POTCIT 10 MEQ 100 kontrollü salım tableti Uyarılar

Dinçsa Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Potcit uyarılar, Potcit zararları, Potcit önlemler, Potcit riskler, Potcit yan etkisi, Potcit alerji, Potcit alkol, Potcit hamileler, Potcit emzirme, Potcit araç kullanımı, Potcit fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Hiperkalemi:

Potasyum atılım mekanizması bozulmuş olan hastalarda, POTCİT uygulaması hiperkalemi ve kardiyak arrest geliştirebilir. Fatalite ile sonuçlanabilecek hiperkalemi hızla gelişebilir veasemptomatik olabilir. Kronik renal yetmezliği olan hastalarda veya miyokardiyal hasar veyakalp yetmezliği gibi potasyum atılımının bozulduğu diğer durumlarda POTCİTkullanımından kaçınılmalıdır.

Potasyum Tutucu Diüretiklerle Etkileşim:

POTCİT ve potasyum tutan (triamteren, spironolakton veya amilorid gibi) diüretiklerin birlikte uygulanmasından kaçınılmalıdır. Çünkü bu ajanların eşzamanlı uygulanması şiddetlihiperkalemi oluşturabilir.

Gastrointestinal lezyonlar:

Wax matriksli potasyum klorür uygulanmasını takiben üst gastrointestinal yolda mukozal lezyonlarla ilgili raporlar nedeniyle, 30 normal gönüllü, aç karnına günde üç kez 2 mg p.o.glikopirolat, 95 mEq/gün POTCİT, 96 mEq/gün wax matriksli potasyum klorür veya waxmatriksli plasebo 1 hafta süreyle verilen üst gastrointestinal mukozada endoskopik incelemeyürütülmüştür. Potasyum sitrat ve potasyum klorürün wax matriksli formülasyonu arasındabir fark bulunmamış fakat her ikisi de wax matriksli plaseboya göre daha irritanbulunmuştur. Daha sonra yapılan benzer bir çalışmada glikopirolat çıkarıldığında lezyonlardaha iyi bulunmuştur.

Potasyum klorürün katı dozaj formları ince barsakta stenotik ve/veya ülseratif lezyonlar geliştirmiş ve ölümlere neden olmuştur. Bu lezyonlar, tabletlerin çözündüğü bölgede lokalizepotasyum iyonlarının yüksek konsantrasyonlara ulaşarak barsağa zarar vermesindenkaynaklanmaktadır. Ayrıca, muhtemelen, wax matriks preparatların enterik kaplı olmamasıve bir kısım potasyum içeriğinin midede salınması nedeniyle, bu ürünlerle ilgili olarak üstgastrointestinal kanama raporları mevcuttur. Wax matriksli potasyum klorür ürünleri ilegastrointestinal lezyonların gelişme sıklığı 100.000 hasta yılı için bir olarak tahminedilmektedir. Potasyum sitrat ile deneyimler sınırlıdır, fakat benzer bir gastrointestinallezyon sıklığı beklenmelidir.

Eğer şiddetli kusma, karın ağrısı veya gastrointestinal kanama olursa POTCİT derhal kesilmeli ve barsak delinmesi veya tıkanması olasılığı araştırılmalıdır.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

POTCİT’in araç ve makine kullanımını etkilemesi beklenmez.