RIF 125 mg 1 ampül Yan Etkileri

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Rif yan etkileri, Rif etkileri, Rif zararları, Rif belirtileri, Rif uyarılar, Rif önlemler, Rif kilo aldırırmı, Rif zayıflatırmı, Rif zehirlenmesi, Rif cinsellik, Rif sorunlar, Rif uykusuzluk, Rif bağımlılık, Rif bırakma bilgilerini içerir.

4.Olası yan etkiler nelerdir ?

Tüm ilaçlar gibi RIF’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa RIF’ü kullanmayı durdurun ve DERHAL doktorunuza bildirin veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz

o Aşırı duyarlılık reaksiyonları: Döküntü, yutkunma ve nefes alma problemleri, hırıltılı ses, dudak, yüz, boğaz veya dilde şişme

o Ateşiniz varsa ve derinin ve gözlerinizin beyaz bölümlerinin sararması, yorgun, hasta hissetme, iştah kaybı (anoreksi), bulantı, kusma gibi belirtiler ortaya çıktıysa bunlar karaciğer problemlerininerken belirtileri olabilir.

o Derinizin bazı kısımlarında kabarcık oluşumu, döküntü, kanama, yara oluşumu, sıvı dolu kabarcık oluşumu varsa. Bu durum dudak, göz, ağız, burun, genital bölgeler, el veya ayaklarınızda oluşabilir.Ciddi deri problemlerinin belirtileri olabilir.

o Normalden daha hızlı morarma, ezilme oluşuyorsa veya ağrılı, koyu kırmızı döküntü oluşumu varsa (purpura). Bu durum ciddi kan problemlerinin belirtisi olabilir,

o Titreme, yorgunluk, solgunluk, sık nefes alıp verme, hızlı kalp atışı veya koyu renkli idrar. Bu belirtiler anemi belirtisi olabilir.

o Aniden başlayan şiddetli baş ağrısı. Beyin kanamasının belirtisi olabilir.

o İdrarınızda kan varsa ya da idrar miktarınızda artış ya da azalma varsa. Özellikle ayaklarınız, ayak bileğiniz ve bacaklarınızda ödem gelişiyorsa. Bu belirtiler ciddi böbrek problemlerinin belirtisiolabilir,

o Sık nefes alıp verme, nefes darlığı

o Kafanız karışmış, uykulu iseniz, soğuk ve nemli bir cildiniz varsa, nefes almada güçlük çekiyorsanız, kalp atışınızda hızlanma varsa veya deriniz normale göre daha solgun ise. Bu belirtilerşok belirtileri olabilir.

o Normalden daha çabuk hastalanıyorsanız, ateşiniz, acılı boğaz ağrınız varsa veya ağzınızda yaralar oluşuyorsa, bu durum beyaz kan hücrelerinizin sayısında düşüklüğü gösteriyor olabilir,o Burun, kulak, diş eti, boğaz, deri ve mide kanaması geçirirseniz. Bunların belirtisi; yorgunluk vekarında şişlik, derinizde mor halkalar ve dışkınızın siyah veya katran renginde olması da dahildir.

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin RİF'e karşı ciddi aleıjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin, RİF'e karşı ciddi aleıjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

- Anormal düşünceler, farklı şeyleri görme ile birlikte mental problemler (halüsinasyon)

- Durdurulamayan şiddetli sulu ishal ve kendinizi zayıf hissetme, ateş. Bu durumPsödomembranöz kolit belirtileri olabilir.

- Grip benzeri belirtiler: titreme, ateş, halsizlik ve kemik ağrıları

- Yüz, karın, kol veya bacaklarda su toplanması (ödem)

- Kas zayıflığı ve ağrısı veya kas refleks kaybı

- Halsizlik, bitkinlik ve hızlı oturup kalktığınız zaman bayılma (düşük kan basıncından dolayı)

- El ve ayak parmaklarında ve ayak bileğinde şişlik

- Konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik, gerginlik ve depresyon durumu

- Çok yorgun, zayıf hissetme veya uyuma da güçlük

- Kısa süreli hafıza kaybı, anksiyete, tepkisizlik veya geç tepki verme

- Kas veya diğer dokularda kayıp

- Kilo kaybı, gece terlemesi ve ateş. Bu belirtiler eozinofıli olarak adlandırılan bir kandurumunun belirtileri olabilir.

- Hasta olma ya da kendini hasta hissetme hali

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:

Aşağıdaki yan etkiler eğer şiddetli ise veya bir kaç günden uzun sürer ise doktorunuza veya eczacınıza söyleyiniz:

- Derinizde kızarıklık veya kaşıntı

- İshal veya mide rahatsızlıkları

- İştah kaybı (anoreksi)

- Baş ağrısı

- Adet düzensizliği (uzun süreli kullanan tedavi uygulanan kadınlarda)

- Saç kaybı

Diğer yan etkiler:

- İdrarınız, ter, tükürük, balgam veya gözyaşınızın kırmızımsı veya turuncu olduğunu farkederseniz. Bu durum yaygın olarak görülür. Yumuşak kontakt lensinizde kalıcı olarakboyama yapabilir. RİF kullanmayı bıraktıktan sonra bir süre daha gözyaşınızdaki kırmızı renkdevam edebilir.

Bunlar RİF'in hafif yan etkileridir.

Yan etkilerin raporlanması

Rifamisin SV genellikle, tavsiye edilen dozlarda , iyi tolere edilir. Nadiren hipersensibilite reaksiyonları (deri döküntüleri,ürtiker,kaşıntı ve eozinofili) görülmüştür. Çok seyrek olarak da şok, quineke ödemi ve astma rapor edilmiştir. Gastro-intestinal bozukluklar (bulantı,diyare), karaciğer bozuklukları (ikter,biluribin ve transaminazlarda hafif yükselmeler) görüldüğü de bildirilmiştir.