VENTOPIUM PLUS 05 mg/2.5 mg/2.5 ml nebulizasyon için tek dozluk inhilasyon çözeltisi içeren 20 flakon Uyarılar

Bilim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Ventopium Plus uyarılar, Ventopium Plus zararları, Ventopium Plus önlemler, Ventopium Plus riskler, Ventopium Plus yan etkisi, Ventopium Plus alerji, Ventopium Plus alkol, Ventopium Plus hamileler, Ventopium Plus emzirme, Ventopium Plus araç kullanımı, Ventopium Plus fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Sadece inhalasyon içindir.

İpratropium bromür/salbutamol kombinasyonunun uygulamasından sonra ani aşırı duyarlılık reaksiyonları oluşabilir; bu şekilde nadiren ürtiker, anjiyoödem, döküntüler, bronkospazm veorofarenjiyal ödem vakaları görülmüştür. Bu gibi durumlarda uygun anti-aleıjik ajanlarkullanılmalı ve gerekirse genel destekleyici tedavi uygulanmalıdır.

Aerosol şeklindeki ipratropium bromür tek başına veya bir adrenerjik beta2-agonist ile birlikte göze kaçtığında, oküler komplikasyonlar (midriyazis, göz içi basıncında artış, dar-açılıglokom, göz ağrısı) geliştiği bildirilen izole vakalar vardır.

Konjonktivada konjesyon ve korneada ödem sonucu gelişen göz kızarmasıyla birlikte gözde ağrı veya rahatsızlık hissi, bulanık görme, haleler veya renkli görüntüler görme, akut dar açılıglokom belirtileri olabilir. Bu semptomlar herhangi bir kombinasyon şeklinde gelişirse,miyotik damlalar ile tedaviye başlanmalı ve hemen bir uzman hekimin görüşü alınmalıdır.

Hastalara VENTOPIUM PLUS’ın doğru bir şekilde nasıl kullanılacağı öğretilmelidir.

VENTOPIUM PLUS içindeki çözelti veya bunun aerosolünün gözlerle temas etmemesi için dikkatli olunmalıdır. İnhalasyon solüsyonunun bir ağızlık parçası aracılığıyla kullanılmasıönerilir. Eğer ağızlık parçası yoksa ve nebülizatörün maskesi kullanılacaksa, bu maskeninhastanın yüzüne tam olarak oturması gereklidir.

Glokoma karşı predispozisyon gösterebilecek hastalar, gözlerini korumaları konusunda özel olarak uyarılmalıdır.

VENTOPIUM PLUS aşağıdaki durumlarda, özellikle önerilenden daha yüksek dozların uygulanması söz konusu olduğunda, yalnızca dikkatli bir risk/yarar değerlendirilmesiyapıldıktan sonra kullanılmalıdır:

• Yeterince kontrol altında olmayan diabetes mellitus,

• Yakınlarda geçirilmiş miyokard enfarktüsü,

• Şiddetli organik kalp veya damar hastalıkları,

• Hipertiroidizm,

• Feokromosi torna,

• Dar açılı glokom riski,

• Prostat hipertrofısi,

• Mesane boynu obstrüksiyonu,

• My asteni a gravi s.

Pazarlama sonrası verilerde ve yayınlanmış literatürde ender olgular şeklinde, salbutamol ile ilişkili miyokard iskemisi verileri bulunmaktadır. Solunum hastalığı için salbutamol almaktaolan ve altta yatan şiddetli kalp hastalığı (örn. iskemik kalp hastalığı, taşiaritmi ya da şiddetlikalp yetmezliği) bulunan hastalar, göğüs ağrısı ya da kalp hastalığında ağırlaşmaya ilişkinbaşka semptomlar ortaya çıktığında doktora başvurmaları konusunda uyarılmalıdır. Dispne vegöğüs ağrısı gibi semptomlar değerlendirilirken dikkatli olunmalıdır, çünkü bunlar solunumya da kalp kaynaklı olabilir.

Beta2-agonist tedavisi, potansiyel olarak ağır bir hipokalemi ile sonuçlanabilir. Şiddetli havayolu obstrüksiyonunda özellikle dikkatli olunması önerilmektedir, çünkü bu etki ksantintürevleri, steroidler ve diüretikler ile eşzamanlı tedavi sonucunda potansiyalize olabilir.Ayrıca hipoksi, hipokaleminin kalp ritmi üzerindeki etkilerini şiddetlendirebilir (özellikledigoksin almakta olan hastalarda). Bu türlü durumlarda serum potasyum düzeylerininizlenmesi önerilmektedir.

Kistik fıbrozlu hastalar, gastrointestinal motilite bozukluklarına daha yatkın olabilirler.

Akut, hızla kötüleşen dispne (solunum zorluğu) durumunda hemen bir doktora danışılması gereklidir. Bu nokta hastalara belirtilmelidir. Hastalar ayrıca, alınan yanıtta azalma belirginhale geldiğinde doktora başvurmaları gerektiği konusunda da uyarılmalıdır.

Semptomların kontrol altına alınabilmesi için önerilenden daha yüksek VENTOPIUM PLUS dozlarına ihtiyaç duyuluyorsa, hastanın tedavi planı bir doktor tarafından yeniden gözdengeçirilmelidir.

VENTOPIUM PLUS’ın uterus kontraksiyonları üzerindeki inhibitör etkisi dikkate alınmalıdır. Gebeliğin son trimesterinde olan hastalar, bu konu hakkında bilgilendirilmeli veuyarılmalıdır.

VENTOPIUM PLUS kullanımı, klinik dışı madde kötüye kullanımı için yapılan testlerde, örn. atletik performansın yükseltilmesi (doping) kapsamında, salbutamol için pozitifsonuçlara yol açabilir.

VENTOPIUM PLUS’ın her dozu 1 mmol (23 mgj’den daha az sodyum ihtiva eder; dozu ve kullanım yolu nedeniyle herhangi bir uyarı gerekmemektedir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araba ve makine kullanma becerileri üzerindeki etkileri konusunda çalışma yapılmamıştır.

Ancak hastalar, VENTOPIUM PLUS tedavisi sırasında baş dönmesi, akomodasyon bozukluğu, midriyazis ve bulanık görme gibi istenmeyen etkiler geçirebilecekleri konusundauyarılmalıdır. Eğer hastalarda yukarıda sözü edilen yan etkiler ortaya çıkarsa, araba kullanmaya da makine işletme gibi tehlike potansiyeli taşıyan işlerden uzak durmalıdırlar.