ADACEL POLIO 0.5 ml IM enj. için sus. içeren kul.haz.ENJ. Farmakolojik Özellikleri

Sanofi Pasteur Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup:

Bakteriyel ve Viral Aşılar Kombinasyonu; Difteri - Boğmaca - Çocuk Felci - Tetanoz’a karşı aşı.

ATC Kodu: J07CA02
Etki mekanizması:

Difteri ve Tetanoz: Difteri toksinini üreten C.diphteriae suşları, şiddetli veya öldürücü hastalıkla karakterize üst solunum yolu sisteminde membran iltihabına ve toksinin neden olduğu (indüklediği) miyokard ve sinir sistemi hasarına neden olur. C.diphteriae’ya dayanan hastalığa karşı korunma, difteri toksinine karşı nötralize edici antikorlar gelişimiyle olur. 0,01 IU/mL serum difteri antitoksin seviyeleri, bir miktar koruma için verilmiş en düşük seviye olarak kabul edilir. En az 0,1 IU/mL’lik antitoksin seviyesi genellikle koruyucu kabul edilir. 0,1 IU/mL’lik seviyeler uzun dönem koruma ile ilişkilidir.

Tetanoz, son derece güçlü nörotoksin olan C.tetani tarafından oluşturulan akut ve bazen ölümcül bir hastalıktır. Toksin, iskelet kaslarının sertliği ve spazmı ile beraber nöromüsküler disfonksiyona neden olur. C.tetani’ye dayanan hastalığa karşı korunma, tetanoz toksinine karşı nötralize edici antikorlar gelişimiyle olur. Nötralizasyon tayini ile ölçülen, en az 0,01 IU/mL’lik bir serum tetanoz antitoksin seviyesi en düşük koruma seviyesi olarak kabul edilir. ADACEL POLIO’nun klinik çalışmalarında kullanılan Elisa yöntemi ile ölçülmüş, en az 0,1 IU/mL’lik serum tetanoz antitoksin seviyesi tetanoza karşı koruyucu olarak kabul edilir. 0,1 IU/mL’lik seviyeler uzun dönem koruma ile ilişkilidir.

Boğmaca: Boğmaca B.pertussis’in neden olduğu bir solunum sistemi hastalığıdır. Bu gram negatif kokobasiller biyolojik olarak aktif çeşitli bileşenler oluştururlar, bunların boğmaca hastalığındaki veya immünizasyonundaki rolü tam olarak tespit edilememiştir. B.pertussis hastalığından korunma mekanizması tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak, İsveç’te yapılan bir klinik çalışmada (İsveç I Etkinlik Çalışması), ADACEL POLIO’daki boğmaca bileşenleri, Dünya Sağlık Örgütünün vaka tanımı ( >21 ardışık günlük kültürlü paroksismal öksürük veya serolojik doğrulama veya doğrulanmış vakaya epidemiyolojik bağlantı) kullanılarak belirlenen %85,2’lik etkinlikle çocuklarda boğmacaya karşı koruyuculuk göstermiştir. Aynı çalışmada, hafif hastalıklara karşı koruyucu etkinlik %77,9’dur.

Klinik boğmacanın gelişimine karşı koruma sağlayan spesifik boğmaca aşısı bileşenlerine karşı minimum serum antikor seviyeleri belirlenememiştir. Ancak birkaç çalışma, boğmaca aşısı bileşenlerine karşı serum antikor cevabı varlığı ile klinik hastalığa karşı koruma arasında korelasyon göstermiştir.

Çocuk felci: İnaktive çocuk felci aşısı, her çocuk felci virüsüne karşı belirlenebilir seviyelerde nötralize edici antikor üretilmesini sağlamaktadır. Tip spesifik nötralizasyon antikorlarının belirlenmesi koruma ile doğru orantılıdır.

Klinik Etkinlik

ADACEL POLIO ile aşılanmalarından bir ay sonra yetişkinlerde, ergenlerde ve 3 ila 6 yaş arasındaki çocuklarda gözlemlenen bağışıklık yanıtları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

* 10 yaşından itibaren

t 3 ve 5 aylıkken verilen DTaP aşısına ilaveten 12 aylıkken verilen rapel J 2, 3 ve 4 aylıkken verilen DTwP aşısı § ELISA ile ölçülen

EU = ELISA birimi: Storsaeter J. ve çalışma arkadaşlarının "Boğmacaya karşı korumada muhtemel taşıyıcı belirteç olarak 5 > EU/mL’lik antikor seviyelerine ilişkin postulat" makalesi (Vaccine 1998; 16:1907 - 16)

**

ADACEL POLIO aşısının yetişkinler ve ergenlerdeki güvenirlilik ve immünojenisite profilinin, benzer miktarlarda Tetanoz ve difteri toksoidleri ile inaktif polyo virüsü tipler 1, 2 ve 3’ü içeren adsorbe Td veya adsorbe Td çocuk felci aşılarının tek bir rapel dozu sonrasında gözlemlenenlere yakın olduğu gösterilmiştir.

Yetişkinlerde difteri toksoidine ilişkin olarak gözlemlenen daha düşük yanıt, muhtemelen belirsiz veya eksik bağışıklama geçmişi olan bazı katılımcıların denemelere dahil edilmiş olmasından kaynaklanmaktadır.

Boğmacaya karşı korumayla ilgili serolojik bağlar saptanamamıştır. 1992 ila 1996 yılları arasında İsveç’te yürütülen ve Sanofi Pasteur Limited’in aselüler boğmaca DTaP bebek formülasyonunun boğmaca hastalığına karşı %85’lik bir koruma etkinliği sağladığı gösterilen iki farklı boğmaca etkinlik denemesinden elde edilen verilerle kıyaslamak suretiyle ADACEL POLIO aşısının da koruyucu bağışıklık yanıtları ortaya çıkarttığı değerlendirmesi yapılmıştır.

ADACEL POLIO ile aşılanma sonrasındaki 3 yıllık dönemde yetişkinlerde ve ergenlerde gözlemlenen sero-koruma oranları aşağıdaki çizelgede verilmiştir.

Tablo 2: ADACEL POLIO ile aşılanma sonrasındaki 3 yıllık dönemde yetişkinlerde ve

Antijen

Kriterler

Yetişkinler ve ergenler* (n=251)

Difteri

> 0,01 IU/mL

%95,6

Tetanoz

> 0,01 IU/mLt

%100

Boğmaca

Boğmaca Toksoidi

> 5 EU/mL

%96,8

Filamentöz Hemagglütinin

> 5 EU/mL

%100

Pertaktin

> 5 EU/mL

%100

Fimbria Tipler 2 ve 3

> 5 EU/mL

%98,0

Polyo virüsü Tip 1

> 1:8 seyreltme

%100

Polyo virüsü Tip 2

> 1:8 seyreltme

%100

Polyo virüsü Tip 3

> 1:8 seyreltme

%100

* 10 yaşından itibaren t ELISA ile ölçülen

5.2. Farmakokinetik özellikler

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Elde edilen klinik öncesi veriler beklenmedik hiçbir bulgu ve hedef organ toksisitesi ortaya çıkarmamıştır.