NORVIR 100 mg 336 yumuşak kapsül {Abbott} Kontrendikasyonları

Abbott Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Norvir Kontrendikasyonları, Norvir Sakıncaları, Norvir etkileri, Norvir alerji, Norvir kullanım alanları, Norvir zararları, Norvir belirtileri, Norvir kullanım süresi, Norvir kullanım şekli, Norvir etken maddesi bilgilerini içerir.

Kontrendikasyonlar

NORVİR Yumuşak Kapsül, ritonavire veya içinde bulunan yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.

Ritonavir dekompanse karaciğer yetersizliği olan hastalarda farmakokinetik güçlendirici veya antiretroviral ajan olarak verilmemelidir.

İn vitro ve in vivo çalışmalar ritonavirin sitokrom P450 (CYP)’nin özellikle CYP3 A ve CYP2D6 enzimlerinin aracılık ettiği birçok biyotransformasyon reaksiyonları için kuvvetli bir inhibitör olduğunu kanıtlamıştır.

Aşağıda belirtilen ilaçlar ritonavir ile birlikte kullanıldığında kontrendikedir ve aksi belirtilmedikçe, kontrendikasyonlar, ritonavirin birlikte uygulanan ilacın metabolizmasını inhibe etme potansiyeline ve bunun sonucunda birlikte uygulanan ilaca fazla maruz kalınması ile klinik olarak anlamlı istenmeyen etkilerin oluşması riskine bağlıdır.

Ritonavirin enzimi modüle edici etkisi doza bağımlı olabilir. Bazı ürünler için, kontrendikasyonlar ritonavir bir antiretroviral ajan olarak kullanılmasının bir farmakokinetik güçlendirici (ör. rifabutin ve vorikonazol) olarak kullanılmasına oranla daha ilgili olabilir.

İlacın Sınıfı

Sınıftaki yer alan İlaçlar

Rasyonel

Birlikte kullanıldığından plazmada düzeyleri yükselen ilaçlar

otı - Adrenoseptör Antagonistleri

Alfuzosin

Ciddi hipotansiyona yol açabilecek alfuzosinin plazma konsantrasyonlannda artış (bkz. bölüm 4.5).

Analjezikler

Petidin, piroksikam, propoksifen

Norpetidin, piroksikam ve propoksifenin plazma konsantrasyonlannda artış. Bu nedenle, ciddi solunum depresyonu veya hematolojik anormallikler veya bu ajanlara bağlı diğer ciddi advers etki oluşma riskinde artış.

Antiaritmikler

Amiodaron, bepridil, enkainid, flekanid, propafenon, kinidin

Amiodaron, bepridil, enkainid, flekanid, propafenon, kinidinin plazma konsantrasyonlannda artış. Bu nedenle, bu ajanlara bağlı aritmi riski ve diğer ciddi advers etkilerin oluşma riskinde artış.

Antibiyotikler

Fusidik Asit

Fusidik asit ve ritonavirin plazma konsantrasyonlannda artış.

Antifungaller

Vorikonazol

Ritonavir (günde iki kez veya daha fazla 400 mg) ve vorikonazolün birlikte kullanımı vorikonazolün plazma konsantrasyonlannda azalmaya neden olması ve olası etki kaybı nedeniyle kontrendikedir (bkz. bölüm 4.5).

Antihistaminikler

Astemizol, terfenadin

Astemizol ve terfenadinin plazma konsantrasyonlannda artış. Bu nedenle, bu ajanlara bağlı ciddi aritmi riskinde artış.

Antimikobakteriy eller

Rifabutin

Ritonavirin antiretroviral ajan (günde iki kez 600 mg) olarak rifabutin ile birlikte kullanımının, rifabutinin serum konsantrasyonlannda artışa neden olması ve üveit dahil advers reaksiyonlann oluşum riski. Ritonavirin rifabutinle birlikte farmakokinetik güçlendirici olarak kullanımı ile ilgili öneriler

Bölüm 4.5’te sunulmaktadır.

Antipsikotikler,

Nöroleptikler

Klozapin, pimozid

Klozapin ve pimozidin plazma konsantrasyonlannda artış. Böylece, ciddi hematolojik anormalliklerin oluşum riski veya bu ajanlara bağlı diğer ciddi advers etki oluşumunda artış.

Ergot Türevleri

Dihidroergotamin. ergonovin, ergotamin, metilergonovin

Ergot türevlerinin plazma konsantrasyonlannda artış vazospazm ve iskemi dahil akut ergot toksisitesine yol açar.

Prokinetikler

Sisaprid

Sisapridin plazma konsantrasyonlannda artış. Bu nedenle, bu ajana bağlı ciddi aritmi riskinde artış.

HMG-CoA redüktaz inhibitörleri

Lovastatin, simvastatin

Lovastatin ve simvastatinin plazma konsantrasyonlannda artış: bu nedenle rabdomiyoliz dahil miyopati riskinde artış (bkz. Bölüm 4.5).

PDE5 inhibitörleri

Sildenafıl

Sadece pulmoner arteryel hipertansiyon (PAH) tedavisi için kullanıldığında kontrendikedir. Sildenafılin plazma konsantrasyonlannda artış. Bu nedenle, sildenafıl ile ilişkili advers etki potansiyelinde (hipotansiyon ve senkop dahil) artış. Erektil disfonksiyonu olan hastalarda sildenafılle birlikte kullanımı için bkz. Bölüm 4.4 ve Bölüm 4.5.

Sedatifler/hipnotikler

Klorazepat, diazepam, estazolam, flurozepam, oral midazolam ve triazolam

Klorazepat, diazepam, estazolam, flurazepam, oral midazolam ve triazolamın plazma konsantrasyonlannda artış. Bu nedenle, bu ajanlara bağlı aşırı sedasyon ve solunum depresyonu riskinde artış. (Parenteral yolla uygulanan midazolam için dikkat edilmelidir, bkz. bölüm 4.5).

Plazmada ritonavir düzeyinin azalması

Bitkisel Ürünler

St. John’s Worth (hypericum perforatum, Sarı Kantaron)

Ritonavirin plazma konsantrasyonlannda azalma ve klinik etkilerinde azalma riski (bkz. Bölüm 4.5).