MTX HEXAL 10 mg 30 tablet Uyarılar

Sandoz Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

MTX Hexal uyarılar, MTX Hexal zararları, MTX Hexal önlemler, MTX Hexal riskler, MTX Hexal yan etkisi, MTX Hexal alerji, MTX Hexal alkol, MTX Hexal hamileler, MTX Hexal emzirme, MTX Hexal araç kullanımı, MTX Hexal fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Metotrcksat hematolojik depresyon, böbrek yetmezliği, peptik ülser, ülseratif kolit, ülseratif stomatit. diyareli hastalarda, ergenlerde ve yaşlılarda çok dikkatle uygulanmalıdır.

Assit ya dn plevral e füzyonu olan hastalarda, eğer uygunsa tedavi öncesinde mevcut sıvı boşaltılmalı ya da metotrcksat tedavisi durdurulmalıdır.

Genellikle ilk olarak stomutitle ortaya çıkan gasiroınıestinnl toksisite semptomları tedavinin durdurulması gerekliğini gösterir Aksi takdirde tedaviye dcvıım edildiğinde intestinal perforasyondan kaynaklı hemorajtk enteriı ve ölünı meydana gelebilir.

l’cdnvi altındaki hastalar, olası toksik etki belirtileri veya advcrs reaksiyonların ortaya çıkarılması ve gecikmeksizin değerlendirilmesi bakımından uygun metotlarla izlenmelidir Şiddetli ve hattıı Ölümcül loksik reaksiyon olasılığı dolayısıyla, hasta doktor tarafından riskler ve tavsiye edilen güvenilirlik ölçümleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir

Önerilen kontrol muayeneleri ve koruyucu önlemler:

Tedaviye başlamadan Öncc ya da tedaviye ara verildikten sonra tekrar başlarken

• Diferansiyel kan sayımı ve troıııbosit sııyımı. karaciğer enzimleri, bilirubin. serum albümin.
göğüs röntgeni ve böbrek fonksiyonu testleri ile birlikte tam kan sayımı vc klinik olarak bulgu varsa tüberküloz ile hepatit olasılığı kontrol edilmelidir

Tedavi sırasında (ilk altı ay boyunca en az ayda bir kez ve sonrasında cn az her üç ayda bir);

Doz arttırılırken, izleme sıklığının da arttırılması düşünülmelidir.

• Mukoza] değişiklikler açısından ağız boşluğunun ve boğazın incelenmesi.

• Diferansiyel kan savımı ve trombosil sayımı ile birlikte tam kan sayımı. Metotrcksatm neden olduğu hematopoictik baskılanma, bilinen güvenilir dozlarda ve birden bire ortaya çıkabilir.
I.ökosii ya da trombosit düzeyinde anlamlı bir düşüş olması durumundu, tedavi derhal sonlanılırılmalı ve uygun bir destekleyici tedaviye başlanmalıdır Hastalardan, enfeksiyon ile ilgili tüm belirti ve semptomIun bildirmeleri istenmelidir. Eş zamanlı olarak hemntoloksik ilaçları (örn. lellunomid) alan hastalarda kan sayımı vc trombositler yakından izlenmelidir.

• Karaciğer fonksiyon testleri: Karaciğer İvasan başlangıcına özellikle dikkat edilmelidir.
Karaciğer fonksiyon testlerinde ya da karaciğcr biyopsilerinde normal dışı bir durum olduğunda vu da tedavi sırasında bu dunımlaı geliştiğinde tedaviye başlanmamalı veya tedavi sonlundınlmahdır. Bu tip anormallikler iki halta içinde normale döner ve ardından doktorun kararı ile tedaviye devam edilebilir Romatolojik cndikasyonlarda. hepatotoksisitemn izlenmesi için karaciğer biyopsisi yapılmasını destekleyen kanıt bulunmamaktadır. Psörivazisi olan hastalarda tedaviden öncc ve tedavi sırasında karaciğer biyopsisi yapma gerekliliği, son bilimsel verilere göre değerlendirilmelidir. Bu değerlendirmede: risk faktörü taşımayan hastalar ile risk faktörü olan, örneğin daha önce aşırı alkol tüketen, karaciğer enzimlerinde sürekli artış olan, karaciğer hastalık Öyküsü bulunan, ailesinde kalıtsal karaciğer bozuklukları öyküsü olan, diyabeti olan, obez ve daha önce hepatotoksik ilaç veya kimyasallara maruz kalmış hastalar ayrı ayrı değerlendirilmelidir.

