UFT 36 kapsül Kullananlar

Merck Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

2.UFT kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

UFT'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

• Tegafur, urasil, 5-fluorourasil veya UFT Kapsül'ün diğer herhangi bir bileşenine aşırı duyarlılığınız varsa,

• Karaciğer bozukluğunuz varsa, düzgün çalışmasını durdurur

• UFT'nin atılımına yardımcı olan belli bir enzimlerin (CYP2A6, DPD) yokluğundan haberiniz var ise,

• Daha önceki bir kanser teşhisi nedeni ile kemik iliği hasarınız var ise,

• Zona (herpes zoster) için dihidropirimidin dehidrogenaz olarak adlandırılan enzimi bloke eden brivudin gibi ilaçlarla tedavi görüyorsanız veya son zamanlarda gördüyseniz ("Diğer ilaçlarla etkileşim" bölümüne bakınız)

Hamilelik

Emzirme

Yukarıdakilerden herhangi biri size uyuyorsa, bu ilacı almayınız ve doktorunuzla konuşunuz. UFT Kapsül bebek, çocuk ve ergenlik dönemindeki gençlerde kullanılmamalıdır.

UFT'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Aşağıdaki koşullardan biri size uyuyorsa doktorunuzla konuşun. Doktorunuz tedavinizi daha yakından takip edebilir;

• Karaciğer problemleriniz varsa veya bu ilacı alırken karaciğer problemleri ortaya çıkmışsa

• Böbrek bozukluğunuz varsa

• Kalp problemleriniz varsa

• Barsak tıkanıklığı nedeniyle probleminiz varsa

• Yaşlıysanız

• UFT ile tedavi sırasında veya kısa süre sonrasında ağır ishaliniz varsa UFT Kapsül yeni doğanlar, çocuklar veya adolesanlara verilmemelidir.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

UFT'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

Bu ilacı yiyeceklerle birlikte alırsanız, ilacın işleyişini ve emilimini etkileyebilir. Bundan dolayı, ilacı boş mideye, yemekten en az bir saat önce veya yemekten bir saat sonra alınız.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

UFT almaya başlamadan önce, hamile olmadığınızdan emin olun, çünkü bebeğinize ciddi şekilde zarar verebilir. Bu ilaçla tedavi sırasında hamile kalmamanız şiddetle tavsiye edilmektedir. Bu ilaçla tedavi edilirken ve tedavinin sonlanmasından 3 ay sonrasına kadar, güvenilir şekilde doğum kontrol önlemleri aldığınızdan emin olun. Bu durum hem erkekler hem kadınlar için geçerlidir.

Tedaviniz sırasında sizin/eşinizin hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza danışınız.

Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

UFT'nin etken maddelerinin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Bundan dolayı, bu ilaçla tedavi sırasında oluşabilecek ciddi yan etkilerden bebeğinizi korumak için emzirmeyiniz.

Araç ve makina kullanımı

Bu ilaç araç veya makina kulanma yeteneğinizi etkilemez. Bununla birlikte, bazı hastalar bir yan etki olarak zihinsel karmaşa hissedebilirler. Eğer sizde de böyle bir etki olursa, bu yan etki geçene kadar araç ve makina kullanmayınız.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

• Belirli bir karaciğer enzimini bloke eden ilaçlar ("Herpes zoster" için kullanılan brivudine gibi dihidropirimidin dehidrogenaz inhibitörleri):

Bu ilaçlar UFT ile birlikte kullanılırsa, ciddi, bazen yaşamı tehdit edici yan etkileri arttırabilir. UFT'yi bu ilaçlar ile birlikte kullanmayınız. Bu ilaçlarla tedavi olduktan sonra veya UFT tedavisinden sonra bu ilaçlar ile tedaviyi amaçlıyorsanız, ne kadar süre beklemeniz gerektiğini doktorunuza sorunuz.

• Kanı sulandırmak için kullanılan belirli ilaçlar (varfarin gibi kumarin antikoagülanlar):

UFT bu ilaçların işleyişini etkileyebilir. Özellikle ilk UFT almaya başladığınızda, doktorunuzun daha sıklıkla kan testleri yapması gerekebilir.

• Epilepsi tedavisinde kullanılan fenitoin içeren ilaçlar:

Bu ilaçlar UFT ile birlikte kullanılırsa, fenitoinin yan etki riskini arttırabilir. Doktorunuzun düzenli olarak fenitoin kan seviyelerini kontrol etmesi gerekebilir.

• Belli Karaciğer enzimlerini (CYP2A6) bloke eden veya bu enzimle vücut içinde parçalanan ilaçlar (kanı sulandırmak için kumarin, bazı cilt problerinde kullanılan metoksipsoralen, veya mantar enfeksiyonlarında kullanılan klotrimazol, ketanazol ya sa mikanazol):

Bu ilaçlardan herhangi biri UFT ile birlikte kullanıldığında, olumsuz etkilenir. Ayrıca UFT'nin düzgün çalışmasını durdurabilir.