MYFORTIC 360 mg 120 tablet gastro rezistan Zararları

Novartis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Myfortic zararları, Myfortic önlemler, Myfortic riskler, Myfortic uyarılar, Myfortic yan etkisi, Myfortic istenmeyen etkiler, Myfortic cinsel, Myfortic etkileri, Myfortic tedavi dozu, Myfortic aç mı tok mu, Myfortic hamilelik, Myfortic emzirme, Myfortic alkol, Myfortic kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Kontrol grubuna yer verilerek yapılan 2 çalışmada; aşağıdaki istenmeyen advers reaksiyonlar bildirilmiştir. Bu çalışmalarda MYFORTIC’in ve mikofenolat mofetilin (1:1 oranında rasgele gruplandınlan), yeni böbrek nakledilmiş 423 ve böbrek naklinden sonra idame immünosupressif tedavi uygulayan 322 hastadaki ilaç emniyeti değerlendirilmiştir; advers olay insidanslan, her 2 popülasyonda birbirine yakın bulunmuştur.

Lökopeni ve ishal, mikroemülsiyon şeklindeki siklosporinle ve kortikosteroidlerle birlikte kullanılan MYFORTIC tedavisine en sık eşlik eden (hastalann en az %10’unda görülen) advers ilaç reaksiyonlanndandır.

Habis hastalıklar

MYFORTIC klinik çalışmalannda görülen habis hastalıklann tüm oranlan aşağıdaki gibidir: 1 yıla varan süreler boyunca MYFORTIC kullanan 2 de novo hastada (%0.9) ve 2 idame tedavisi gören hastada (%1.3) lenfoproliferatif hastalık veya lenfoma; 1 yıla varan süreler boyunca MYFORTIC kullanan de novo hastalann %0.9’unda ve idame tedavisi gören hastalann %1.8’inde melanoma dışı deri kanserleri; de novo hastalann %0.5’inde ve idame tedavisi gören hastalann %0.6’sında daha başka habis hastalıklar ortaya çıkmıştır.

Fırsatçı enfeksiyonlar

Fırsatçı enfeksiyon riski, organ nakli gerçekleştirilen bütün hastalarda yüksektir; bu risk, total immünosupressif yükle birlikte artar (bkz bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri). Sitomegalovirüs enfeksiyonu, candidiasis ve herpes simplex; yeni böbrek nakledilmiş diğer immünosupressif ilaçlarla birlikte MYFORTIC kullanan ve 1 yıl boyunca izlenen hastalarda kontrol grubuna yer vererek yapılan çalışmalarda en çok görülmüş olan fırsatçı enfeksiyonlardır. MYFORTIC klinik çalışmalannda gözlemlenen sitomegalovirüs enfeksiyonu (CMV) (seroloji, viremi veya hastalık) görülme oranı, yeni böbrek nakledilmiş hastalarda %21.6 ve idame tedavisi görenlerde % 1.9 olarak bildirilmiştir.

Yaşlı hastalar

İmmünosupresyon nedeniyle gelişen advers ilaç reaksiyonlannın görülme riski, yaşlı hastalarda genellikle artmış olabilir. İmmünosupressif tedavinin bir bölümü olarak MYFORTIC kullanan, ileri yaştaki hastalardaki advers reaksiyon riskinde; klinik çalışmalar sırasında MYFORTIC kullanan daha genç hastalara kıyasla, herhangi artış görülmemiştir.

Aşağıdaki tablo, randomize , çift-kör, kontrollü, çok merkezli iki faz IH çalışmasında bildirilen MYFORTIC ile ilgili olası advers ilaç reaksiyonlarım içermektedir : Çalışmaların biri de novo böbrek nakledilmiş hastalar ile diğeri idame tedavisi gören böbrek nakledilmiş hastalar ile yapılmış, her iki çalışmada da MYFORTIC siklosporin mikroemülsiyon ve kortikosteroidlerle birlikte 12 ay boyunca günde 1440 mg dozda kullanılmıştır.

MedDRA sistemi organ sınıflan doğrultusunda uyarlanmıştır.

