VISIPAQUE 270 mg 100 ml 1 flakon Uyarılar

Opakim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Visipaque uyarılar, Visipaque zararları, Visipaque önlemler, Visipaque riskler, Visipaque yan etkisi, Visipaque alerji, Visipaque alkol, Visipaque hamileler, Visipaque emzirme, Visipaque araç kullanımı, Visipaque fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Kontrast maddelerin genel kullanımları ile ilgilil özel önlemler: İyotlu, kontras maddelere ters bir reaksiyon riski çok önemsiz olarak kabul edilir. Bununla birlikte iyotlu kontrast madde ciddi veya öldürücü reaksiyonları, anfilaktik reaksiyonları veya diğer hipersensitivite oluşumlarını harekete geçirebilir. Ciddi bir reaksiyon oluşursa gerekli ilaçlar ve ekipmanla doğrudan doğruya tedaviye uygun olacak bir dizi tedbir önceden bu nedenle planlanmalıdır. Tüm röntgen işlemi süresince çabuk intravenöz girişi sağlayacak kanül veya kateter bulundurulması tavsiye edilir.
Non-iyonik kontrast maddelere oranla in-vitro antikoagülan aktivitesi daha azdır. Bu nedenle kişi vasküler kateterizasyon işlemini uygularken bunu göz önünde tutmalı ve anjiografik tekniğe çok tititz bir ihtimam göstermeli ve işleme bağlı tromboz ve embolizm riskini, en aza indirmek üzere kateteri sık sık fizyolojik salinle (gerekirse heparin katılarak) yıkamalıdır.
Kontrast madde uygulamasından önce ve sonra uygun hidrasyon sağlanmalıdır. Bu özellikle multipl myelom, dibetes mellitus , böbrek disfonksiyonu olan hastalar yanında, yeni doğanlar, küçük çocuklar ve yaşlı hastalar için geçerlidir.1 yaşından küçük çocuklar ve özellikle yeni doğanlar elektrolit rahatsızlıklarınave hemodinamik değişikliklere duyarlıdır. Ciddi kardiak hastalıkları ve pulmoner hipertansiyonu olan hastalarda hemodinamik değişikliklere daha duyarlıdır.
Ciddi kardiak hastalıkları ve pulmoner hipertansiyonu olan hastalarda hemodinamik değişikliler veya aritmiler gelişebileceğinden bu hastalarda önlem alınmalıdır.
Akut serebral patolojileri, tümörleri veya geçimişinde epilepsi hikayesi olanlar nöbetler için predispozandır; bu nedenle özel ihtimama gereklidir. Alkolikler ve ilç bağımlılarında nöbetler ve nörolojikreaksiyonlar için daha yüksek bir risk gurubundadırlar.
Kontrast media uygulamasını tekiben akut böbrek yetmezliğini önlemek için önceden böbrek yetmazliği ve diabetes mellitus gibi risk grubunda olan hastalarda özel ihtimam gereklidir. Paraproteinemiileri (miyelomatöz ve Waldenström makroglobulinemia) olan hastalarada risk grubundadırlar.
Önleyici tedbirler şunları kapsar:
-Yüksek risk grubu hastaların tanımlanması
-Uygun hidrasyon. Eğer gerekirse kontrast madde uygulamasından önce I.v infüzyon ile başlayarak kontrast madde böbreklerden tamamen temizlenene kadar devam edilmelidir.
- Kontrast madde tamamiyle temizlenene kadar nefrotoksik ilaçlar, oral kolesistografik janlar,arteriel klample, renal arterial angioplasti veya büyük cerrahi ameliyatlar gibi böbreğe ek yük getirecek durumlardan kaçınmak gerekir.
- Renal fonksiyonlar inceleme öncesi duruma dönene kadar tekarar bir kontrastlı incelemeden kaçınmak grekir.
Ciddi renal ve hepatik fonksiyon bozuklukları olan hastalarda kontrast madde klirensi anlamlı olarak gecikebileceğinden özel ihtimam gereklidir. Hemodisliz gören hastalar radyolojik amaçlı olarak kontrast alabilirler ancak incelemeden hemen sonra dializ uygulanmalıdır.
İyotlu kontrast media uygulaması Myastenia Gravis'in semptomlarını alevlendirebilir. Girişimsel uygulamalara maruz kalan fagakromositamoz.hastalarına hipertansiyon krizlerini önlemek amacıyla profilaktik olarak alfa-blokerler verilmelidir. Hipertiroidli hastalarda dikkatli olunmalıdır. Multinodüler guatrı olan hastalar iyotlu kontrast madde enjeksiyonunu takiben hipertirodizm geşlişmesi riskinde olabilirler.Yine kontrast madde alan premature infantlarda geçici hiptiroidism tetiklanmesi ihtimaline karşı dikkatli olunmalıdır.
Visipaque'ın ekstravazasyonu bildirilmemiştir., bununla birlikte Visipaque'ın izotonik olması na bağlı olarak yüksek osmolaliteli kontrast medialardan daha az lokal ağrı ve ekstravasküler ödeme sebep olması muhtemldir. Ekstravazasyon durumunda, rutin uygulama olarak etkilenen bölümümün yükseltilerek soğutulması önerilir. Kompartman sendromu vakalrında cerrahi dekompresyon gerekli olabilir.
Gözleme süresi: Kont