TEBOKAN SPECIAL 80 mg 30 tablet Etkileşimi

Abdi İbrahim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Tebokan Special etkileşimi, Tebokan Special etken madde, Tebokan Special yardımcı maddeler, Tebokan Special alkol, Tebokan Special etkileşim, Tebokan Special kullananlar, Tebokan Special dozu, Tebokan Special kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

TEBOKAN SPECİAL ile birlikte koagülasyon inhibisyonu yapan ilaçların (fenprokumon, varfarin, klopidogrel, asetil salisilik asit), non-steroid antienflamatuvar ilaçlann ve antikonvülsan ilaçlannbirlikte uygulanması durumunda bu ilaçlann etkilerinin ve kanama riskinin artabileceği göz ardıedilemez

TEBOKAN SPECİAL, karaciğerde sitokrom P450-3A4,-1A2,-2C19 enzimleri ile metabolize olan diğer ilaçlar üzerinde (trazodon, omeprazol, nifedipin ve nikardibin vb) etki gösterebilir, bu ilaçlannetki gücünü ve/veya etki süresini etkileyebilir.

Antikoasülanlar. antiplatelet ajanlar, düşük molekül ağırlıklı heparinler ve trombolitik ilaçlar: Bu ilaçlar ile birlikte Ginkgo’nun kullamlması, kanama komplikasyonlan riskinde artışa yol açabilir.Birlikte kullanımdan kaçınılmalıdır.

Antikonvûlsanlar: Ginkgonun, epilepsili hastalarda antikonvülzan ilaçlarla birlikte kullanıldığında nöbetleri uyarabileceği göz ardı edilmemelidir. Epilepsi hastalarında Ginkgo ve antikonvülsanlannbirlikte kullanılmasından kaçınılmalıdır.

Buspiron: Buspiron tedavisine Ginkgo eklenmesinin, hastalarda hipomanik epizodu artırabileceği bir vaka raporunda bildirilmiştir. Buspiron kullanan hastalarda Ginkgo ile birlikte özelliklepsikotrop ilaçlar ile kombinasyondan kaçınılmalıdır.

tnsûlin: Her ne kadar kesin veri olmasa da, Ginkgo, tip 2 diyabetik hastalarda ve hipoglisemik kişilerde insülin düzeylerini düşürebilir. Ginkgo, insülin ile birlikte kullanılacaksa dikkatli olunmalıve hastalarda kan glukoz düzeyleri ile hiperglisemi veya hipoglisemi semptomları yakındanizlenmelidir.

M AO inhibitörleri: Teorik olarak Ginkgo, MAO inhibitörlerinin etkisini artırabilir. Hayvan ve preklinik çalışmalarda Ginkgo’nun monoamin oksidazı inhibe ettiği gösterilmiştir. Ginkgo ile MAOinhibitörlerinin birlikte kullanılmasından kaçınılmalıdır.

Secici serotonin gerialım inhibitörleri (SSGİ’lerl: Preklinik çalışmalarda, Ginkgo’nun SSGİ’leri etkileyerek serotonin sendromu semptomlanna yol açabileceği bildirilmiştir. Ginkgo ile birlikteseçici serotonin gerialım inhibitörlerinin birlikte kullamlması durumunda hastalar serotoninsendromuna karşı yalandan izlenmelidir.

Tivayid difiretikler:Ginkgo biloba ile tiyazid diüretik kombinasyonu kullanan bir hastada kan basıncında artış olduğu bir vaka raporu ile bildirilmiştir. Bu durumun gerçek bir ilaç etkileşimindenkaynaklandığı ya da Ginkgo veya tiyazid diüretiğe bağlı beklenmeyen bir yan etki olup olmadığıbilinmemektedir. Ginkgo veya tiyazid diüretiklerin birlikte kullanımı sırasında kan basıncındakiartış riskine karşı dikkatli olunmalıdır.

Aminoglikozidler: Birlikte kullanım durumunda ototoksisite riski artabilir.