Serumda karaciğer ile ilişkili enzimlerin taranması: Irnnsaminaz düzeylerinde. %13 20 sıklıkla, üst normal limitin iki ya da üç katı geçici bir artış bildirilmiştir. Karaciğer ile ilişkili enzimlerde sürekli artış olması durumundu dozun düşürülmesi ya da tedavinin sonlandırılması düşünülmelidir.

Metotrcksat tedavisi «masında açıkça gerekli olmadı ğj sürccc. karacığcr özerindeki olası toksik etkileri nedeniyle adjuvan hepatotoksik ilaçlar verilmemeli ve alkol Tüketilmemeli veya büyük oranda azaltılmalıdır (bkz. Bölüm 4.5). Ivş zamanlı olarak diğer hepatotoksik ilaçlan (öm.
leliuııomid) kullanan hastalarda karaciğer enzimleri yakından izlenmelidir

• Böbrek fonksiyonu testleri \e idrar analizi yoluyla böbrek fonksiyonu izlenmelidir.

Metotrcksat büyük oranda böbrek yoluyla atıldığından. böbrek bozukluğunda advcrs olayları arttırabilecek yüksek konsantrasyonlara ulaşabilir

Böbrek bozukluğu olası olgularda (öm yaşlı hastalarda), yakın izleme gereklidir. Bu durum özellikle metotrcksat atılmam etkileyen, böbrek hasırına neden olan (Om. non-steroidal unti- inflamatuvar ilaçlar) ya do hematopbietik bozukluklara yol açması olası tıbbi ürünler eş zamanlı uygulandığında da geçcriiılir. Aynca dehidratasyon da metotreksatın toksısitesıni arttırabilir.

• Solunum sisteminin muayenesi: Akciğer fonksiyon bozukluğu semptomları açısından dikkatli olunmalı ve gerekiyorsa akciğer fonksiyon testi yapılmalıdır. Pulmoner bozukluklarda hızJa tanı konulması ve metotreksatın kesilmesi gerekir. Metotrcksat tedavisi sırasında meydana gelen pulmoner semptomlar (özellikle kuru, balgomsız öksürük) veya spesifik olmayan pnömoni. potansiyel olarak tehlikeli bir lezyonun belirtisi olabilir ve tedavinin askıya alınarak dikkatli bir gözlem yapılmasını gerektinr. klinik tablo değişse de. nıetotreksattan kaynaklanan bir akciğer hastalığı olan hastalarda ateş, dispııe ile birlikte öksürük, lıipoksemi ve göğüs röntgeninde bir iniiltrat görülür, enfeksiyon dışlanmalıdır. Bu lezyon tüm dozlarda oluşabilir.

Metotreksat tedavisinin cerrahi girişimlerden bir hafta öncc sonkındırılması ve cerrahiden bir ya da iki hafta sonra tekrar başlatılması önerilmektedir.

Ateş (>38 metotreksatın eliminasyonunu anlamlı şekilde uzatabilir

Metotrcksat ncoplazma riskinde artışa yol açabilir (çoğunlukla lenfomu).

Düşük doz metotrcksat alan hastalarda malign lenfomalar oluşabilir; bu durumda metotrcksat kullanımı sonlandınlmalıdır. Lenfomalar kendiliğinden gerilemezse, sitotoksik tedavi başlatılması gerekir

MTX 10 HEXAL tablet yardımcı madde olarak laktoz monohidrat içerdiğinden nadir kalıtımsal galaktoz intolcransı. Lapp laktoz yetmezliği va da glikoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan lıastalanıı bu ilacı kullanmamaları gerekir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Tedavi boyunca yorgunluk vc konlüzyoıı gibi merkezi sinir sistemi semptomları oluşabilir Metotreksatın araç vc makine kullanımı üzerinde minör veya ona dereceli etkisi vardır.