RISPERDAL CONSTA 37.5 mg 1 enjektör Etkileşimi

Janssen Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Risperdal Consta etkileşimi, Risperdal Consta etken madde, Risperdal Consta yardımcı maddeler, Risperdal Consta alkol, Risperdal Consta etkileşim, Risperdal Consta kullananlar, Risperdal Consta dozu, Risperdal Consta kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Risperidonun santral sinir sistemi üzerine olan etkisi nedeniyle, diğer santral etkili ilaçlarla kullanılırken dikkatli olunmalıdır.

Risperidon, levodopa ve diğer dopamin agonistlerinin etkilerini antagonize edebilir.

Pazarlama sonrasında risperidon ve antihipertansif tedavinin eşzamanlı kullanılması ile klinik olarak belirgin hipotansiyon gözlenmiştir.

RISPERDAL CONSTA QT aralığını uzattığı bilinen ilaçlar ile birlikte kullanılırken dikkatli olunmalıdır.

Karbamazepinin, risperidonun plazmadaki aktif antipsikotik fraksiyonunu azalttığı gösterilmiştir. CYP3A4 karaciğer enzim indükleyicileri ile benzer etkiler görülebilir. Karbamazepin ya da diğer CYP3A4 karaciğer enzim indükleyicileri başlandığında veya kesildiğinde RISPERDAL CONSTA dozu hekim tarafından tekrar değerlendirilmelidir.

CYP2D6 inhibitörleri olan fluoksetin ve paroksetin, aktif antipsikotik fraksiyonun daha az olmak üzere risperidonun plazma konsantrasyonlarını artırır. Eşzamanlı olarak fluoksetin veya paroksetin başlandığında ya da kesildiğinde RISPERDAL CONSTA dozu tekrar değerlendirilmelidir.

Topiramat risperidonun biyoyararlanımını hafifçe düşürmüştür ancak aktif antipsikotik fraksiyonun biyoyararlanımını etkilememiştir. Bu nedenle bu etkileşimin klinik bir anlamının olması beklenmemektedir.

Fenotiyazinler, trisiklik antidepresanlar ve bazı beta blokerler risperidonun plazma düzeyini artırabilir, ancak aktif antipsikotik fraksiyonu etkilemez. Amitriptilin, risperidonun veya aktif antipsikotik fraksiyonunun farmakokinetiğini etkilemez. Simetidin ve ranitidin sadece aktif antipsikotik fraksiyonu ile sınırlı olmak üzere risperidonun biyoyararlanımını artırır. Bir CYP3A4 inhibitörü olan eritromisin, risperidon ve aktif antipsikotik fraksiyonunun farmakokinetiğini değiştirmez. Kolinesteraz inhibitörleri galantamin ve donepezil, risperidon ve aktif antipsikotik fraksiyonların farmakokinetiğini klinik olarak belirgin biçimde etkilemez. Risperidon, plazma proteinlerine büyük oranda bağlanan ilaçlarla birlikte alındığında, ilaçlardan herhangi birinde klinik açıdan anlamlı bir plazma proteinlerden ayrılma durumu görülmez.

Risperidon lityum, valproat, digoksin ve topiramatın farmakokinetiğini klinik olarak belirgin biçimde etkilemez.