MIXTARD 30 HM 100 IU 1 flakon Uyarılar

Novo Nordisk Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Mixtard uyarılar, Mixtard zararları, Mixtard önlemler, Mixtard riskler, Mixtard yan etkisi, Mixtard alerji, Mixtard alkol, Mixtard hamileler, Mixtard emzirme, Mixtard araç kullanımı, Mixtard fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Hiperglisemi:

Yetersiz dozda kullanımı veya tedavinin bırakılması, özellikle tip 1 diyabette, hiperglisemiye yol açabilir.

Hipergliseminin ilk semptomları genellikle saatler veya günler içinde kademeli olarak ortaya çıkabilir. Bu semptomlar susuzluk, sık idrara çıkma, bulantı, kusma, uyku hali, deridekızarıklık ve kuruluk, ağız kuruluğu, iştah kaybı ve nefeste aseton kokusudur.

Tip I diyabette, tedavi edilmeyen hiperglisemik olaylar ölümcül potansiyele sahip olan diyabetik ketoasidoza yol açabilir.

Hipoglisemi:

Hipoglisemi insülin dozunun, insülin ihtiyacından çok daha fazla olması durumunda ortaya çıkabilir (bakınız bölüm 4.8 ve 4.9).

Öğün atlanması veya planlanmamış ağır fiziksel egzersiz hipoglisemiye yol açabilir.

Kan glukoz kontrolü büyük ölçüde iyileşen; örneğin, intensifiye edilmiş insülin tedavisi uygulanan hastalarda, alıştıkları uyarıcı hipoglisemi semptomlarında değişiklik olabileceğikendilerine uygun biçimde anlatılmalıdır

Uzun süreli diyabeti olan hastalarda alışılmış uyarıcı semptomlar görülmeyebilir.

Hastaların yeni bir çeşit veya marka insüline transfer edilmesi bir doktor denetiminde yapılmalıdır. Güç, marka (üretici), tip (hızlı etkili, ikili etkili, uzun etkili insülin gibi), tür(hayvan, insan veya analog insülin) ve/veya üretim metodundaki (hayvan kaynaklı insülinekarşı rekombinant DNA insülini) değişiklikler doz değişikliklerine neden olabilir. HastalarMIXTARD’a transfer edildiğinde eğer doz ayarlaması gerekiyorsa, bu bazen ilk dozda bazende ilk birkaç hafta veya ay içinde yapılabilir.

Tüm insülin tedavilerinde olabileceği gibi, ağrı, kaşıntı, ürtiker, şişme ve inflamasyonu içeren enjeksiyon bölgesi reaksiyonları ortaya çıkabilir. Belirli bir bölge içinde enjeksiyon yerininsürekli değiştirilmesi bu reaksiyonları azaltabilir veya önleyebilir. Reaksiyonlar genellikle

birkaç gün ila birkaç haftada düzelir. Çok nadir durumlarda enjeksiyon bölgesi reaksiyonları MIXTARD’ın bırakılmasını gerektirebilir.

Hayvan kaynaklı insülinden transfer edildikten sonra hipoglisemik reaksiyon yaşayan bazı hastalar, hipogliseminin erken uyarıcı semptomlarının söylenenden daha hafif olduğunu veyadaha önce kullandıkları insülin ile yaşadıklarından farklı olduğunu bildirmişlerdir.

Farklı saat dilimleri arasındaki seyahat öncesi, insülin ve öğünlerin farklı zamanlarda alınması gerekebileceğinden hastaya doktoruna başvurması önerilmelidir.

İnsülin süspansiyonları insülin infüzyon pompalarında kullanılmamalıdır.

MIXTARD, alerjik reaksiyonlara sebep olabilecek metakrezol içermektedir.

Bu tıbbi ürün her ml’sinde 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum (yaklaşık 0.3 mg/ml sodyum hidroksit 2N, 2.4 mg/ml disodyum fosfat dihidrat) ihtiva eder. Sodyuma bağlı herhangi birolumsuz etki beklenmez.

MIXTARD ile pioglitazon kombinasyonu:

Özellikle kalp yetmezliği gelişimi riski yüksek olan hastalarda, pioglitazon ile insülin kombine kullanıldığında kalp yetmezliği vakaları bildirilmiştir. Bu, pioglitazon veMIXTARD’ın kombine tedavisi düşünüldüğünde akılda tutulmalıdır. Eğer bu kombinasyonkullanılırsa, hastalar kalp yetmezliği, kilo alımı ve ödemin semptom ve belirtileri içinincelenmelidir. Pioglitazon, kardiyak semptomlarda herhangi bir kötüleşme olduğundakesilmelidir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Hastanın konsantre olma ve reaksiyon gösterme becerisi, hipoglisemi sebebiyle bozulabilir. Bu durum becerilerin özel önem gösterdiği koşullarda risk oluşturabilir (örn. araba sürmeveya makine kullanma).

Hastalar araba kullanımı esnasında hipoglisemiye girmemeleri için gerekli önlemleri almaları konusunda uyarılmalıdır. Bu durum özellikle hipogliseminin uyarıcı semptomlarını az olarakfarkeden veya hiç farketmeyen kişiler için ya da sık hipoglisemi atağı geçiren hastalar içinönemlidir. Bu durumlarda araba kullanımı önerilmeyebilir.