SUDAFED EXPEKTORAN 150 ml şurup İçeriği

GlaxoSmithKline Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Sudafed içeriği, Sudafed formülü, Sudafed içerik, Sudafed içindekiler, Sudafed yardımcı maddeler, Sudafed bileşenleri, Sudafed Etken madde bilgilerini içerir.

Bir ölçek (5ml) 30mg psödoefedrin hidroklorür ve 100mg guaifenesin içerir. Yardımcı maddeler: Şeker, metil paraben, propil paraben, mentol, alkol, kuş kirazı aroması, ponceau 4R, FD & C sarı n6.

Farmakolojik Özellikleri: Etki Mekanizması: Psödoefedrin, direkt ve indirekt sempatomimetik aktiviteye sahiptir ve etkili bir üst solunum yolları dekonjestanıdır. Psödoefedrin, sistolik kan basıncının yükseltilmesinde ve taşikardi yaratılmasında efedrinden önemli oranda daha az etkilidir ve merkezi sinir sisteminin uyarılmasında da etkisi daha düşüktür. Guaifenesin, ekspektoran bir etkiye sahiptir. Bu etkinin bronşiyal salgının hacmini ve su muhtevasını arttırarak salya vistozitesini azaltmak ve böylece salyanın ekspektorasyonunu sağlamak olduğu düşünülmektedir.

Farmakokinetik: psödoefedrin karaciğerde N-demetilasyon yoluyla aktif bir metabolit olan norpsödoefedrine kısmen metabolize olmaktadır. Psödoefedrin ve metaboliti idrar ile atılır, dozun %55 ile 75'i herhangi bir değişikliğe uğramadan atılır. İdrar asitlendiğinde psödoefedrinin idrar ile dışarı atılma hızı artar. Bunun tersine idrar pH'ı arttıkça idrar ile dışarı atılma hızı azalır. Guaifenesin hem oksidasyon, hem de demetilasyona uğrar. Sağlıklı yetişkin gönüllülerde, 60mg psödoefedrinin verilmesi yaklaşık 2 saat sonra (Tmax) yaklaşık 180 ng/ml'lik bir pik plazma konsantrasyonu (Cmax) yaratmıştır. Plazma yarılanma ömrü yaklaşık 5.5 saattir (idrar pH'I 5.0 ile 7.0 arasında kalır). Psödoefedrinin plazma yarılanma ömrü idrarın asitleşmesiyle önemli ölçüde azalır ve alkalinizasyon ile artar. Sağlıklı yetişkin gönüllülerde 600mg guaifenesin verildikten sonra Cmax yaklaşık 1.4 μg/ml, Tmax ise ilacın verilmesinden itibaren 15 dakikadır. Guaifenesinin plazma yarılanma ömrü yaklaşık 1 saattir ve 8 saat sonra kanda görülmez. Farmakodinamik: Psödoefedrin, 4 saat süren dekonjestan etkisine 30 dakika içinde ulaşır. Guaifenesin ekspektoran etkisini 24 saat içerisinde gösterir.

Yardımcı maddeler detay bilgisi için tıklayınız.