MTX HEXAL 10 mg 30 tablet Dozu

Sandoz Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

MTX Hexal dozu, MTX Hexal dozaj, MTX Hexal doz aşımı, MTX Hexal uygulama, MTX Hexal kullanım şekli, MTX Hexal kullanımı, MTX Hexal kullanım süresi, MTX Hexal açmı tokmu, MTX Hexal nedir, MTX Hexal ne için kullanılır, MTX Hexal nasıl kullanılır, MTX Hexal faydaları, MTX Hexal etkileri, MTX Hexal günde kaç kez, MTX Hexal sabah mı akşam mı, MTX Hexal fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Romatoid artrit tedavisinde dozaj:

Yetişkinlerde:

Romatoid artritli yetişkin hastaların tedavisinde haftada bir 7.5 mg oral ya dıı haftada bir 2.5 mg oral 12 saat arahklarb 3 do/a bölünmüş olarak (7.5 mg) uygulanır. Optimal cevabı elde edebilmek için haftalık total doz 20 mgTı geçmeyecek şekilde dozloma programı azar azar ayarlanabilir. İlk cevaba ulaşılınca doz programı mümkün olabilecek en düşıik elekti I doza düşürülmelidir.

Psöriyasiz tedavisinde dozaj:

( iddi psöriyazis tedavisinde tavsiye edilen doz haftada bir 10-25 ıng’dır. Dozaj. hastanın yanıtına ve hematolojik toksisite durumuna göre ayarlanır.

Malıgn hastalıkların tedavisinde dozaj;

Kişiye özgü yan etkileri tespit etmek için, tedaviye başlamadan 1 hafta önce 5-10 mg parentcml lesl doy uygulaması tavsiye edilir. Mctotreksnt oral olarak 30 mg.m;’yı aşmayacak, birbirini takip den 5 günden fazla almayacak şekilde tek do? uygulanır. Kemik iliği işlevlerinin normale dönebilmesi için tedaviler arasında en a/, iki hafta dinlenme periyodu tavsiye edilir Metotreksût 100 mg’ı geçen dozlarda genellikle parcnteral uygulama ile verilir. I ııjeksiyonluk preparatlar tavsiye edilir 70 mg/m2 aşan dozlar folinik asit kurtarması olmaksızın verilmemelidir ya da dozlamadan 24-48 saat sonra metotrcksat serum düzeyine bakılmalıdır.

Eğer metotrcksat diğer kemoterapi rejimleriyle beraber uygulanacaksa diğer ilaç bileşenlerinin birlikte kullanılması nedeniyle oluşabilecek toksisite göz önümle bulundurulurak doz düşürülmelidir.

Uyguluma »ekli:

Oral kullanım içindir

Tablet yemeklerden ! sanı önce veya 1.5-2 saat sonra alınmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Metotrcksat böbrek fonksiyonu bozuk hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Doz aşağıdaki gibi ayarlanmalıdır

Kreatinin klirensi (ınl/dak)

>50 %IOO

20-50 %50

<20 Metotrcksat kullanılmamalıdır

Karaciğer yetmezliği:

Metotrcksat önceden, özellikle alkole bağlı karaciğer hastalığı geçirmiş veya geçirmekte olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Iiğer bilirubin > 5 mg/dl (85.5 (imol/l.) ise. ınetotreksat kontrendikedir.

Pediyafrik popttlatyun:

Metotıeksatm pediyatrik hastalarda güvenilirliği ve etkinliği belirlenmemiştir
(»eriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalında karaciğer ve böbrek fonksiyonlumun ve folat rezervlerinin azalması nedeniyle doz azaltılmasına gidilebilir.

Doz aşımı ve tedavisi

Kalsiyum İblinat. metotreksatın toksik istenmeyen etkilerini nötralize etmek için spesifik bu antidoltur.

Yanlışlıklu alınması gerekenden fazla do2 alındığında, bir saat içinde irıtravenöz veya intramösküler olarak alınan metotreksat dozuna eşil miktarda veya daha /azla miktarda kalsiyum folinat dozu uygulanmalıdır ve hu işleme metotreksat serum seviyeleri 10’ mol’I ’nin altına düşene kadar devam edilmelidir.

Çok büyük doz aşımı vakalarında, renal tübüllcrde metotreksat ve/veya metabolitlerinin çökmesinin önlenmesi için hidrasyoıı vc üriner alkalızosyon gerekebilir. Ne hemodiyalizin ne de peritoneal diyalizin metotreksat eliminasyonunu arttırdığı gözlenmemek! edir. Yüksek akışlı bir diyalizör kullanılarak gerçekleştirilen akut, intemilant hemodiyaliz ile etkili bir metotreksat klirensi bildirilmiştir.