RIF 125 mg 1 ampül Gebelik

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Rif gebelik kategorisi C'dir. Rif hamilelik kategorisi, Rif gebelik kategorisi, Rif emzirme, Rif anne sütüne geçer mi, Rif laktasyon, Rif hamilelerde kullanımı, Rif ve bebek, Rif kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Oral ya da diğer sistemik hormonal kontraseptifler kullanan hastalara RİF tedavisi sırasında hormonal olmayan başka bir doğum kontrol yöntemi kullanmaları tavsiye edilmelidir.

Gebelik dönemi

Rifamisinin yüksek dozlarda verildiğinde, kemirgenlerde teratojenik olduğu gösterilmiştir. RİF ile gebe kadınlarda yapılmış iyi kontrollü araştırmalar bulunmamaktadır. Rifamisinin plasentabariyerini geçtiği ve kordon kanında bulunduğunun bildirilmiş olmasına karşın, tek başına ya dadiğer antitüberküloz ilaçlarla kombinasyon halinde insan fetusu üzerindeki etkileribilinmemektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/ve- veya/embriyonal/fetalgelişim/ve-veya/doğum/ve-veya/doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir.İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Bu nedenle, RİF gebe kadınlarda ya da çocukdoğurma potansiyeli olan kadınlarda ancak potansiyel yararı fetüs için riske ağır basmasıdurumunda kullanılmalıdır. RİF gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

RİF gebeliğin son birkaç haftası içinde kullanıldığı taktirde, anne ve çocukta postnatal hemorajilere neden olabilir; bunlar için K vitamini tedavisi endike olabilir.

Laktasyon dönemi

Rifamisin anne sütüne geçer ve eğer doktor tarafından hastaya olan yarar, yeni doğan bebeğe olan zarardan daha fazla değil ise, yeni doğan bebekler rifamisin alan anne tarafındanemzirilmemelidir.

Üreme yeteneği/ Fertilite

Hayvanlar üzerinde yapılan üreme çalışmalarından elde edilen sınırlı sayıdaki verilere göre rifamisin üreme toksikolojisi göstermemektedir.