RETROVIR 200 mg/20ml 5 flakon Uyarılar

GlaxoSmithKline Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Restrovir uyarılar, Restrovir zararları, Restrovir önlemler, Restrovir riskler, Restrovir yan etkisi, Restrovir alerji, Restrovir alkol, Restrovir hamileler, Restrovir emzirme, Restrovir araç kullanımı, Restrovir fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Hastalar birlikte kendilerinin uyguladığı tedaviler hakkında dikkatli olmalıdırlar (Bkz. Ilaç Etkileşmeleri). Hastalar, HIV'in seksüel ilişki veya kan kontaminasyonu ile geçişinin Retrovir tedavisi ile önlenemediği konusunda bilgilendirilmelidir. Retrovir HIV enfeksiyonunun tedavisi değildir ve hastalar fırsatçı enfeksiyonları ve neoplazmayı içeren immün supresyonuna bağlı hastalık geliştirme riskini taşırlar. Fırsatçı enfeksiyon riskini azalttığı gösterilirken lenfomayı da içeren neoplazma gelişimi üzerine veriler sınırlıdır. Ilerlemiş HIV enfeksiyonunun tedavi edildiği hastalardan alınan mevcut veriler lenfoma gelişimi riski tedavi edilmemiş hastalardan edinilen gözlem ile tutarlıdır. Erken HIV enfeksiyonlu hastalarda uzun süreli tedavinin lenfoma gelişimi riski bilinmemektedir. Bebeğe HIV geçişini önlemek üzere hamileliği sırasında Retrovir tedavisi almayı düşünen hamile kadınlar geçişin bazı vakalarda tedaviye rağmen olabileceği konusunda bilgilendirilmelidir. Hematolojik advers reaksiyonlar: Anemi (genellikle 6 haftalık Retrovir tedavisinden önce görülmez, fakat bazen erken görülebilir), nötropeni (genellikle 4 haftalık tedaviden önce görülmez, fakat bazen erken görülebilir) ve lökopeni (genellikle nötropeniye bağlı olarak) oluşması Retrovir alan hastalarda beklenebilir. Bu nedenle, hematolojik parametreler dikkatle izlenmelidir. Genellikle Retrovir i.v. infüzyon için alan hastaların kan testlerinin en az haftalık olarak yapılması önerilir.

Eğer hemoglobin düzeyleri 7.5 g/dl (4.65 mmol/l) ve 9 g/dl (5.59 mmol/l) veya nötrofil sayısı 0.75x109 ve 1.0x109 /l arasında ise, günlük dozaj kemik iliği düzelme bulguları alınıncaya kadar azaltılmalıdır; alternatif olarak Retrovir tedavisi kısa süreli (2-4 hafta) kesilerek düzelme artırılabilir. Retrovir tedavisinin düşük dozda kullanılmaya başlanmasını takiben 2 hafta içinde kemik iliği düzelmesi genellikle gözlenebilir. İntravenöz Retrovir'in iki haftayı aşan sürelerde kullanımı hakkında veriler kısıtlıdır. Anlamlı derecede anemisi olan hastalarda doz ayarlaması kan nakline olan gereksinimi ortadan kaldırmaz. (Bkz. Kontrendikasyonları). Laktik asidoz ve aşırı yağlanma ile birlikte şiddetli karaciğer büyümesi: HIV enfeksiyonu tedavisinde , oral zidovudin dahil yalnız başına veya kombinasyon şeklinde antiretroviral nükleosit analoglarını kullanan hastalarda fatal olguları da içeren laktik asidoz ve aşırı yağlanma ile birlikte şiddetli karaciğer büyümesi bildirilmiştir. Bu olguların çoğu kadınlarda meydana gelmiştir. Retrovir'i herhangi bir hastaya, özellikle karaciğer hastalığı için bilinmeyen diğer risk faktörü olanlara uygularken dikkatli olunmalıdır. Laktik asidoz veya hepatotoksisiteyi düşündüren klinik veya laboratuvar bulguları olan herhangi bir hastada Retrovir tedavisi geçici olarak durdurulmalıdır.

Gebelik ve Emzirme Döneminde Kullanımı: Gebelik kategorisi C'dir. Zidovudinin insanlarda plasentaya geçtiği gösterilmiştir. Retrovir'in gebelere genel kullanımından elde edilen sınırlı verilere göre Retrovir'in gebeliğin 14. haftasının öncesinde anneye sağlayacağı yarar fetüse olan risklerinden fazla ise kullanılmalıdır.Maternal-fötal geçiş: ACTG-076 çalışmasında, gebeliğin 14. haftasındaki gebe kadınlarda Retrovir kullanımı ve takiben yeni doğan bebeklerin tedavisi HIV'ın anneden-fetüse geçiş hızının anlamlı derecede azaldığını göstermiştir (enfeksiyon oranı plaseboda %23 ve zidovudin için %8). Oral Retrovir tedavisi gebeliğin 14 ve 34. Haftaları arasında başlamış ve doğuma kadar devam etmiştir. Doğum sancıları ve doğurma esnasında Retrovir intravenöz olarak verilmiştir. Yeni doğan bebeklere 6 haftalık oluncaya kadar Retrovir oral olarak verilmiştir. Oral olarak alamayan yenidoğanlara intravenöz olarak Retrovir uygulanmıştır. Retrovir'e uterusta ve bebeklikte maruz kalmanın herhangi bir uzun dönem sonucu bilinmemektedir. Hayvan karsinogeni