ZELOXIM FORT 15 mg 10 tablet Gebelik

Bilim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Zeloxim Fort gebelik kategorisi C'dir. Zeloxim Fort hamilelik kategorisi, Zeloxim Fort gebelik kategorisi, Zeloxim Fort emzirme, Zeloxim Fort anne sütüne geçer mi, Zeloxim Fort laktasyon, Zeloxim Fort hamilelerde kullanımı, Zeloxim Fort ve bebek, Zeloxim Fort kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik Kategorisi: C/D (3. trimester).

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Meloksikam, siklooksijenaz/prostaglandin sentezini inhibe ettiği bilinen herhangi bir ilaç gibi fertiliteyi bozabilir;dolayısıyla gebekalmayıplanlayankadınlardakullanılması

önerilmemektedir. Eğer meloksikam gebe kalmayı planlayan bir kadın tarafından kullanılıyorsa, doz mümkün olduğunca düşük ve tedavi süresi de mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır. Gebekalma güçlüğü olan ya da infertilite tetkikleri yapılan kadınlarda meloksikam tedavisininkesilmesi düşünülmelidir.

Gebelik dönemi

Prostaglandin sentezinin inhibisyonu gebeliği ve/veya embriyo/fetüs gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Epidemiyolojik çalışmalardan elde edilen veriler gebeliğin erken evresindeprostaglandin sentez inhibitörü kullanıldıktan sonra düşükle sonuçlanma, kardiyakmalformasyon ve gastroşizis riskinde artış olduğunu düşündürmektedir. Kardiyovaskülermalformasyon için toplam risk % 1’den az iken yaklaşık % 1.5’a kadar yükselir. Doz vetedavinin süresiyle bu riskin arttığına inanılmaktadır. Hayvanlarda, bir prostaglandin sentezinhibitörünün uygulanmasının implantasyon öncesi ve sonrası kayıpta ve embriyofetal letalitedeartışa yol açtığı gösterilmiştir. Ayrıca organogenetik periyod süresince bir prostaglandin sentezinhibitörü verilen hayvanlarda çeşitli malformasyonların (kardiyovasküler dahil) sıklığında artışbildirilmiştir.

Gebeliğin birinci ve ikinci trimesteri süresince kesinlikle gerekli olmadıkça meloksikam verilmemelidir. Eğer meloksikam gebe kalmayı planlayan bir kadın tarafından ya da gebeliğinbirinci ve ikinci trimesterinde kullanılıyorsa doz mümkün olduğunca düşük ve tedavi süresi demümkün olduğunca kısa tutulmalıdır.

Üçüncü trimester süresince kullanıldığında, tüm prostaglandin sentez inhibitörleri, fetüste;

• Kardiyopulmoner toksisite (duktus arteriosusun erken kapanması ve pulmoner hipertansiyon)

• Oligohidramniyozun eşlik ettiği böbrek yetmezliğine kadar varabilen böbrek fonksiyon bozukluğu

Gebeliğin sonunda anne ve yeni doğanda;

• Kanama zamanının uzaması (düşük dozlarda dahi oluşabilen antiagregan etki)

• Rahim kasılmalarının inhibisyonuna (böylece doğumum gecikmesi veya uzaması)neden olabilir.

Sonuç olarak, meloksikam gebeliğin üçüncü trimesteri süresince kontrendikedir.

Laktasyon dönemi

Meloksikam için özgün bir deneyim olmamakla birlikte, NSAİ ilaçların anne sütüne geçtiği bilinmektedir. Bu nedenle laktasyon döneminde meloksikam kullanımı önerilmemektedir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Meloksikam, siklooksijenaz/prostaglandin sentezini inhibe ettiği bilinen herhangi bir ilaç gibi fertiliteyi bozabilir;dolayısıylagebe kalmayı planlayankadınlarda kullanılması

önerilmemektedir.