MYFORTIC 360 mg 120 tablet gastro rezistan Etkileşimi

Novartis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Myfortic etkileşimi, Myfortic etken madde, Myfortic yardımcı maddeler, Myfortic alkol, Myfortic etkileşim, Myfortic kullananlar, Myfortic dozu, Myfortic kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Birlikte kullanıldığında etkileştikleri gözlendiği için önerilmeyenler:

Birlikte kullanıldığında etkileştikleri gözlendiği için dikkate alınması gerekenler:

Asiklovir: Böbrek bozukluğu, plazmadaki gerek mikofenolik asit glukuronid (MPAG), gerekse asiklovir konsantrasyonlannın yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle her iki ilacm tübüler sekresyon açısından rekabete (kompetisyona) girmesi ve sonuç olarak her ikisinin plazma düzeylerinin daha da fazla yükselmesi mümkündür. Bu durumda hastalann yakından izlenmesi gerekir.

Mide koruyucu ajanlar:

Magnezyum ve alüminyum hidroksit içeren antasitler:

Antasitlerle birlikte verilmesi, mikofenolat sodyumun emilimini azaltır. Magnezyum ve alüminyum hidroksit içeren antasitlerin MYFORTIC ile birlikte verilmesi, mikofenolik asidin sistemik EAA değerinde %37, maksimal mikofenolik asit konsantrasyonunda %25 azalmaya neden olur. Magnezyum ve alüminyum hidroksit içeren antasitler MYFORTIC ile birlikte kullanılırken, ihtiyat önerilir.

Proton Pompası inhibitörleri:

Sağlıklı gönüllülerde, günde iki kere MMF 1000 mg ve pantoprazol 40 mg’ın eşzamanlı olarak uygulanması MPA EAA’da %27 azalmaya ve MPA’nın maksimum

konsantrasyonunda %57 azalmaya yol açmıştır. Diğer yandan aynı çalışmada, MYFORTIC ve pantoprazolün eşzamanlı olarak uygulanmasını takiben MPA farmakokinetiğinde değişiklik gözlenmemiştir.

Gansiklovir: Gansiklovirle birlikte kullanım, mikofenolik asidin ve mikofenolik asit glukuronidin farmakokinetiğini etkilemez. Mikofenolik asidin terapötik kullanımı, gansiklovir klirensinde değişiklik yapmaz. Ancak MYFORTIC ve gansiklovir, böbrek bozukluğu olan hastalarda birlikte kullanıldıklarında, gansiklovirle ilgili doz önerileri dikkate alınmalı ve hastalar dikkatle izlenmelidir.

Takrolimus: Kalsinorin çapraz çalışmasında, böbrek nakledilmiş stabil durumdaki hastalarda MYFORTIC kararlı durum farmakokinetiği, Neoral ve takrolimus tedavileri süresince ölçülmüştür.Mikofenolik asitin ortalama EAA’sı %19 daha yüksek ve maksimum konsantrasyonu yaklaşık %20 daha düşük olmuştur. Diğer taraftan, Neoral tedavisi ile karşılaştırıldığında, takrolimus tedavisi sırasında mikofenolik asit glukuronidinin ortalama EAA’sı ve maksimum konsantrasyonu yaklaşık %30 daha düşük olmuştur.

Siklosporin A: Böbrek nakledilmiş, stabil durumdaki hastalarda incelenen siklosporin A farmakokinetiğinin, kararlı düzeyler elde edilmesini sağlayan MYFORTIC dozlarından etkilenmediği görülmüştür.

Birlikte kullanıldığında etkileştikleri beklendiği için dikkate alınması gerekenler:

Kolestiramin ve enterohepatik dolaşımı bozan ilaçlar: Kolestiramin, ilaçlann enterik dolaşımını bloke etme kapasitesi nedeniyle, mikofenolik asidin (MPA) sistemik EAA değerini azaltabilir. MYFORTIC’in etkinliğini azaltabilmeleri nedeniyle bu ilacm kolestiraminle ya da enterohepatik dolaşımı bozan ilaçlarla birlikte ihtiyatla kullanılması gerekir.

Doğum kontrol haplan: Doğum kontrol haplan oksidatif metabolizmayla, MYFORTIC ise glukuronidasyon yoluyla metabolize edildiğinden; doğum kontrol haplannın MYFORTIC farmakokinetiği üzerinde önemli bir etkiye sahip olması beklenmez. Ancak uzun süreli MYFORTIC tedavisinin, doğum kontrol haplannın farmakokinetiği üzerindeki etkileri bilinmediğinden böyle bir tedavi sırasında doğum kontrol haplannın etkinliğinde azalma meydana gelmesi mümkündür.