RANITINE 150 mg 60 tablet Etkileşimi

Biofarma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Ranitine etkileşimi, Ranitine etken madde, Ranitine yardımcı maddeler, Ranitine alkol, Ranitine etkileşim, Ranitine kullananlar, Ranitine dozu, Ranitine kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Rantidin diğer ilaçların absorbsiyonu, metabolizması veya renal ekskresyonunu etkileme potansiyeline sahiptir. Değiştirilmiş farmakokinetikleri, etkilenen ilaçların doz ayarlamalarınıya da tedavinin kesilmesini gerektirebilir.

Etkileşimler aşağıdakileri içeren çeşitli mekanizmalar ile gerçekleşir:

1) Sitokrom P-450’ye bağlı karma fonksiyonlu oksijenaz enzim sisteminin inhibisyonu:Ranitidin, tavsiye edilen standart dozlarda bu enzim tarafından inaktive edilen diazepam,lidokain, fenitoin, propranolol ve teofılin gibi ilaçların etkisini artırmaz.

Kumarin antikoagülanlar (varfarin gibi) ile protrombin zamanı değişiklikleri bildirilmiştir. Terapötik indeksin kısıtlılığı nedeniyle, ranitidin ile eşzamanlı tedavi süresince yükselen veyadüşen protrombin zamanının sıkı biçimde gözlemlenmesi tavsiye edilmektedir.

2) Renal tübüler sekresyon için rekabet:

Rantidin kısmi olarak katyonik sistem ile elimine edildiğinden, bu yolla elimine edilen diğer bazı ilaçların klerensini etkileyebilir. Ranitidinin yüksek dozları (örn. Zollinger-Ellisonsendromunun tedavisinde kullanılanlar gibi) prokainamid ve N-asetilprokainamidekskresyonunu azaltabilir. Bu da, bu ilaçların plazma düzeylerinin artışı ile sonuçlanır.

3) Gastrik pH değişimi:

Belirli bazı ilaçların biyoyararlammı etkilenebilir. Bu durum absorpsiyonda artışla (örn. triazolam, midazolam, glipizid) ya da azalma ile (örn. ketokonazol, atazanavir, delaviridin,gefıtnib) sonuçlanabilir.

Ranitidin, amoksisilin ve metronidazol arasında geçimsizlik saptanmamıştır.

Yüksek dozda sukralfat (2 g) ranitidin ile birlikte verildiğinde, ranitidinin absorbsiyonu azalabilir. Bu etki, sukralfat ranitidin alımından 2 saat sonra alınırsa görülmez.