MONOCAIN 10 ampül Dozu

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Monocain dozu, Monocain dozaj, Monocain doz aşımı, Monocain uygulama, Monocain kullanım şekli, Monocain kullanımı, Monocain kullanım süresi, Monocain açmı tokmu, Monocain nedir, Monocain ne için kullanılır, Monocain nasıl kullanılır, Monocain faydaları, Monocain etkileri, Monocain günde kaç kez, Monocain sabah mı akşam mı, Monocain fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji / uygulama sıklığı ve süresi:

Kardivak aritmilerin tedavisinde;

Ortalama dakikada 25-50 mg olacak şekilde, 50-100 mg i.v. yükleme dozu verilir. Alternatif olarak 1-1.5 mg/kg olarak da verilebilir. Yükleme dozu ile istenen cevap alınmaz ise ilkuygulamanın bitmesinden 5 dakika sonra, ikinci bir injeksiyon yapılabilir. 1 saat içinde200-300 mg’dan fazla uygulanmamalıdır.

Yaşlı hastalarda veya konjestif kalp yetersizliği veya kardiyojenik şokta daha düşük bolus dozları gerekebilir.

İnfüzyon şeklinde uygulamak için serum fizyolojik veya %5 glukoz çözeltisi içine % 0.2 veya %0.4’lük bir çözelti elde edilecek şekilde MONOCAİN eklenir. Erişkinler için20-50 mikrogram/kg/dakika (ortalama 70 kg bir erişkin için 1-4 mg/dakİka) uygulanır. Buinfüzyon 24 saat stabilitesini korur. İnfüzyon tedavisini 24 saatten uzunsürdürmek genelde gereksizdir. İdame tedavisi şartsa oral bir antiaritmik ajan bunun içinuygun olacaktır.

Konjestif kalp yetersizliği veya karaciğer hastalığı bulunan hastalarda daha yavaş infüzyon verilmelidir; böbrek yetersizliği olan hastalarda herhangi bir doz değişikliğigerekmemektedir. Sürekli infüzyon sırasında aritmi görülürse, ilacın plazmakonsantrasyonunu hızla arttırmak için küçük bir bolus dozu uygulanabilir; aynı zamandainfüzyon hızı da yükseltilir. Hastanın kardiyak ritmi stabilleştiğinde veya herhangi birtoksisite belirtisi görüldüğünde infüzyon sona erdirilme!idir.

Lidokain ile tedavi sırasında sürekli EKG monitorizasyonu önerilir; ancak bu mümkün değil ise ve bir vcntriküler aritmiden şüpheleniliyorsa, bradikardi olmadığı hallerde, i.m. tekdoz uygulanabilir. İntramusküler uygulama için deltoid kası tercih edilmelidir.

Lidokainin i.m. dozu 70 kg’lık bir yetişkin için 300 mg veya yaklaşık 4.3 ıng/kg’dır. İntramusküler enjeksiyon için %10:luk solüsyon kullanılmalıdır. Eğer gerekliyse ilkenjeksiyondan 60-90 dakika sonra ikinci bir doz uygulanabilir. İdame tedavisi gerekliolduğu takdirde lidokainin i.v. infüzyonu veya oral uygulaması tercih edilir.

İnfüzyon halinde kullanıldığında, ekstrasistoller ve taşikardi geçtikten sonra 24 saat daha tedaviye devam edilmelidir. Aşırı doz halinde PQ aralığı uzar ve QRS kompleksi genişler.Bu durumda doz azaltılmaldır.

Lokal anestezik olarak kullanımında:

Çocuklarda, yaşlı hastalarda vc genel durumu bozuk hastalarda, lidokain dozları genellikle azaltılır. Toksik reaksiyon ihtimalini minimize etmek için, lidokain solüsyonu çocuklara%0.5 - % l’lik konsantrasyonlarda verilebilir.

Yetişkinlerde veya 12-18 yaş arası çocuklarda, lidokainin tek dozları (spinal anestezi dışındaki anesteziler için) 4.5 mg/kg (200 mg) geçmemelidir. 12 yaşın altındaki çocuklarda,lokal infıltrasyon uygulamasında lidokain dozu 3 mg/kg‘ı aşmamalıdır ve 4 saatten dahakısa bir süre içerisinde tekrarlannıamalıdır.

