MONOCAIN 10 ampül Uyarılar

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Monocain uyarılar, Monocain zararları, Monocain önlemler, Monocain riskler, Monocain yan etkisi, Monocain alerji, Monocain alkol, Monocain hamileler, Monocain emzirme, Monocain araç kullanımı, Monocain fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Lidokaınin i.v. uygulaması sırasında düzenli EKG izlenmesi gereklidir.

Uygulama sırasında kardiyovasküler ve solunum sistemine ait ciddi advers etkilerin oluşma riskine karşı hayat kurtarıcı ilaçlar, araçlar ve oksijen bulundurulmalıdır. Ciddireaksiyonlar, uyku basması ve parestezi oluştuğu taktirde lidokain tedavisi hemenkesilmeli ve uygun tedavi uygulanmalıdır.

Ciddi hepatik disfonksiyonu ve psödokolinesteraz enzim eksikliği olan hastalarda lidokain toksisitesi riski artabileceğinden, dikkatle kullanılmalıdır.

Lidokain-. konjestif kalp yetmezliği, karaciğer yetmezliği, her dereceden kalp bloğu, Wolf-Parkinson-White Sendıomu, belirgin hipoksi, ciddi solunum depresyonu, hipovolemidurumlarında ve önceden geçirilmiş malign hipertermi ya da şok öyküsü olan hastalardadikkatle kullanılmalıdır.

Lidokain, atriyal fıbrilasyonu ve atriyal flutteri olan hastalara uygulandığında ventrikül hızını arttırabilir.

Tedavi süresince ve öncesinde elektrolit bozukluğu, özellikle de hipokalcmi ve hipomagnezemi düzeltilmelidir. Ventriküler aritminin altta yatan sebepleri giderilmelidir.Ventriküler hassasiyeti kontrol altına almak için yüksek dozlarda antiaritmik ajanlaragereksinim gösteren hastalarda hipokalemi, hipoksi ve asit-baz dengesindekidüzensizlikler potansiyelize edici faktörler olarak elimine edilmelidirler.

Çocuklarda ventrikiiler aritmilerin tedavisinde lidokain kullanımının güvenilirliği ve etkinliği kontrollü klinik çalışmalarla desteklenmediğinden dikkatli kullanılmalıdır.

Sinüs bradikardisi ve kısmi kalp bloğu olan hastalarda ektopik ventriküler vuruların tedavisi için lidokain verilmesi gerektiğinde önce kalp ritmi atropin, isoproterenol veya paccmakerile hızlandırılmalıdır. Aksi halde ağır aritmiler ve tam blok belirebilir. Geriyalrikhastalarda dikkatle kullanılmalıdır.

Diğer lokal anesteziklcrde olduğu gibi, lidokain, epilepsi, myastenia gravis. solunum yetmezliği, bradikardi durumlarında veya lidokainin yararlanımını ya da etkisini artırdığıbilinen ilaçlarla veya eliminasyonunu azalttığı bilinen karaciğer ve böbrek yetersizliklerindeçok dikkatle kullanılmalıdır.

Iııtramusküler lidokain, akut miyokardiyal infarksiyonutı bulgularını maskeleyecek kreatin fosfokinaz konsantrasyonlarının artmasına neden olabilir. Lidokain hayvanlardaporfırinojenik etki göstermiştir, porfiri şüphesi olanlarda kullanımından kaçınılmalıdır.

lnjeksiyon inflamasyonlu veya infekte bir bölgeye yapıldığında lokal anesteziklerın etkisi azalabilir.

Kullanılan lokal anestezik ilaçtan bağımsız olarak belirli bazı lokal anestezi girişimleri ciddi istenmeyen etkilere sebep olabilir.

Belirli sinir blokları, özellikle hipovolemi varlığında, kardiyovasküler depresyona neden olabilir, bu yüzden kardiyovasküler fonksiyonu bozulmuş hastalarda epidural anestezi çokdikkatli uygulanmalıdır.

Hpidural anestezi hipotansiyon ve bradikardi yapabilir. Dolaşım önceden kristaloid veya kolloidal çözeltilerle desteklenirse bu risk azaltılabilir.

Bazen paraservikal blok fetusta bradikardi veya taşikardiyc sebep olabileceğinden, fetal kalp hızının çok dikkatle monitorize edilmesi şarttır.

Baş ve boyun bölgesine yapılan uygulamalarda, islenmeden bir artere gelmesi halinde düşük dozlarda bile sercbral belirtiler görülebilir.

Çok nadir olarak, retrobulber injeksiyonlar subaraknoid aralığa geçerek kardiyovasküler kollaps, apne, konvülsiyonlar ve geçici körlük de dahil olmak üzere ciddi / ağırreaksiyonlara sebep olabilir.

Retro ve peribulber lokal anestezik injeksiyonlarında düşük de olsa kalıcı oküler motor bozukluk riski vardır. Bunun temel sebepleri arasında, travma ve/veya kaslar ve/veyasinirler üzerinde lokal toksik etkiler bulunmaktadır.

Bu türde doku reaksiyonlarının ciddiyeti travma derecesine, kullanılan lokal anestezik konsantrasyonuna ve dokunun lokal anesteziğe maruziyet süresine bağlıdır. Bu yüzdenbütün lokal anesteziklerle olduğu gibi mümkün olan en düşük etkili lokal anestezik dozlarıkullanılmalıdır.

SSS toksisitesi belirli ve semptomları yakından izlenmelidir. Yaşlı hastalar, SSS ve kardiyovasküler yan etkilerde artışa eğilimli olabilir. Karaciğer disfonksiyonu vekonjestif kalp yetmezliği olan hastalarda doz azaltılmalıdır.

Bu tıbbi ürün doz başına 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder. Bu dozda sodyuma bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Uyuşukluk, baş dönmesi, konfİizyon, ajitasyon, öfori gibi santral, tinnitus gibi otik. bulanık ve çift görme gibi oküler yan etkileri olduğundan araç ve dikkat gerektiren makinekullananlar bu konuda uyarılmalıdır.

Ayakta tedavi gören hastaların, araç ve makine kullanımım etkileyecek bölgelerine anestezi uygulandığında, normal fonksiyonlar tamamen düzelene kadar, bu aktivitelerdenkaçınmaları önerilmelidir.