SUDAFED EXPEKTORAN 150 ml şurup Uyarılar

GlaxoSmithKline Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Sudafed uyarılar, Sudafed zararları, Sudafed önlemler, Sudafed riskler, Sudafed yan etkisi, Sudafed alerji, Sudafed alkol, Sudafed hamileler, Sudafed emzirme, Sudafed araç kullanımı, Sudafed fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Normotansif hastalarda psödoefedrinin görünür hiçbir presör etkisi olmamakla beraber, Sudafed Ekspektoran, antihipertansif maddeler, trisiklik antidepresanlar ve dekonjestanlar, iştah bastırıcı ilaçlar ve amfetamin benzeri psikostimülanlar gibi diğer sempatomimetik ilaçları alan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Tekrarlanan veya kontrol edilemeyen tedaviye başlamadan önce, bu gibi hastaların tek doz verilmesinden sonraki kan basınçları gözlenmelidir. Tüm sempatomimetik ilaçlarda olduğu gibi hipertansiyon, kalp, şeker hastalığı, hipertiroidizm, yüksek intraoküler basınç ve prostatik büyüme görülen hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Şiddetli renal ve/veya hepatik fonksiyon bozuklukları olan hastalarla ilgili spesifik bir araştırma bulunmamaktadır. Şiddetli renal ve/veya hepatik fonksiyon bozukluklarının bulunması halinde dikkatli olunmalıdır. Sudafed Ekspektoran, sigara içme, astım veya amfizem ile birlikte görülen inatçı veya kronik öksürük ya da soğuk algınlığında aşırı salgı ile birlikte öksürük görüldüğünde doktor tavsiyesiyle kullanılmalıdır.

Mutajenisite ve karsinojenisite: Psödoefedrin ve guaifenesinin mutajenik ve karsinojenik potansiyelini belirlemek için yeterli bilgi yoktur.

Teratojenisite: Psödoefedrinin, insanlarda teratojenik olup olmadığı bilinmemektedir.

Fertilite üzerindeki etkileri: Sudafed Ekspektoran'ın insan fertilitesi üzerinde etkisi ile ilgili hiçbir bilgi bulunmamaktadır.

Gebelik ve Emzirme Döneminde Kullanımı: Psödoefedrin ve guaifenesin uzun süreden beri istenmeyen etkiler görülmeden yaygın bir şekilde kullanılmaktaysa da, bunların gebelik sırasında kullanımları ile ilgili spesifik veriler bulunmamaktadır. Bundan dolayı, gebe kadının bu ilaçtan sağlayacağı yarar ile ilacın gelişmekte olan fetusa olabilecek tehlikeli etkileri dengelemek şartıyla kullanımına karar verilmelidir. Psödoefedrin anne sütüne az miktarda geçer, fakat bunun emzirilen bebeklerdeki etki derecesi bilinmemektedir. Ağız yoluyla tek doz psödoefedrin verilen annenin sütüyle 24 saat içinde bunun %0.5-0.7'sinin atılacağı tahmin edilmektedir. Guaifenesin, bebek üzerinde hiçbir etkisi olmadığı tahmin edilen küçük miktarlarda anne sütünde atılmaktadır.

*Çocuklarda: 2 yaşın altındaki çocuklara Sudafed Ekspektoran verilmeden önce bir doktora danışılmalıdır.

Yaşlılarda: Sudafed Ekspektoran'ın yaşlılarda etkileri henüz bilinmemektedir. Deneyimler, normal yetişkin dozunun yeterli olduğunu göstermektedir; ancak renal ve/veya hepatik fonksiyonun izlenmesi tavsiye edilir. Ciddi bir bozukluğa rastlandığında dikkatli olunmalıdır.