TOMUDEX 2 mg 1 flakon {Orna} Zararları

Orna Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Tomudex zararları, Tomudex önlemler, Tomudex riskler, Tomudex uyarılar, Tomudex yan etkisi, Tomudex istenmeyen etkiler, Tomudex cinsel, Tomudex etkileri, Tomudex tedavi dozu, Tomudex aç mı tok mu, Tomudex hamilelik, Tomudex emzirme, Tomudex alkol, Tomudex kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Diğer sitotoksik ilaçlar gibi ’TOMUDEX’in kullanımına da belirli advers reaksiyonlar eşlik edebilir. Bunlar daha çok, hematopoetik sistem, karaciğer enzimleri ve gastrointestinal kanaldaki reversibl etkilerdir.

Aşağıdaki etkiler, > %2 insidansında ortaya çıkan olası advers ilaç reaksiyonları olarak rapor edilmiştir. İnsidanslar kolorektal kanser klinik çalışmalarında, klinisyenlerin nedensel değerlendirmeye bakmaksızın rapor ettikleri bütün vakaları içermektedir.

İstenmeyen etkiler in görülme sıklığı aşağıdaki gibi derecelendirilmiştir.

Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (> 1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Gastrointestinal hastalıklar

Çok yaygın: Bulantı (%57), diyare (%36), kusma (%35), iştahsızlık (%26), ciddi

gastrointestinal (WHO derece 3 ve 4) yan etkiler bulantı ve kusma (%12), diyare (%12).
Yaygın: Mukozit (%2).

Yaygın olmayan: Ağızda ülserasyon, dispepsi ve kabızlık, tat alma bozuklukları Seyrek: Mukozit ve/veya trombositopeninin eşlik ettiği gastrointestinal kanama.

Diyare genellikle hafif veya orta şiddetlidir (WHO derece 1 ve 2) ve TOMUDEX uygulamasını takiben herhangi bir zamanda oluşabilir. Ciddi diyare özellikle lökopeni olmak üzere hematolojik supresyonla birlikte görülebilir. Daha sonraki tedavinin, toksisite derecesine göre durdurulması ya da dozun azaltılması gerekebilir (Bkz. Dozaj ve Uygulama).
Bulantı ve kusma genellikle hafiftir (WHO derece 1 ve 2) ve çoğunlukla TOMUDEX uygulamasını takip eden ilk hafta içerisinde oluşur ve genellikle antiemetiklere cevap vermektedir.

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Lökopeni (%21), anemi (% 16).

Yaygın: Trombositopeni (%5).

Genellikle hafif ya da orta şiddette olan bu etkiler, tedaviden sonraki ilk veya ikinci hafta en şiddetli düzeye ulaşır ve üçüncü hafta düzelir. Ciddi (WHO derece 3 ve 4) lökopeni (özellikle nötropeni) ve trombositopeni WHO derece 4 oluşabilir. Ciddi lökopeni %5 oranında veya trombositopeni %1 oranında gelişmiştir (WHO derece 4). Bu yan etkiler gastrointestinal toksisite belirtileriyle birlikte olduğunda hastanın yaşamını tehlikeye sokabilir ya da fatal olabilir ( Dozaj ve Uygulama Bölümüne bkz.)

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Çok yaygın: ALT ve AST değerlerinde reversibl yükselmeler. Bu gibi değişiklikler, arka plandaki habis hastalığın ilerlemesi eşlik etmediği sürece genellikle semptom vermemiş ve kendiliğinden düzelmiştir.

Yaygın olmayan: Kilo kaybı, su kaybı, periferik ödem, hiperbilirubinanemi ve alkalen

fosfataz artışı.

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın olmayan: Artralji ve hipertoni (genellikle kas krampları).

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Çok yaygın: Deri döküntüsü (hastaların %13’ünde) ve buna bazen kaşıntı eşlik etmiştir.

Yaygın olmayan:Deskuamasyon, alopesi, terleme.

Göz hastalıkları

Yaygın olmayan: Konjunktivit

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın: Her ikisi de genellikle hafif-orta şiddette ve reversibl karakterde olan ve TOMUDEX uygulamasını takiben ilk haftada görülen, asteni (%46 ) ve ateş (%20).

Yaygın: Şiddetli asteni ve kırıklıkla, gribe benzer sendrom. Karın ağrısı (%23), ağrı

(%8), baş ağrısı (%7) ve infeksiyon (%5) oranlarına bildirilmiştir.

Yaygın olmayan: Sellülit ve sepsis.

Malign plevral mezotelyomalı (sisplatin ile birlikte)

Malin plevral mezoteliomlu hastaların TOMUDEX ve sisplatin ile tedavi edildiği bir klinik çalışmada en çok görülen yan etkiler; bulantı (%85), kusma (%79), yorgunluk (%68), anoreksi (%52) ve kabızlık (%51). Daha az yaygın olarak görülen yan etkiler; duyusal nöropati (%34), öksürük (%26), kellik (%24), dispne (%22), non-kardiyak, non-plöritik göğüs ağrısı (%20), plöritik ağrı (%18), diyare (%18), baş ağrısı (%18), stomatit/farinjit (%17),kulak çınlaması (%17), nötropeni yokluğunda ateş (%15), ödem (%12), nötropenisiz enfeksiyon (%12), halsizlik/baş dönmesi (%11). %5-10’luk bir insidansla görülen yan etkiler; terleme, abdominal ağrı, artralji, gastrit, duyma kaybı, kaşıntı/döküntü ve kilo kaybı.

Bu yan etkilerin çoğu ılımlı ile orta şiddettedir (derece 1 veya 2) ve hastaların >%5’inde ortaya çıkan sadece derece 3 veya 4 yan etkileri; bulantı, kusma, yorgunluk ve dispnedir.
Hastaların >%5’inde ortaya çıkan derece 3 ve 4 anormallikleri; nötropeni (%16) ve lökopenidir (%7).

Malign pevral mezotelyomalı (okzaliplatin ile birliklte)

Malin plevral mezoteliomlu hastaların TOMUDEX ve okzaliplatin ile tedavi edildiği bir klinik çalışmada en çok görülen yan etkiler; asteni (%75), parastezi (%71), bulantı (%74), kilo kaybı (%64), ALT artışı (%63), kusma (%54), anoreksi (%53) ve anemi (%49). Daha az yaygın görülen yan etkiler (> 12.5); distal parastezi (%42), nötropeni (%35), lökopeni (%33), diyare (%29), ateş (%28), kabızlık (%26), AST artışı (%25), trombositopeni (%24), eklem spazmı (%18), disastezi (%15) ve abdominal ağrı (%13).