PRAKTEN 5 ml 2 mg 240 ml şurup Kullananlar

Sandoz Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

2.PRAKTEN kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

PRAKTEN'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

• Siproheptadine veya içerisindeki maddelerden herhangi birine karşı bilinen aşırı duyarlılığınız varsa

• Özellikle 2 yaşın altındakilerde ve prematürelerde

• Astım dahil olmak üzere alt solunum yolu hastalıklarında

• Monoamin oksidaz inhibitörleri ile tedavi görenlerde

• Glokomlularda, stenozlu mide ülserlerinde, piloroduodenal darlığı olanlarda, prostat büyümelerinde, idrar kesesi boynu darlıklarında, çok yaşlı ve düşkün kişilerde

PRAKTEN'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

• Aşırı antihistaminik dozları özellikle küçük çocuklarda halüsinasyon, santral sinir sistemi baskılanması, koma ve ölüme yol açabilir.

• Antihistaminikler uyanıklığı azaltabilirler veya aksi şekilde uyarılmayı artırabilirler.

• Antihistaminiklerin her türlü santral sinir sistemini etkileyen ilaçların etkilerini artırabileceği veya değiştirebileceğini göz önünde tutmak gerekir.

• Antihistaminiklerin özellikle yaşlılarda baş dönmesi, hipotansiyon, sersemlik ve uyuşukluk yapabileceği göz önünde tutulmalıdır.

• Siproheptadinin atropine benzer etkisi olduğu için bronşiyal astım hikayesi olanlarda, göz içi basıncının artmış olduğu durumlarda, hipertirodizmde, kardiyovasküler hastalıklarda, hipertansiyonda dikkatle kullanılması gerekir.

• Yaşlı, düşkün hastalarda kullanılmamalıdır.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa, sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

PRAKTEN'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

PRAKTEN'in yiyecek veya içeceklerle kullanılmasında herhangi bir özellik yoktur. Ancak, alkolle birlikte kullanılmaması gerekir.

Hamilelik

ilacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Hamilelerde yapılmış yeterli çalışma mevcut değildir. Bu nedenle hamile kadınların kullanımında doktorunuz tarafından risk ve yarar faktörü göz önünde bulundurulmalıdır.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emzirme

ilacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

PRAKTEN'in tedavi edici dozları emziren kadınlara uygulandığı takdirde, siproheptadin HCl -memedeki çocuk üzerinde etkiye neden olabilecek ölçüde- anne sütüne geçmektedir. Bu nedenle emziren annelerde kullanılmamalıdır.

Araç ve makina kullanımı

Araç ve makina kullanımı

PRAKTEN'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

Bu tıbbi ürün her ölçekte (5 ml) 440 mg'a kadar etil alkol içermektedir. Alkol bağımlılığı olanlar için zararlı olabilir.

Hamile veya emziren kadınlar, çocuklar ve karaciğer hastalığı ya da epilepsi gibi yüksek risk grubundaki hastalar için dikkate alınmalıdır.

Bu tıbbi ürün sukroz içermektedir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz. İki hafta veya daha uzun süren kullanımlarda dişlere zararlı olabilir.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

• Monoamin oksidaz (MAO) inhibitörleri antihistaminiklerin antikolinerjik etkilerini uzatır ve şiddetlendirir.

• Siproheptadin HCl, alkol ve diğer merkezi sinir sistemi depresanlarının (hipnotikler, sedatifler, trankilizanlar) ve anksiyete tedavisinde kullanılan ilaçların etkilerini artırabilir.

• Trisiklik antidepresan kullananlarda doz aşımı belirtileri benzerlik gösterir. Serotonin reuptake inhibitörü (SSRI) grubundan ilaç kullanan kişilerde ilacın etkisini azaltır, depresyon belirtileri ortaya çıkabilir.