MOTIVAL 100 mg 15 tablet {Münir} Etkileşimi

Münir Şahin Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Motival etkileşimi, Motival etken madde, Motival yardımcı maddeler, Motival alkol, Motival etkileşim, Motival kullananlar, Motival dozu, Motival kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Farmakodinamik etkileşimler

Varfarin, benzer antikoagülan ajanlar veya asetil şali silik asit kullanan hastaların nimesulid kullanmaları halinde kanama komplikasyonlarının riskinde artış görülmektedir. Dolayısıylabu kombinasyon tavsiye edilmemektedir (bakınız bölüm 4.4.) ve ciddi koagülasyonbozuklukları görülen hastalarda kontrendikedir (bakınız bölüm 4.3.). Bu kombinasyondankaçınılamaması halinde antikoagülan aktivite yakından gözlenmelidir.

Diüretikler ile farmakodinamik/farmakokinetik etkileşimler

Sağlıklı deneklerde nimesulid geçici olarak furosemid ve tiyazidlerin sodyum atılmamdaki etkisini, daha düşük olarak da potasyum atılımındaki etkisini düşürür ve diüretiğe yanıtıazalır. Nimesulid ve furosemidin birlikte kullanılması, renal klerensini etkilemeksizin,furosemidin EAA oranının (yaklaşık % 20) ve kümülatif furosemid atılımının azalmasına yolaçar.

Nimesulid diüretiklerin etkisini antagonize edebilir ve özellikle de furosemid ile indüklenen plazma renin aktivitesinin yükselmesini bloke edebilir. Sağlıklı deneklerde nimesulidgeçiciolarak furosemidin sodyum atılımındaki etkisini, daha düşük olarak da potasyumatılımındaki etkisini düşürür ve diüretiğe yanıtı azaltır. Bu sebeple, furosemid ve nimesulidinbirlikte kullanımı, duyarlı olan böbrek veya kalp hastalarında kullanımda dikkat gerektirir.Diğer ilaçlar ile farmakokinetik etkileşimler

NSAİFlerin lityumun klerensini düşürerek plazma seviyesini ve lityum toksisitesini arttırdıkları bildirilmiştir. Nimesulid lityum tedavisi gören bir hastaya veriliyorsa, hastanınlityum seviyeleri dikkatle gözlemlenmelidir.

Ayrıca glibenklamid, teofılin, varfarin, digoksin, simetidin ve antasit preparatlarla (örn; bir alüminyum ve magnezyum hidroksit kombinasyonu), potansiyel farmakokinetik etkileşimleriin vivo olarak incelenmiştir. Klinik olarak önemli bir etkileşim gözlenmemiştir.

Nimesulid CYP2C9’u inhibe eder. Bu enzimin substratları olan ilaçların plazma konsantrasyonları beraberinde nimesulid kullanıldığında yükselebilir.

Nimesulidin metotreksat tedavisinden 24 saat geçmeden önce veya sonra kullanılması dikkat gerektirmektedir çünkü metotreksatın serum seviyesi yükselebilir ve dolayısıyla bu ilacıntoksi sitesi artabilir.

Renal prostaglandinler üzerindeki etkileri nedeniyle nimesulid gibi prostaglandin sentetaz inhibitörleri, siklosporin nefrotoksisitesini artırabilir.

ADE-inhibitörleri

Mevcut raporlarda, NSAİElerin ADE-inhibitörlerinin antihipertansif etkisini azaltabileceği belirtilmektedir. Bu etkileşim, NSAİİ’leri ADE-inhibitörleriyle birlikte almakta olanhastalarda dikkate alınmalıdır.

Diğer ilaçların nimesulid üzerindeki etkileri

İn vitro çalışmalar nimesulidin tolbutamid, salisilik asit ve valproik asit tarafından bağlanma bölgelerinden kovulduğunu göstermiştir. Ancak plazma seviyeleri üzerinde oluşabilecekmuhtemel etkilere rağmen bu etkileşimler klinik bir önem sergilememiştir.

Karaciğer anormallikleri olan hastalarda, nimesulid özellikle başka potansiyel hepatotoksik ilaçlarla kombine olarak uygulanacaksa dikkatli olunmalıdır.