TETRA 250 mg 16 kapsül Dozu

Mustafa Nevzat Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Tetra dozu, Tetra dozaj, Tetra doz aşımı, Tetra uygulama, Tetra kullanım şekli, Tetra kullanımı, Tetra kullanım süresi, Tetra açmı tokmu, Tetra nedir, Tetra ne için kullanılır, Tetra nasıl kullanılır, Tetra faydaları, Tetra etkileri, Tetra günde kaç kez, Tetra sabah mı akşam mı, Tetra fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji / uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkinler:

Uygulanan doz, hastalığın türü, şiddeti ve alınan yanıta göre değişmekle birlikte, önerilen doz günde 4 kez 250 mg ya da 2 kez 500 mg’dır. Ciddi enfeksiyonlarda ya da düşük dozlara cevapalınamayan enfeksiyonlarda doz günde 4 kez 500 mg’a artırılabilir.

Çocuklar (8 yaşından büyük çocuklar):

Önerilen doz günde 4 eşit doza bölünmüş olarak 25-50 mg/kg’dır.

• TETRA tedavisi semptomlar kaybolduktan ya da ateş düştükten sonra 24-48 saat dahasürdürülmelidir.

• Bruselloz tedavisinde TETRA günde 4 kez 500 mg dozunda 3 hafta süreylekullanılmalıdır (Streptomisin ile birlikte).

• Penisiline alerjisi olan sifizli hastalarda TETRA günde 4 kez 500 mg dozunda 15 günsüreyle verilmelidir.

• Orta ve ciddi akne olgularında günlük 1 g’lık doz dörde bölünerek uygulanmalıdır.Uygulama şekli

TETRA, önerilen dozlarda ve düzgün aralıklarla, bir miktar su ile alınmalıdır. Alüminyum, magnezyum içeren antiasitler ya da demir, çinko içeren ürünler veya sodyum bikarbonattetrasiklinin absorbsiyonunu bozar. Bu nedenle TETRA alındıktan sonra en az bir saat süre ilebu ilaçlar alınmamalıdır. Aynı etkileşmeler süt ve süt ürünleri için de geçerlidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek / Karaciğer yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olanlarda, ağızdan alınan normal doz dahi ilacın sistemik birikimine ve muhtemel bir karaciğer zehirlenmesine neden olabilir. Bunu önlemek için önerilen dozlarazaltılmalı ya da dozlar arasındaki süreler uzatılmalıdır. İlaç düzeyi yakından izlenmelidir.

Pediyatrik popülasyon:

8 yaşından büyük çocuklarda 25-50 mg/kg/gün dozunda (günlük doz her 6 saatte bir olmak üzere ve dörde bölünerek) verilir.

Geriyatrik popülasyon:

Böbrek yetmezliği olan yaşlılarda, normal dozda TETRA alınmasında dahi, serum düzeyi izlenerek dikkatli davranmalıdır.

Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımı halinde, antibiyotiklerin genel belirtilerine ek olarak tetrasiklin sınıfı maddelerden ileri gelen belirtiler olarak; bulantı, diyare, anal bölgede kaşıntı, deri erüpsiyonları, ateş, toksemive bağırsak organizmalarının aşırı çoğalmasından ileri gelen kollaps gözlenebilir. Çocuklardafontanel çıkıntı ile intrakranial basınç artması olabilir. Oral yolla yüksek dozda tetrasiklinhidroklorür alınışı fatal karaciğer bozukluğu yapabilir. Kandaki tetrasiklin düzeyinin 16mikrogram/ml’ye çıkışı karaciğer bozukluğunun gelişmesine yardım eder. Bu nedenle günlükoral doz toplamı 2 gramı geçmemelidir.

Eskimiş tetrasiklin preparatları daha toksik bileşiklere dönüşürler. Bu sebeple ambalaj üzerinde gösterilen son kullanma tarihinden sonra kesinlikle kullanılmamalıdır.

Genel prosedür:

Alınacak tedbirler:

Akut zehirlenme: İntramüsküler yolla 1: 1000’lik epinefrin verilir. Bir cevap alınmazsa, bu kez intravenöz yolla ve yavaş olarak 0.25 ml 1:1000’lik epinefrin uygulanır. Pozitif basınç ve yapaysolunum yapılır. İntravenöz yolla, 50 mg difenhidramin yavaşça uygulanır. Hidrokortizon (veyabaşka çözünür bir steroid) belirtiler azalıncaya kadar her saat başı 4 ile 10 mg intravenöz yollaverilir.

Kronik zehirlenme: Hastanın durumunda ters giden bir değişme görüldüğünde ilaç verilmesi kesilir ve ilaç reaksiyonu olasılığı değerlendirilir. Oral antibiyotiklerden ileri gelengastrointestinal sıkıntı her 3 saatte bir süt verilerek tedavi edilir. Her 3 saatte bir de sıra ile 5gram bizmut subkarbonat verilir. Bağırsak organizmalarının aşırı çoğalması, bunların tür veduyarlıkları saptandıktan sonra, özel kemoterapötik ilaçlar kullanılarak tedavi edilir. Dolaşımkollapsı önlenir, imkan varsa, antibiyotik verilmesi kesilir.