REDOX-C ampül 500 mg/5 ml Etkileşimi

Bayer Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Redox-C etkileşimi, Redox-C etken madde, Redox-C yardımcı maddeler, Redox-C alkol, Redox-C etkileşim, Redox-C kullananlar, Redox-C dozu, Redox-C kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Tekil bileşenler için literatürde çeşitli potansiyel etkileşimler bildirilmektedir. Bu nedenle başka herhangi bir ilaç kullanan, besin takviyesi alan veya tıbbitedavi gören hastalar bu ürünü almadan önce bir hekime ya da sağlıkprofesyoneline danışmalıdır.

İlaç etkileşimleri

Varfarin: Yüksek dozlarda C vitamini varfarinin etkililiğini engelleyebilir.

Dikumarol: C vitamininin ahırımdan sonra protrombin zamanının kısaldığı istisnai bir vaka mevcuttur.

Disülfıram: Kronik ya da yüksek dozlarda C vitamini disülfıramın etkililiğini engelleyebilir.

Desferroksiamin: C vitamini, özellikle kalpte, kardiyak yetersizliğe neden olacak şekilde doku demir toksisitesini artırabilir.

Siklosporin: C vitamini de dahil olmak üzere antioksidan takviyesi kandaki siklosporin seviyelerini azaltabilir.

Indinavir (proteaz inhibitörleri): Yüksek doz C vitamini indinavir serum konsantrasyonunu anlamlı biçimde düşürdüğünden, indinavirin etkililiğiniengelleyebilir.

Etinilestradiol: Günlük 1 gram dozajda C vitamini, oral kontraseptif preparatlardan etinilestradiolün biyoyararlammım artırabilir ki bu daetinilestradiolden kaynaklanan advers etkileri artırabilir. Askorbik asit iletedavide eş zamanlı etinilestradiol kullanılıyorsa hasta etinilestradiolün adversetkileri bakımından izlenmelidir.

Asetilsalislik asit: Eş zamanlı kullanım halinde C vitamininin idrarla atılımında artma, asetil şali silik asitin atılımında azalma meydana gelir. Asetil şali silikasitin, C vitamini absorbsiyonunu yaklaşık 1/3 oranında düşürdüğü bulunmuştur.Bu etkiler doza bağlı etkilerdir ve kronik olarak yüksek doz asetil şali silik asitkullanan kişilerde C vitamini takviyesi gerekli olabilir. Kardiyovaskülerendikasyonlar için düşük doz asetil şali silik asit kullanımında ise C vitaminitakviyesi ilavesi gerekli değildir.

Şahsilik asit: Salisilatlar bağırsak duvarından aktif transportu inhibe etmektedir.

İzoprenalin: İzoprenalinin kronotropik etkisi, C vitamini ile eş zamanlı verildiğinde azalır.

Alkol: Alkol tüketimi C vitamininin kandaki seviyelerini düşürmektedir. Eş zamanlı kullanımın etkileri bilinmemektedir.

Meksiletin: C vitamininin yüksek dozları ile meksiletin eş zamanlı uygulandığında meksiletinin renal atılımı hızlanabilir.

Barbitüratlar (Primidon): Barbitüratlar (Primidon) ile eş zamanlı verildiğinde, C vitamininin üriner atılımı artabilir.

Amfetamin ve trisiklik anti depresanlar: C vitamini, amfetaminlerin ve trisiklik antidepresanların renal tübüler reabsorbsiyonunu düşürmüştür.

Flufenazin ve diğer fenotiazinler: C vitamininin fenotiyazinlerin terapötik etkisini düşürdüğü rapor edilmiştir. Flufenazinin konsantrasyonu da düşebilir.

Kortikosteroidler: Kortikositeroidler C vitamini oksidasyonunu artırır. Ancak klinik olarak anlamlı değildir.

Tetrasiklinler: Tetrasiklinler C vitamininin hücre içi metabolizmasını ve böbrek tubulüsleri seviyesinde geri emilimi inhibe etmektedir.

Amigdalin: Siyanür zehirlenmesi riskinin yüksek dozda C vitamini (>4000 mg) ve amigdalinin aynı anda alınması neticesinde arttığına dair bir vaka raporedilmiştir.

Alüminyum: Alüminyum ile birlikte alınan yüksek dozdaki C vitamini, alüminyumun tekrar emiliminde artışa neden olabilir. Bu etkileşim normalböbrek fonksiyonuna sahip kişilerde klinik olarak anlamlı bulunmamıştır.

Teorik olarak; yüksek dozlardaki C vitamini idrarın asitleşmesine, dolayısıyla asidik özellikteki ilaçların beklenmeyen şekilde renal tübüler reabsorbsiyonauğramasına ve böylece oluşan cevabın aşırı olmasına yol açabilir. Diğer taraftan,bazik ilaçlar azalmış reabsorbsiyon gösterebilir, bu da terapötik etkide düşme ilesonuçlanabilir.

Gıda/Takviyeler ile etkileşimler

Demir: C vitamini, demir eksikliği olan kişilerde demir emilimini artırabilir. Demir düzeylerindeki küçük kademeli artışlar kalıtsal hemokromatozis bulunanolgularda ya da bu hastalığın heterozigot taşıyıcılarında aşırı demir yükünüşiddetlendirebileceğinden önemli olabilir.

Labotatuvar etkileşimleri

C vitamini güçlü bir indirgeyici ajan olduğundan (elektron donörü), idrar ve serumda glikoz, kreatinin, karbamazepin, ürik asit ve inorganik fosfat analizlerive feçeste gizli kan analizi gibi oksidasyon-indirgeme reaksiyonları içerenlaboratuvar testlerinde kimyasal etkileşime neden olabilir. İndirgeyici özelliklerebağlı olmayan spesifik testler kullanılması veya diyetle alman ekstra Cvitamininin kesilmesi istenmeyen etkileşimleri önleyecektir. C vitamininin testleetkileşimde bulunup bulunmadığını belirlemek için üreticinin verdiği bilgilerebakınız.

C vitamini idrar ve kan glikozunu ölçen testlerle etkileşime girerek hatalı okumalara neden olabilir ancak kan glikoz düzeyleri üzerinde etkisi yoktur. Cvitamininin etkileşime girip girmediğini belirlemek ve okumalarda doğruluklailgili kılavuz bilgiler almak için ölçüm cihazı veya test kitinin kullanmatalimatına bakınız.

C vitamini, serum transaminazlar ve laktik dehidrogenazın otoanalizör cihazıyla tayininde engel oluşturur. Gizli kan ve serum teofılin seviyeleri tayini içinuygulanan bazı testleri etkileyebilir.