Spinal anestezide, en fazla 100 mg olacak şekilde lidokain uygulanabilir. Epidural veya kaudal anestezide maksimum dozun 1.5 saatten daha kısa süreli aralıklarlatekrarlanmaması gerekir. Parascrvikal blok veya obstetrik analjezide (abortus dahil) enfazla 200 mg dozunda ve maksimum doz1.5 saatten daha kısa sürede

tekrarlanmayacak şekilde uygulanabilir. Yetişkinlerde i.v. rejyoncl anestezide, %0.5’lik solüsyon 4 mg/kg’ı geçmeyecek şekilde uygulanabilir.

Epidural ve kaudal anestezide, %riik lidokain solüsyonu kullanılır. Lidokainin yüksek epidural dozlarıyla intravaskular ve subaraknoid injeksiyonu önlemek amacıyla, totaldoz uygulanmadan en az 5 dakika öncesinde 2*5 ml’lik test dozu uygulanması önerilir.

Genellikle epidural anestezide her dermatom sahası için % 1 ’lik 2-3 ml solüsyon uygulanır.

Obstetrik analjezi için yapılacak kaudal blokta veya epidural torasik blokta % 1 ’lik solüsyondan 20-30 ml (200-300 mg) kullanılır. Epidural lumbar anestezi için ise%1 ’lik solüsyondan25-30 ml (250-300 mg) kullanılır.

• İnterkostal sinir bloğu için, %1 ’lik solüsyondan 3 ml (30 mg)

• Paravertebral sinir bloğu için, %1 ’lik solüsyondan 3-5 ml (30-50 mg)

• Pudental sinir bloğu için (tek tarafa), % 1 ’lik solüsyondan 10 ml (100 mg)

• Obstetrik analjezide parasevikal sinir bloğu için (tek tarafa), %1’lik solüsyondan10 ml (100 mg)

Sempatik sinir bloklarında servikal (stellat ganglion) sinir bloğu için, %1’lik solüsyondan 5 ml (50 mg)

Lumbar sinir bloğunda. %1 ’lik solüsyondan 5-10 ml (50-100 mg)

Cilt altı infüzyon anestezisi için, %0.5’lik solüsyondan 1-60 ml veya %1’lik solüsyondan 0.5-30 ml (5-300 mg)

I.V. rejyonel anestezi için, %0.5’lik solüsyondan 10-60 mi (50-300 mg)

Uygulama şekli:

Lidokain intramuskuler (i.m), ıntravenöz (i.v) veya subkutan (s.c) olarak uygulanabilir. Anestezi amaçlı kullanımda uygulama şekli anestezinin yerine ve cinsine göredeğişmektedir. Lidokain veııtrikülcr aritmilerin tedavisinde genellikle i.v. yükleme dozuşeklinde kullanılır. Oral antiaritmik tedavisinin mümkün olmadığı durumlarda ise normalkalp ritmini sağlamak için lidokainin idame infüzyonu uygulanabilir.

Özel popülasy onlara ilişkin ek bilgiler Böbrek / Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer hastalığı olanlarda infüzyon hızı düşürülmelidir. Doz azaltılmalıdır. Böyle hastalarda dozajın düşürülmesinde plazma lidokain konsantrasyonlan dikkate alınmalıdır.

Renal yetmezliği olan hastalarda dozaj ayarlaması gerekli değildir ancak dikkatli olunmalıdır. İnfüzyon tedavisi hastanın kardiyak ritmi düzenli hale gelince veya toksisiteninilk belirtileri görülünce bitirilmelidir.

Pediyatrik popülasyon:

Kardivak aritmilerin tedavisinde:

Çocuklarda başlangıç olarak 0.5-1 mg/kg dozunda i.v. bolus uygulanabilir. Bu doz hastamn cevabına göre tekrarlanabilir, ancak toplanı doz 3-5 mg/kg’ı geçmemelidir. Bir infüzyonpompası aracılığıyla, dakikada 10-50 mikrogram/kg hızında idame i.v. infüzyonu devamedilebilir.

