MTX HEXAL 10 mg 30 tablet Etkileşimi

Sandoz Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

MTX Hexal etkileşimi, MTX Hexal etken madde, MTX Hexal yardımcı maddeler, MTX Hexal alkol, MTX Hexal etkileşim, MTX Hexal kullananlar, MTX Hexal dozu, MTX Hexal kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Alkol, hepatotoksik ve hematoloksik tıbbi ürünler:

Düzenli alkol tüketimi ve diğer hepatotoksik tıbbi ürünlerle aynı zamanda kullanıldığında metotreksatın hepatotoksik bir etki gösterme olasılığı artar (bkz. Bölüm 4.4). Bu durum başka hepatotoksik tıbbi ürünleri birlikte ııloıı hastalarda (öm lellunomid) göz Önünde bulundurulmalıdır.
I eflunomid, metotrcksat ile kombine uygulandığında pansitopeni ve hepatotoksisite insidansı artabilir.

Antibiyotikler:

letrasikliııler. kloramfenikol ve cmilemeyctı geniş spcktrumlu antibiyotikler gibi oral antibiyotikler, intestinal floranın inlıibisyumı veya baktcriyel metabolizmanın supresyonu nedeniyle enterohepatik sirkülasyonla etkileşime girebilir.

Bazı bireysel vakalarda, penisilinler, glikopeptidler. sûlfanomidler. siprolloksasin vc sefaletin gibi antibiyotikler metotreksatın renal klirensini azaltabilir, bövlccc yükselen metotrcksat serum konsantrasyonlarında eş zamanlı olarak hematolojik vc gastrointcstinal toksisite olunabilir.

Probenesid, süllinpim/.on. zayıf organik asitler, pirozollcr. hipoglisemikler. p-aminobenzoik asit, non-steroidal anli inflamatuvar ilaçlar.

Metotreksatın climinasvonunu azaltabilir ve yüksekselcn serum konsantrasyonIarımn daha yüksek hematolojik toksisiteye yol aktığı varsayılır Ayrıca düşük do/ metotrcksat ve non-steroidal aııti iniUımatuar tıbbi ürünler veya salisilatların kombinasyonunda toksisite artışı olasılığı bulunmaktadır.

Kemik iliği Özerimle advers reaksiyonları olan tıbbi ürünler

Kemik iliği üzerinde advers reaksiyonlara neden olan tıbbi ürünlerle tedavi durumunda.
<öm:sülfanomidlcr. trimctropriııı-sulfamctoksazol. klonımfenlkol) beiirgin hcmatopoiedk bozukluklonn olma ihtimali düşünülmelidir.

Folut eksikliğine yol açan tıbbi ürünler:

Folal eksikliğine yol açan tıbbı ürünlerin (öm: sûlfanomidler. trimetroprim- stılfametoksazol. nitröz asit) birlikle uygulanması metotrcksat toksisitesinin anmasına yol açabilir. Folik asit yetersizliği durumunda btı nedenle dc »i/el önem gösterilmelidir.

Diğer antiromutizmal tıbbi ürünler.

Metotrcksat diğer antiromatizmal tıbbi ürünlerle (öm: altın bileşikleri, penisi lanı in.

hidroksiklorokın. sülfasalazin. azatioprin. siklosporin) beraber uygulandığında genellikle metotreksatın toksik etkilerinde bir artış beklenmez.

Sülfasalazin

Metotrcksat ve sülfasalazin kombinasyonunda, sülfasala/.in folik asit sentezini inhibe ederek metotreksatın etkisinde bir anışa sebep olur ve dolayısıyla advers etkilerde aıtışa yol açar. Buna rağmen hu etkiler sadece seyrek izole vakalarda bir kaç çalışmada gözlenmiştir

l’rolon-pompası inhibitörü:

Omeprazol veya pantoprazol gibi proton pompası inhibitörlerinin birlikte uygulanması etkileşimlere yol açabilir Metotrcksat vc omeprazolüıı birlikte uygulaması metotreksatın renal elıminusyonunun gecikmesine yol açar Pantoprazol ile kombinasyonda, bir vakada titreme ve miyalji ile beraber 7-hidroksimetotrcksat metabolilinin renal eliminasyonunun inhibe olduğu bildirilmiştir.

Kafein ya da tcofıliıı içeren içecekler:

Metoıreksai tedavisi sırasında kafein ya da teolilin içeren içeceklerin (kahve, kalem içeren alkolsüz içecekler, siyah çay) aşın tüketiminden kaçınılmalıdır.

Asitrcsin:

Asitretin (psftriyazis tedavisi içini eretinata mebobolize olur. Fretinailıı beraber metotreksal düzeyi artabilir ve beraber kullanımda ciddi hepatit rapor edilmiştir.

Diğer:

Metotrcksat ile antikolvülsuıı ilaçlar arasında (metotreksatın kan seviyesini düşürür) ve metotrcksat ile 5-fluorourasil (5-Jluorounısilin yan ömrünii uzatır) arasında farmnkoldnctik etkileşimlerin farkında olunmalıdır.

Oksasilin ve omepra/ol uygulamasının ardından usule olgularda metotrcksat değerlerinin anlamlı şekilde antiği belirlenmiştir

l.eliunomid ve metotrcksat arasında etkileşimler (karaciğer sirozu, dilşük trombosit sayısı, kus- iskelct enfeksiyonları) bildirilmiştir Özellikle enfeksiyona duyarlılığının yüksek olduğu ortopedik cerrahide metotrcksat ile bağışıklık düzenleyici ajanların kombinasyonu dikkatli şekilde kullanılmalıdır

Diğer sitotoksik ajanlar ile kombinasyonda, gecikmiş metotrcksat klirensi olduğu dikkate alınmalıdır.

Folik asit içeren vitamin veya oral demir preparatlan mototreksala cevabı değiştirebilir.

Metotrcksat. bağışıklık sistemi üzerindeki etkisine göre, açılanı verilen yanıtı bozabilir ve immünolojik testlerin sonuçlumu etkileyebilir. Canlı aşılar ile aşılama metotrcksat kullanımı sırasında yapılmamalıdır

özel popülasy onlara ilişkin ek bildiler Pedivatrik popülasy on:

Etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Geriyutrik popülasy on:

Htki leşim çalışması yapılmamıştır.