UTESEL 0.2 mg 1 ml 3 ampül Dozu

Osel Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Utesel dozu, Utesel dozaj, Utesel doz aşımı, Utesel uygulama, Utesel kullanım şekli, Utesel kullanımı, Utesel kullanım süresi, Utesel açmı tokmu, Utesel nedir, Utesel ne için kullanılır, Utesel nasıl kullanılır, Utesel faydaları, Utesel etkileri, Utesel günde kaç kez, Utesel sabah mı akşam mı, Utesel fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Sadece berrak ve partikül içermeyen ampuller kullanılmalıdır.

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Normal yetişkin dozu genelde 1 ml UTESEL (0.2 mg metilergobasin)’dir. Gerekirse 2 ila 4 saat ara ile en fazla 5 doza kadar tekrarlanabilir.

Uygulama şekli:

İntramüsküler uygulama:

• Uterus atonisinde, ön-omuzun veya plasentanın gelişinden sonra, lohusalık süresindeve birden fazla bebeğin doğumu halinde, son bebeğin doğumundan hemen sonra: 1 ml

• Lohusalık rahatsızlığında, löşi retansiyonunda, uterus subinvolüsyonunda günde:0.25-1 ml

• Sezaryen ameliyatlarda, bebeğin doğumu esnasında uterus çeperinin içine: 0.5 mlİntravenöz Uygulama:

Metilergobasin maleat içeren parenteral preparatlar rutin kullanımda sadece intramusküler (İ.M.) yoldan uygulanabilir. UTESEL normalde intravenöz yolla uygulanmamalıdır. Çünküani hipertansiyon oluşturma ve serebrovasküler olaya neden olma olasılığı vardır. Sadeceyaşamı tehdit eden durumlar için, 60 saniyeden daha uzun sürede İ.V. yoldan yavaşçaverilebilir, bu sırada kan basıncı dikkatle izlenmelidir.

DİKKAT: Belirtilen dozları ve kullanma süresini aşmayınız.

Hipokalsemi nedeniyle UTESEL’e yanıt vermeyen hastalarda, (Önceden digitalis almamış olmak koşulu ile) kalsiyum tuzlarının intravenöz uygulanması oksitosik eylemiyineleyebilir. Eğer ergotizm belirtileri ortaya çıkarsa, UTESEL uygulaması derhalkesilmelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Böbrek ve karaciğer hastalıklarında kullanılmamalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

Pediatrik hastalardaki etkililiği ve güvenliliği incelenmemiştir.

Geriyatrik popülasyon:

Metilergobasin maleat ile yapılan klinik çalışmalar, gençlerden daha farklı bir cevap elde edilip edilmediğini belirlemek için yeterli sayıda 65 yaş ve üstü hasta içermez. Bildirilendiğer klinik deneyimler yaşlı ve genç hastalardaki cevap farklılığını ortaya koymamıştır.Yaşlı hastaların doz ayarlaması dikkatle yapılmalı ve azalmış hepatik, renal veya kardiyakfonksiyonlar ve eşlik eden hastalık veya diğer ilaç tedavilerinin bu hasta grubunda daha sıkgörüldüğünü göz önüne alarak genellikle tedaviye dozlam aralığındaki en düşük dozdanbaşlanmalıdır.

Doz aşımı ve tedavisi

Akut aşırı doz alımının başlıca belirtileri şunlardır: bulantı, kusma, karın ağrısı, hassasiyet kaybı, ekstremitelerde karıncalanma, hipertansiyon, ciddi vakalarda hipertansiyonu takipeden hipotansiyon, solunum depresyonu, hipotermi, konvülsiyonlar ve koma.

Metilergobasin ergobasinin aşırı dozda alımı ile ilgili raporlar sık olmadığından insanlarda ölümcül doz belirlenmemiştir. Oral LD50 (mg/kg olarak) farelerde 187, sıçanlarda 93 vetavşanlarda 4.5’dur. Yanlışlıkla metilergobasin maleat enjeksiyonu yapılan yeni doğanlarda

0.2 mg’ın önemli derecede aşırı doz olduğu bildirilmiştir. Bununla birlikte tüm vakalarda geri dönüş (iyileşme) olmuştur. Sadece bir vakada solunum sistemi depresyonu, hipotermi,ani vücut hareketleri ile hipertonisite ve bir vakada da tek bir konvülsiyon oluşmuştur.

Ayrıca 1 -3 yaş arası pek çok çocuk yanlışlıkla 10 tablete kadar (2 mg) yutmuş, hastalık belirtisi görülmemiştir. Doğum yapmış bir hasta yanlışlıkla bir kerede 4 tablet almıştır,bildirilen semptomlar parestezi ve soğukluk hissidir.

Aşırı doz alınmasının tedavisi semptomatiktir ve aşağıdaki genel prosedürleri içerir.

1. Emesis, gastrik lavaj, purgasyon ve destekleyici diürez ile ilacın uzaklaştırılması.

2. Özellikle konvülsiyon veya koma gelişmesi durumunda yeterli pulmonerventilasyonunun sağlanması

3. Gerekirse hipotansiyonun vazopresör ilaçlarla düzeltilmesi

4. Konvülsiyonların standart antikonvülzan ajanlarla kontrol altına alınması

5. Gerekli durumlarda periferik vazospazmın ekstremiteleri ısıtarak kontrol altına alınması