Çocuklarda ileri kardiyak yaşam desteği amacıyla ilk olarak 1 mg/kg dozunda i.v. bolus uygulanır. Defıbrilasyon ve başlangıç bolus uygulamasıyla ventriküler taşikardi veyaventriküler fıbrilasyon düzeltilememişse, dakikada 20-50 mikrogram/kg hızında i.v.infüzyon başlanmalıdır.

Lokal anestezik olarak kullanımda:

Çocuklarda lidokain dozları genellikle azaltılır. Toksik reaksiyon ihtimalini minimize etmek için, lidokain solüsyonu çocuklara %0.5 - %1’lik konsantrasyonlarda verilebilir.

Lokal infıltrasyon anestezisi amaçlı kullanımda, 12 yaşın altındaki çocuklara uygulanacak doz 3 mg/kg’ı geçmemelidir. Tekrar dozu uygulaması için en az 4 saat geçmesibeklenmelidir.

Geriyatrik popülasyon:

Kardiyak aritmilerin tedavisinde, yaşlı hastalarda daha düşük bolus dozları uygulanması gerekebilir (Bkz. Bölüm 4.4).

Lokal anestezik ihtiyacı geriyatrik popülasyonda azalmıştır. Bu sebepten dolayı uygulanacak doza dikkat edilmelidir. Gerekirse doz azaltılabilir.

Doz aşımı ve tedavisi

Akut sistemik toksisite semptomları:

Santral sinir sistemi toksisitesi gittikçe artan şiddette semptomlarla ortaya çıkar. Hastalarda başlangıçta sirkumoral parestezi, dilde hissizlik, hafif sersemlik, hiperakuzi ve tinnitusolabilir. Görme bozukluğu, musküler tremor veya kas seğirmesi daha ciddi semptomlardırve genelleştirilmiş konvulsiyonların başlangıcından önce meydana gelirler. Bu belirtilernevrotik davranışlarla karıştırılmamalıdır. Bilinçsizlik ve grand mal kotıvulsiyonlar birkaçsaniyeden birkaç dakikaya kadar sürebilir. Normal solunumun engellenmesi ve havayolu kaybı ile birlikte artan kas aktivitesinin neden olduğu konvülsiyonları izleyen hipoksive hıperkapni hızla meydana gelir. Ağır vakalarda apne meydana gelebilir. Asidoz lokalaııesteziğin toksik etkisini arttırır.

Lidokain hidroklorürden dolayı ortaya çıkan akut tehlikeler genellikle ilacın terapötik amaçla kullanımı sırasında yüksek plazma düzeyi oluşması sonucudur. Aşırı doz alınmasıdurumunda tedavi hemen kesilmeli ve konvulsiyoıılar veya solunum depresyonu belirtilerive arrest gelişirse derhal pozitif hava basıncı sağlayabilecek bir maske yardımı ileakciğerdeki solunum kanallarının çalışması sağlanmalıdır. Bu sağlandıktan sonra, dolaşımınyeterli olup olmadığı değerlendirilir. Dolaşım, plazma infüzyonu ve intravcııöz sıvılar ilekorunmalıdır.

Doz aşımı halinde, yeterli solunum desteği sağlanmasına rağmen konvulsiyoıılar ilk 15-20 saniye içerisinde kendiliğinden dunnaz ise (ve dolaşım durumu elverirse), çok kısa sürelibarbitüratlar (tiopental, tiamilal) veya benzodiazepaııı (örn. diazepam) düşük doz intravenözyolla verilir.

Antikonvülsanların intravenöz yolla verilmeleri halinde dolaşımı baskıladıkları unutulmamalıdır.

Eğer derhal tedaviye girişiİmemişsc, konvülsiyonlar ve kardiyovasküler depresyonlar, hipoksi, asidoz, bradikardi, aritmi ve kalp dunııası ile sonuçlanabilir. Dolaşım depresyonuortaya çıkarsa vazopressöricr uygulanabilir.

Kardiyak arrest meydana gelirse, standart kardivopulmoner resiisitasyon prosedürleri başlatılmalıdır. Sürekli optimal oksijenasyon ve ventilasyon ve sirküler destek, asidozistedavisi kadar hayati önem taşımaktadır.

Lidokain ile meydana gelen akut doz aşımı tedavisinde diyalizin yararı önemsizdir.