ZIAGEN 300 mg 60 film tablet Etkileşimi

GlaxoSmithKline Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Ziagen etkileşimi, Ziagen etken madde, Ziagen yardımcı maddeler, Ziagen alkol, Ziagen etkileşim, Ziagen kullananlar, Ziagen dozu, Ziagen kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

İn vitro deneylerin bulguları ve abakavirin bilinen başlıca metabolik yolağı temelinde, abakavir içeren diğer tıbbi ürünlerle P450 aracılı etkileşimler için potansiyel düşüktür. P450 abakavirinmetabolizmasında önemli bir rol oynamaz ve abakavir CYP 3A4 aracılı metabolizmayı inhibeetmez. Abakavirin aynı zamanda in vitro CYP 3A4, CYP2C9 veya CYP2D6 enzimlerini klinikilgili konsantrasyonlarda inhibe etmediği gösterilmiştir. Hepatik metabolizma indüksiyonu klinikçalışmalarda gözlenmemiştir. Bu nedenle antiretroviral PElar ve majör P450 enzimleritarafından metabolize edilen diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler açısından küçük bir potansiyel sözkonusudur. Klinik çalışmalar abakavir, zidovudin ve lamivudin arasında klinik anlamlıetkileşimler olmadığını göstermiştir.

Rifampisin, fenobarbital ve fenitoin gibi güçlü enzim indükleyici ilaçlar UDP-glukuronil transferazları etkileyerek abakavir plazma konsantrasyonunu hafif derecede düşürebilir.

Etanol: Abakavirin metabolizması, etanol ile birlikte alındığında, EAA’da yaklaşık %41’lik bir artış olacak şekilde değişiklik göstermektedir. Abakavirin güvenilirlik profiline bakıldığında, bubulgular, klinik olarak anlamlı değildir. Abakavir, etanol metabolizmasını etkilemez.

Metadon: Yapılan farmakokinetik bir çalışmada ZİAGEN metadon ile birlikte günde 2 kez 600 mg verildiğinde; abakavirin Cmaksdeğerinde %35’lik bir azalma ve tmaks’a ulaşmada 1 saatlikgecikme gösterilmiştir, fakat EAA değişmemiştir. Abakavirin farmakokinetiğindekideğişikliklerin klinik önem taşımadığı düşünülmektedir. Bu çalışmada abakavir ortalama metadonsistemik klerensini %22 oranında artırmıştır. Bu değişikliğin hastaların çoğunda kliniğe yansıdığıdüşünülmese de bazen metadonun yeniden titrasyonu gerekebilir.

Retinoidler: İsotretinoin gibi retinoid bileşikleri alkol dehidrojenaz yolu ile elimine edilirler. Abakavir ile etkileşim olasıdır; ama böyle bir çalışma yapılmamıştır.

Ribavirin: Abakavir ve ribavirin aynı fosforilasyon yolaklarını paylaştığından, bu ilaçlar arasında, rabavirinin intraselüler fosforile metabolitlerinde bir azalmaya ve potansiyel bir sonuçolarak pegile interferon ve ribavirin ile tedavi edilen Hepatit C (HCV) koenfeksiyonlu hastalardaHCV için kalıcı virolojik yanıt (SVR) şansında azalmaya yol açabilecek olası bir hücreler arasıetkileşim ileri sürülmüştür. Literatürde abakavir ve ribavirin arasında eşzamanlı uygulamayailişkin olarak çelişen klinik bulgular bildirilmiştir. Bazı veriler HIV/HCV koenfeksiyonlu,abakavir içeren anti-retroviral tedavi gören hastaların pegile interferon/ribavirin tedavisine dahadüşük yanıt oranı riski taşıyabileceğini düşündürmektedir. İki ilaç eşzamanlı olarakuygulandığında dikkat gösterilmelidir.