TETRA 250 mg 16 kapsül Uyarılar

Mustafa Nevzat Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Tetra uyarılar, Tetra zararları, Tetra önlemler, Tetra riskler, Tetra yan etkisi, Tetra alerji, Tetra alkol, Tetra hamileler, Tetra emzirme, Tetra araç kullanımı, Tetra fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

TETRA şu durumlarda sadece özel ihtiyatla ve tıbbi gözetim altında kullanılmalıdır:

• Diş gelişmesi sırasında (gebeliğin son yarısında, bebeklerde, sekiz yaş altındakiçocuklarda) tetrasiklin hidroklorür kullanılması dişlerde sürekli sarı-gri esmerrenklenmeye neden olur. Bu reaksiyon ilacın uzun süre kullanılmasında daha yaygındır,ama kısa süreli ve tekrarlanan kullanımlarda da gözlendiği bilinmektedir. Dişminelerinde hipoplazi olabilir.

• Tetrasiklin hidroklorür alan kimi kişilerde güneş yanığı reaksiyonu ile kendini gösterenbir foto duyarlılık gözlenmiştir. Direkt güneş ışığına veya ultraviyole ışığa maruz kalaneğilimli hastalara bu reaksiyonun ortaya çıkacağı uyarısında bulunmalı ve derideeritemlerin ilk oluşmasında ilaç alımı kesilmelidir.

• Tetrasiklin hidroklorürün antianabolik etkisi BUN’da bir artışa neden olur. Böbrekfonksiyonları normal olan kişilerde bu bir sorun oluşturmaz. Önemli böbrek fonksiyonyetmezliği olanlarda ise, serumda tetrasiklin hidroklorür düzeyinin yükselişi azotemi,hiperfosfatemi ve asidoza yol açar.

• Böbrek yetmezliği olanlarda, ağızdan alınan normal doz dahi ilacın sistemik birikimineve muhtemel bir karaciğer zehirlenmesine neden olabilir. Bu durumda alışılmış dozundaha altında bir miktar uygulanır ve tedavi süresi uzatılır, ilacın serumdaki düzeyiincelenir.

• Serum alkalin fosfotaz, BUN, SGPT, amilaz, bilirubin, protrombin testlerininuygulanacaği hastalarda kullanılmamalıdır.

TETRA, Tartrazin (E 102) maddesi içerdiğinden dolayı azo renklendiricilere karşı alerjisi olan

hastalarda kullanılmamalıdır.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

TETRA’nın bilinen herhangi bir etkisi yoktur.