PURINETHOL 50 mg 25 tablet Zararları

Vld Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Purinethol zararları, Purinethol önlemler, Purinethol riskler, Purinethol uyarılar, Purinethol yan etkisi, Purinethol istenmeyen etkiler, Purinethol cinsel, Purinethol etkileri, Purinethol tedavi dozu, Purinethol aç mı tok mu, Purinethol hamilelik, Purinethol emzirme, Purinethol alkol, Purinethol kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

6-merkaptopürin için modem klinik dokümantasyon yetersizliği vardır. Bu dokümantasyonlar istenmeyen etkililerin sıklığının doğru bir şeklide belirlenmesi için destekleyici olabilir.

Rapor edilen istenmeyen etkiler aşağıdaki sıklık derecesine göre listelenmiştir:

Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 - < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1000 - <1/100); seyrek (> 1/10.000 - < 1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor, (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.)

(Kist ve polipler de dahil olmak üzere) iyi huylu ve kötü huylu neoplazmalar

Çok seyrek: İkincil lökopeni ve miyelodisplasti

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Kemik iliği baskılanması; lökopeni ve trombositopeni. 6-merkaptopürin ile tedavinin esas yan etkisi, lökopeni ve trombositopeniye yol açan kemik iliği baskılanmasıdır. Yaygın olmayan: Anemi.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Manifestasyonları takiben aşırı duyarlılık reaksiyonları rapor edilmiştir.

Seyrek: Artralji, deri döküntüsü, ateş Çok seyrek: Yüzde görülen ödem

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın olmayan: Anoreksi

Gastrointestinal hastalıkları

Yaygın: Bulantı, kusma ve 6-merkaptopürinin endikasyonlarında yer almayan enflamatuar bağırsak hastalığında kullanılması ile bağlantılı pankreatit.

Seyrek: Oral ülserasyon, pankreatit ( onaylı endikasyonlarda)

Çok seyrek: Bağırsak ülserasyonu

Hepato-bilier hastalıkları

Yaygın: Safra kesesi stazları, hepatotoksisite Seyrek: Hepatik nekrozis

6-merkaptopürin insan ve hayvanlarda hepatotoksiktir. İnsanlardaki histolojik bulgularda hepatik nekroz ve biliyer staz görülmüştür. Hepatotoksisite insidansı çok değişkendir ve herhangi bir dozda meydana gelebilir; fakat bir gün için önerilen 2.5 mg/kg vücut ağırlığı dozu veya 75 mg/m2 vücut yüzey alanı aşıldığı zaman daha sık görülür. Karaciğer fonksiyon testlerinin izlenmesi, karaciğer toksisitesinin erken ortaya çıkmasına olanak sağlar. Merkaptopürin tedavisi yeterince erken durdurulursa bu genellikle reversibldir; fakat öldürücü karaciğer hasarı da meydana gelmiştir.

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Seyrek: Alopesi

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Çok seyrek: Geçici oligosperm