ULSEPAN 40 mg enterik kaplı tablet (28 tablet) Etkileşimi

World Medicine Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Ulsepan etkileşimi, Ulsepan etken madde, Ulsepan yardımcı maddeler, Ulsepan alkol, Ulsepan etkileşim, Ulsepan kullananlar, Ulsepan dozu, Ulsepan kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Pantoprazolün diğer ilaçların emilimi üzerindeki etkisi:

Şiddetli ve uzun süren gastrik asit sekresyonu inhibisyonu nedeniyle ULSEPAN, biyoyararlanımı pH’a bağlı (ketokonazol, itrakonazol, posakonazol gibi bazı antifungaller veerlotinib gibi diğer bazı ilaçlar) ilaçların emilimini azaltabilir.

HIV ilaçları (atazanavir):

Atazanavir ve emilimi pH bağımlı diğer HIV ilaçlarının proton pompası inhibitörleri ile uygulanması HIV ilaçlarının biyoyararlammım önemli derecede azaltarak bu ilaçlarınetkililiğini azaltabilir. Bu nedenle pantoprazol dahil proton pompası inhibkörlerininatazanavir ile birlikte uygulanması tavsiye edilmemektedir (bkz. Bölüm 4.4.).

Kumarin antikoagülanları (fenprokumon ve varfarin):

Fenprokumon veya varfarin ile birlikte kullanıldığında, klinik farmakokinetik çalışmalarda bir etkileşim gözlenmemiş olmasına rağmen, pazarlama sonrası dönemde UluslararasıNormalizasyon Oranı (UNO) değerlerinde değişiklikle ilgili birkaç vaka rapor edilmiştir. Bunedenle, kumarin antikoagülanları (örn. fenprokumon veya varfarin) ile tedavi edilenhastalarda, pantoprazol tedavisi başlandıktan ve sonlandırıldıktan sonra veya pantoprazolündüzensiz kullanımı sırasında protrombin zamanı/UNO değerlerinin izlenmesi önerilmektedir.

Diğer etkileşim çalışmaları:

Pantoprazol sitokrom P450 enzim sistemi aracılığı ile büyük ölçüde karaciğerde metabolize olur. Ana metabolik yolak CYP2C19 ile demetilasyondur ve diğer metabolik yolaklarCYP3A4 ile oksidayonu içerir. Aynı enzim sistemiyle metabolize olan karbamazepin,diazepam, glibenklamid, nifedipin ve levonorgestrel ve etinil östradiol içeren bir oralkontraseptif ile yapılan etkileşim çalışmaları, klinik açıdan önemli olan etkileşimlere işaretetmemektedir.

Bir dizi etkileşim çalışması, pantoprazolün CYP1A2 (kafein, teofılin gibi), CYP2C9 (piroksikam, diklofenak, naproksen gibi), CYP2D6 (metoprolol gibi), CYP2E1 (etanol gibi)ile metabolize olan aktif maddelerin metabolizmasını veya digoksinin p-glikoprotein ileilişkili emilimini etkilemediğini göstermiştir.

Antasitlerle birlikte verildiğinde etkileşim görülmemiştir.

Ayrıca klaritromisin, metronidazol, amoksisilin gibi antibiyotiklerin pantoprazol ile eş zamanlı uygulanmasına dair etkileşim çalışmaları da yapılmıştır. Klinik açıdan önemlietkileşimler gözlenmemiştir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Özel popülasyonlara ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.