SPORANOX 10 mg/ml oral solüsyon Etkileşimi

Johnson and Johnson Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Sporanox etkileşimi, Sporanox etken madde, Sporanox yardımcı maddeler, Sporanox alkol, Sporanox etkileşim, Sporanox kullananlar, Sporanox dozu, Sporanox kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

İtrakonazolün metabolizmasını etkileyen ilaçlar

İtrakonazol esas olarak CYP3A4 ile metabolize olmaktadır. Rifampisin, rifabutin ve fenitoin gibi güçlü CYP3A4 enzim indükleyicileri ile etkileşim çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalarda,etkililiklerini de büyük ölçüde azaltabilecek boyutta itrakonazol ve hidroksi-itrakonazolünbiyoyararlanımı azaldığından, itrakonazolün bu güçlü enzim indükleyicileri ile birlikte kullanılmasıönerilmez. Karbamazepin, fenobarbital, sarı kantaron (Hypericum perforatum, St John’s Wort) veizoniazid gibi diğer enzim indükleyicileri ile ilgili veri olmamakla birlikte, benzer etkilerbeklenmelidir.

CYP3A4 enziminin ritonavir, indinavir, klaritromisin ve eritromisin gibi güçlü inhibitörleri, itrakonazolün biyoyararlanımını artırabilir.

Itrakonazolün diğer ilaçların metabolizmasına etkisi

İtrakonazol, sitokrom 3A ailesi ile metabolize edilen ilaçların metabolizmasını engelleyebilir. Bu duruma bağlı olarak bu ilaçların yan etkileri dahil, etkilerinde artma ve/veya uzama görülebilir. Başkabir ilaçla kullanıldığında, o ilacın Kısa Ürün Bilgisindeki metabolizma bilgileri dikkate alınmalıdır.Tedavi durdurulduktan sonra, itrakonazol plazma konsantrasyonları doza ve tedavi süresine bağlıolarak kademeli azalır (bkz. Bölüm 5.2). Bu durum, itrakonazolün beraber kullanılan bir başka ilaçüzerindeki inhibe edici etkisi söz konusu olduğunda göz önünde bulundurulmalıdır.

Örnekler:

İtrakonazol ile tedavi sırasında kontrendike olan ilaçlar:

Astemizol, bepridil, sisaprid, dofetilid, levasetilmetadol (levometadil), mizolastin, pimozid,kinidin, sertindol ve terfenadinin SPORANOX oral solüsyon ile kullanımı kontrendikedir. Builaçların SPORANOX oral solüsyon ile birlikte kullanımı, konsantrasyonlarının artmasına ve bununsonucunda da QT uzamasına ve nadiren Torsade depointes’e neden olabilir.

• Lovastatin ve simvastatin gibi CYP3A4 ile metabolize olan HMG-CoA redüktaz inhibitörleri.

• Triazolam ve oral mi dazol am.

• Dihidroergotamin, ergometrin (ergonovin), ergotamin ve metilergometrin (metilergonovin) gibiergot alkaloidleri.

• Eletriptan.

• Nisoldipin.

KKY riskinde artış nedeniyle itrakonazol ile kalsiyum kanal blokerleri beraber kullanılırken dikkat edilmelidir. İlaç metabolizmasında rol oynayan CYP3A4 ile etkileşimler dahil olası farmakokinetiketkileşimlere ek olarak, kalsiyum kanal blokerlerinin itrakonazolünkine ek negatif inotrop etkileriolabilir.

Aşağıdaki ilaçlar dikkatle kullanılmalı ve plazma konsantrasyonlarıyla, etki veya yan etkileri izlenmelidir. İtrakonazol ile birlikte uygulanıyorsa bu ilaçların dozları gerekirse düşürülmelidir:

Oral antikoagülanlar.

• Ritonavir, indinavir, sakinavir gibi HIV proteaz inhibitörleri.

• Busulfan, doketaksel, trimetreksat ve vinka alkaloidleri gibi bazı antineoplastik ilaçlar.

• Dihidropiridin ve verapamil gibi CYP3A4 ile metabolize olan kalsiyum kanal blokerleri.

• İmmünosupresif ilaçlar: Siklosporin, rapamisin (sirolimus) ve takrolimus.

• Atorvastatin gibi CYP3A4 ile metabolize olan bazı HMG-CoA redüktaz inhbitörleri.

• Budesonid, deksametazon, flutikazon ve metilprednizolon gibi belirli glukokortikoidler.

• Digoksin (P-glikoprotein inhibisyonu yoluyla).

• Diğerleri: Alfentanil, alprazolam, brotizolam, buspiron, karbamazepin, silostazol, disopiramid,ebastin, fentanil, halofantrin, midazolam IV, reboksetin, repaglinid, rifabutin ve loperamid.

İtrakonazol ile zidovudin (AZT) ve fluvastatin arasında hiçbir etkileşim gözlenmemiştir.

İtrakonazolün etinilöstradiolun ve noretisteronun metabolizmasını indükleyici bir etkisi gözlenmemiştir.

Proteine bağlanma etkisi:

In vitro çalışmalarda, itrakonazol ile imipramin, propranolol, diazepam, simetidin, indometasin, tolbutamid ve sülfametazin arasında plazma proteinlerine bağlanma açısından etkileşim olmadığıgörülmüştür.