Advers reaksiyonlar, aşağıdaki kategorilere gore listelenmiştir:

Çok yaygın (>1/10); yaygm (>1/100 ila <1/10); yaygm olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek >.1/10.000 ila <1/1000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Çok yaygm: Viral, bakteriyal ve fungal enfeksiyonlar

Yaygm: Üst solunum yolu enfeksiyonu, pnömoni

Yaygm olmayan:Yara enfeksiyonu, sepsis*, osteomiyelit*

(Kist ve polipler de dahil olmak üzere) iyi huylu ve kötü huylu neoplazmalar

Yaygm olmayan: Siğil*, bazal hücre karsinomu*, Kaposi sarkomu*, lenfoproliferatif bozukluklar, skuamöz hücre karsinomu*

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Çok yaygm: Lökopeni Yaygm: Anemi, trombositopeni

Yaygm olmayan Lenfosel*, lenfopeni*, nötropeni*, lenfadenopati*

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygm olmayan: Anoreksi, hiperlipidemi, diabetes mellitus*, hiperkolesterolemi*, hiperfosfatemi

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygm olmayan: Delüzyonel algı*

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygm: Başağnsı

Yaygm olmayan: Tremor, insomnia*

Kardiyak hastalıklar

Yaygm olmayan: Taşikardi, pulmoner ödem*

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Yaygm: Öksürük

Yaygm olmayan: Pulmoner konjesyon*, wheezing*

Gastrointestinal hastalıklar

Çok yaygm: Diare

Yaygm: Kannda gerginlik, kann ağnsı, kannda hassasiyet, kabızlık, dispepsi, barsakta aşın gaz, gastrit, gevşek dışkı, bulantı, kusma

Yaygm olmayan: Abdominal hassasiyet, pankreatit, geğirme, kötü ağız kokusu*, ileus*, özofajit*, peptik ülser*, subileus*, gastrointestinal kanama, ağız kuruluğu*, dudak ülserasyonu*, parotis kanalı tıkanması*, gastro-özefageal reflu hastalığı*, jinjival hiperplazi*, peritonit*

Hepato-bilier hastalıklar

Yaygm: Anormal karaciğer fonksiyon testleri
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygm olmayan: Alopesi, ciltte morluklar*

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları Yaygm olmayan: Sırt ağnsı*, kas kramplan
Böbrek ve idrar yolu hastalıkları
Yaygm: Kan kreatinin düzeyinde artış

Yaygm olmayan: Hematüri*, renal tübüler nekroz*, üretral striktür
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygm: Yorgunluk, pireksi

Yaygm olmayan: Grip benzeri rahatsızlık, alt ekstremite ödemi*, ağn, sertlik*, güçsüzlük*

* Sadece tek hastada (372 hasta arasından) rapor edilen olay

Not: Böbrek nakledilen hastalar, 1 yıla varan süreler boyunca günde 1440 mg MYFORTIC kullanmıştır. Yeni böbrek nakledilen ve idame tedavisi gören hastalarda, ikinci gruptaki insidansın daha düşük olma eğilimi göstermesine rağmen, benzer advers etki profilleri gözlenmiştir.

Pazarlama sonrası deneyimde gözlenen advers ilaç reaksiyonlan

Aşağıdaki advers ilaç reaksiyonlan, pazarlama sonrası deneyimden MYFORTIC ile spontan vaka raporlan ve literatür vakalanndan çıkanlmıştır. Bu reaksiyonlar, büyüklüğü kesin olmayan bir popülasyondan gönüllü olarak bildirildiği için, bunlann sıklığını güvenilir bir şekilde hesaplamak mümkün değildir ve bu nedenle “bilinmiyor” olarak sımflandmlmaktadır. Advers ilaç reaksiyonlan, MedDRA’nın sistem organ sınıfına göre listelenmektedir. Her sistem organ sınıfı içerisinde advers ilaç reaksiyonlan (ADR’ler) azalan ciddiyet sırasına göre listelenmektedir.

Deri ve deri altı doku hastalıklan: Ruhsat onayı sonrası klinik çalışmalarda, pazarlama sonrası gözetim döneminde ve spontan raporlarda deri döküntüsü bir advers ilaç reaksiyonu olarak belirlenmiştir.

Aşağıdaki advers reaksiyonlar, mikofenolik asit (MPA) türevlerinin sınıf etkisi olarak nitelendirilmiştir:

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar:

Ciddi, bazen yaşamı tehlikeye sokan menenjit, infeksiyöz endokardit, tüberküloz ve atipik mycobacterium enfeksiyonu dahil enfeksiyonlar. Özellikle BK virüs enfeksiyonunun neden olduğu polyoma virüsü ile ilişkili nöropati (PVAN). Bazen ölümcül olmak üzere, progresif multifokal lökoensefalopati (PML) vakalan bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

Kan ve lenfatik sistem bozuklukları: Nötropeni, pansitopeni. Diğer immünosupresif ajanlarla kombinasyon halindeki mikofenolik asit (MPA) türevleri ile tedavi edilen hastalarda saf kırmızı hücre aplazisi (PRCA) vakalan rapor edilmiştir (bkz., bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri)

Gastrointestinal bozukluklar:

Kolit, özofajit (sitomegalovirüs koliti ve özofajiti dahil), sitomegalovirüs gastriti, pankreatit, barsak perforasyonu, gastrointestinal kanama, mide ülserleri, duodenum ülserleri, ileus.