestezi

Vertigo

Kardiyak hastalıkları

Yaygın:

İskemik kalp hastalığı

Yaygın olmayan:

Atriyal fibrilasyon

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

Yaygın:

Öksürük, orofaringeal ağrı, rinore, solunum yolu konjesyonu

Gastrointestinal hastalıkları

Yaygın:

Ağız kuruluğu

Kas-iskelet bozuklukları, bağ dokusu ve kemik hastalıkları

Yaygın:

Kas spazmı, miyalji, kas-iskelet ağrısı

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Yaygın:

Periferik ödem Göğüs ağrısı

Yaygın olmayan:

Kalple bağlantılı olmayan göğüs ağrısı

Önerilen maksimum dozun iki katı dozda uygulanan ARCAPTA’nın güvenlilik profili, önerilen dozlarda gözlenen profile benzerdir. Bu grupta ek olarak gözlenen diğer adversolaylar titreme (yaygın) ve anemidir (yaygın değil).

Seçilmiş advers ilaç reaksiyonları tanımı:

Faz III klinik çalışmalarda, sağlık mesleği mensupları, klinik vizitlerde, ortalama olarak hastaların %17-20’sinde, genellikle inhalasyonu takiben 15 saniye içinde ortaya çıkan ve tipikolarak 5 saniye süren sporadik öksürük (sigara içerenlerde yaklaşık 10 saniye) olduğunugözlemlemişlerdir. Bu öksürük, erkeklerle karşılaştırıldığında kadınlarda ve sigarayı bırakmışolanlarla karşılaştırıldığında halen sigara kullanmakta olanlarda daha yüksek sıklıktagözlenmiştir. İnhalasyondan sonra ortaya çıkan bu öksürük, genel olarak iyi tolere edilmiştirve önerilen dozlarda hiçbir hastanın çalışmalardan ayrılmasına yol açmamıştır (öksürükKOAH’ta gözlenen bir semptomdur ve genel olarak hastaların yalnızca %6.6’sında-öksürükbir advers olay olarak bildirilmiştir). İnhalasyon sonrası ortaya çıkan öksürüğün,bronkospazm, alevlenmeler, hastalığın kötüleşmesi veya etkililik kaybı ile ilişkili olduğunugösteren bulgu yoktur.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

KOAH hastalarında, önerilen maksimum terapötik dozun 10 katı olan tek dozlar, nabızda, sistolik kan basıncında ve QTc aralığında orta derece bir artışla ilişkilendirilmiştir.