VOLTAREN OPHTA 1 mg 5 ml oft. solüsyon Uyarılar

Novartis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Voltaren Ophta uyarılar, Voltaren Ophta zararları, Voltaren Ophta önlemler, Voltaren Ophta riskler, Voltaren Ophta yan etkisi, Voltaren Ophta alerji, Voltaren Ophta alkol, Voltaren Ophta hamileler, Voltaren Ophta emzirme, Voltaren Ophta araç kullanımı, Voltaren Ophta fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Göz damlaları enjeksiyon için değildir. Asla subkonjunktival olarak enjekte edilmemeli ve gözün ön kamarasına direkt uygulanmamalıdır.

Diklofenak dahil oftalmik NSAİ ilaçların antienflamatuar etkisi oküler enfeksiyonların başlangıç ve/veya ilerlemelerini maskeleyebilir. Enfeksiyon mevcutsa ya da enfeksiyon riskivarsa, VOLTAREN OPHTHA ile beraber uygun tedavi yapılmalıdır.

Hiçbir advers etki bildirilmemiş olmasına rağmen, kanama zamanım uzatabilen ilaçlar alan veya bilinen hemostatik defektleri olan hastalar teorik olarak, VOLTAREN OPHTHA ile buetkilerde şiddetlenme yaşayabilirler.

Diklofenak gibi topikal NSAİ ilaçlar, topikal steroidler ile eşzamanlı uygulanacağında dikkatli olunmalıdır (bkz. Bölüm 4.5).

VOLTAREN OPHTHA koruyucu olarak benzalkonyum klorür içerdiğinden gözde irritasyona sebebiyet verebilir. Yumuşak kontakt lenslerle temasmdan kaçmmız. Uygulamadan öncekontakt lensi çıkartınız ve lensi takmak için en azından 15 dakika bekleyiniz. Yumuşakkontakt lenslerin renklerinin bozulmasına neden olduğu bilinmektedir.

Komplike göz cerrahisi geçirmiş, kornea denervasyonu olan, komeal epiteli hasarlı olan, diabetes mellitus’lu, romatoid artriti olan veya yüzeyel göz hastalığı bulunan (örn. kuru gözsendromu) ve kısa bir süre içerisinde birden çok göz cerrahisi geçirmiş olan hastalarda görmeiçin tehdit oluşturabilen kornea yan etkilerinin görülme riski daha yüksek olabileceğinden,topikal oftalmik antienflamatuarlar dikkatle kullanılmalı ve bu hastaların korneaları yakındangözlemlenmelidir.

Teorik olarak diklofenak’ın emilme olasılığı bulunduğundan, sistemik etkilerin görülme olasılığını göz ardı etmemek gerekir. Bu etkilerin görülme riski, diğer faktörlerin yanı sıra,maruz kalan yüzey miktarına ve uygulama süresine bağlıdır. Bu nedenle, yaşlılar, çocuklar veergenler, gebeliğin başlangıç dönemindeki gebe kadınlar ve emziren anneler (bkz Bölüm 4.6),gastropati, hemorajik kanama, nefropati öyküsü olan hastalar ve oral antikoagülan kullanmaihtiyacı bulunan hastalar gibi riskli popülasyonda bu ilacın kullanımı sırasında gerekliönlemler alınmalıdır.

Göz damlalarının uygulanmasından sonra aşağıdaki önlemlerin alınması sistemik emilimi azaltmaya yardımcı olacaktır:

- Göz kapağının 2 dakika kapalı tutulması;

- Lakrimal kanalın parmak yardımıyla 2 dakika kapatılması.

Tüm topikal non-steroid antienflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) iyileşmeyi yavaşlatabilir veya durdurabilir. Topikal kortikosteroidlerin de iyileşmeyi yavaşlatabildiği veya geciktirebildiğibilinmektedir. Topikal NSAID’ler ile topikal steroidlerin birlikte kullanılması, olası iyileşmesorunlarının görülme riskini artırabilir.

Topikal NSAID’lerin kullanılması keratite neden olabilir. Bazı duyarlı hastalarda topikal NSAID’lerin uzun süreli kullanılması epitelin parçalanmasına, korneanın incelmesine, komealinfiltratların oluşmasına, komeal erozyona, komeal ülserasyona ve komeal perforasyonaneden olabilir. Bu olaylar görme için tehlike oluşturabilir. Kornea epitelinin parçalandığıyönünde bulguları bulunan hastalarda topikal NSAID kullanımı derhal kesilmeli ve hastalarkornea sağhğı bakımından yakın takip altmda tutulmalıdır.

Bu tıbbi ürün her <doz>unda 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasmda “sodyum içermez”.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Diğer göz damlaları ile olduğu gibi uygulamadan sonra görmede bulanıklık görülebilir. Hastalar görme netleşmeden araç ve makine kullanmamaları konusunda uyarılmalıdırlar.